Syyskausi 2018

Hyvät Kuvat -elokuvakerhon syyskausi 2018 sisältää:

13.9. The Post
20.9. Happy End
27.9. Call Me by Your Name
11.10. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
18.10. Synkin Hetki
25.10. R&A: Pity
1.11. Lady Bird
8.11. Rakkautta Vailla
15.11. Kohti Valoa
22.11. The Death of Stalin
29.11. Näkemiin taivaassa
13.12. R&A: Kikin lähettipalvelu
20.12. R&A: Hjärtat (elokuvaan vapaa pääsy)

Näytökset Kino Kuvakukossa (Vuorikatu 27, Kuopio) torstaisin ALKUILTA klo 17.30 ja LOPPUILTA klo 20.00.

Elokuvakortti 25 euroa. Myynnissä 6.9.2018 klo 12.00 alkaen ISYY:n toimistossa Lukemalla (Studentia, Yliopistonranta 3) sekä 13.9.2018 alkaen Kino Kuvakukossa puoli tuntia ennen näytösten alkua.

Maksuvälineenä käy AINOASTAAN käteinen raha. Elokuvakortti
oikeuttaa sisäänpääsyyn kaikkiin kaudella esitettäviin elokuviin.
Näytöksiin ei myydä yksittäislippuja.

13.9. The Post

Yhdysvallat, 2017, K-7, 116 min
Ohjaus: Steven Spielberg
Käsikirjoitus: Liz Hannah, Josh Singer
Pääosissa: Tom Hanks, Meryl Streep, Sarah Paulson, Bob Odenkirk
Lajityyppi: draama. Esityskieli: englanti

Steven Spielbergin poliittinen draama The Post on tositapahtumiin perustuva kuvaus mediahistorian murroksesta 1970-luvulla. Aihe puhuttelee hienosti myös tämän hetken tilaa Yhdysvalloissa, jossa totuus ei aina ole yksi ja sama. Elokuva kertoo Washington Post –lehdestä ja sen naisjohtajasta Kathrine Grahamista (Meryl Streep), jotka lähtevät rohkeasti taistelemaan totuuden puolesta omaa valtiota uhmaten. The Post taisteli parhaan elokuvan sekä parhaan naispääosan Oscar-palkinnosta.

20.9. Happy End

Ranska, Saksa, Itävalta 2017, K12, 107 min
Ohjaus: Michael Haneke. Käsikirjoitus: Michael Haneke
Pääosissa: Isabelle Huppert, Jean Louis Trintignant, Mathieu Kassovitz, Fantine Harduin, Franz Rogowski, Laura Verlinden, Toby Jones
Lajityyppi: draama, satiiri. Esityskieli: ranska

Palkitun mestariohjaaja Michael Haneken uusin tekele sijoittuu ranskalaiseen Calaisin pikkukaupunkiin, jossa muun Euroopan tavoin painitaan pakolaiskriisin kanssa. Elokuvassa kuvataan Laurentin porvariperhettä, jonka prioriteetit eivät ole ainakaan pakolaiskriisissä. Elokuvan edetessä perheen puhtoiset kulissit alkavat rakoilla, kun perheenjäsenten todelliset luonnot paljastuvat.

Haneke jatkaa menestyksekästä yhteistyötään luottonäyttelijänsä Isabelle Huppertin kanssa. Elokuvan pääteemoina voi pitää eriarvoisuutta ja jonkinlaista nihilististä välinpitämättömyyttä. Vaikka aiheet ovat vakavia ja ahdistavia, onnistuu Haneke viiltävällä psykologisella tarkkuudellaan ja mustalla huumorilla puhuttelemaan katsojaa.

27.9. Call Me by Your Name

Italia, Ranska, Brasilia, Yhdysvallat, 2017, K-12, 132 min
Ohjaus: Luca Guadagnino. Käsikirjoitus: James Ivory
Pääosissa: Armie Hammer, Timothée Chalamet, Michael Stuhlbarg
Lajityyppi: draama, romantiikka.
Esityskieli: englanti, italia, ranska, saksa, heprea

Luca Guadagninon Call me by your name on intohimoinen rakkaustarina vuoden 1983 Rivieralta. Yliopisto-opiskelijan ja professorin pojan (Timothée Chalamet) välilla lempi leimahtaa loimuten, kun Oliver (Armie Hammer) saapuu teini-ikäisen Elion kotiin hänen isänsä assistentiksi. Elokuva kuvaa sensuellisti nuoren miehen ja teinipojan syvenevällä kesäromanssilla ensirakkauden odottamatonta kohtaamista. Miljöönä toimii Eliotin perheen paratiisimainen 1600-luvun historian ja taiteen värittämä huvila, jossa kuumat kesäpäivät kuluvat raukean verkkaisesti. Andre Acimanin kirjaan perustuva elokuva on Guadagninon teosten sensuellimmasta päästä, mutta himoa siitä ei missään nimessä puutu.

11.10. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Ohjaus: Martin McDonaugh. Käsikirjoitus: Martin McDonaugh
Pääosissa: Frances McDormand, Woody Harrelson, Sam Rockwell
Lajityyppi: rikos, draama, komedia. Esityskieli: englanti

Mildred Hayes (Frances McDormand) on äiti, joka on saanut tarpeekseen kotikaupunkinsa poliisin kykenemättömyydestä löytää syyllinen hänen tyttärensä murhaan. Vuosien odottelun jälkeen hänen pinnansa vihdoin palaa ja hän päättää itse saada jotain aikaiseksi omalla suorasanaisella ja provokatiivisella tavallaan.

”Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” on mustalla huumorilla höystetty elokuva periksiantamattomuudesta, kostosta, sekä vahvojen tunteiden kohtaamisesta lain kanssa. Se käsittelee nykypäivänä

esillä olevia aiheita kuten rasismia ja naisten asemaa tavalla, joka imee katsojan niin Mildredin kuin paikallisen sheriffin (Woody Harrelson) ajatusmaailmoihin sekä herättää tunteita laidasta laitaan. Ohjaaja ja käsikirjoittaja Martin McDonaugh on luonut teoksen, joka paisuu hiljalleen pienistä henkilökohtaisista lähtökohdista suuria teemoja käsitteleväksi kertomukseksi, jossa nähdään hienoja roolisuorituksia varsinkin pääosien näyttelijöiltä. Elokuva voitti parhaan naispääosan (Frances McDormand) sekä parhaan miessivuosan (Sam Rockwell) Oscar-palkinnot, sekä keräsi paljon tunnustusta erinomaisesta käsikirjoituksesta ja editoinnista.

18.10. Synkin hetki

UK 2017, K12, 125 min
Ohjaus: Joe Wright. Käsikirjoitus: Anthony McCarten
Pääosissa: Gary Oldman, Lily James, Kristin Scott Thomas
Lajityyppi: historiallinen draama. Esityskieli: englanti
Historiallisiin tapahtumiin pohjautuva Synkin hetki käynnistyy toisen maailmansodan alkumyllerryksistä. Iso-Britannian pääministeri Neville Chamberlain oli liian heikko johtamaan maata natsi-Saksaa ja Adolf Hitleriä vastaan. Hitleriin luottanut Chamberlain oli epäsuosiossa, joten maalle tarvittiin uusi pääministeri, joka kykenisi saamaan puolelleen niin maan opposition kuin hallituksenkin.
Kyseinen henkilö oli muodollisesti epäpätevä viskin ja sikarien suurkuluttaja, monista hyvin epämiellyttävä laivastoministeri Winston Churchill (Oldman). Synkin hetki kuvaa Churchillin ensimmäistä, myrskyisää kuukautta Britannian johdossa, kun pääministeri on yksin, vailla liittolaisia ja Britanniaa uhkaa Saksan invaasio. Elokuva sai kaksi Oscaria, Oldmanin pääsosasta ja maskeerauksesta sekä Golden Globen draaman pääsosasta (Oldman).

25.10. R&A: Pity

Kreikka, 2018, S, 97 min
Ohjaus: Babis Makridis
Käsikirjoitus: Babis Makridis, Efthymis Filippou
Pääosissa: Yannis Drakopoulos, Evi Saoulidou, Nota Tserniafski, Makis Papadimitriou
Lajityyppi: draama. Esityskieli: kreikka

Kreikkalainen tragikomedia asianajajasta, joka addiktoituu sääliin vaimonsa vajottua koomaan. Pity on tarina miehestä, jolle maailma ei ole riittävän julma. Hän on onnellinen vain, kun hän ei ole onnellinen – ja hän tekee mitä vain saadakseen sääliä muilta. Pityn toinen käsikirjoittaja Efthymis Filippou on aiemmin tehnyt yhteistyötä Yorgos Lanthimoksen (mm. The Lobster) kanssa, joten yhtymäkohtia Lanthimoksen tuotantoon löytyy takuuvarmasti. Elokuva sai ensi-iltansa vuoden 2018 Sundance elokuvafestivaaleilla.

1.11. Lady Bird

USA, 2017, K-12, 94 min
Ohjaus: Greta Gerwig, Käsikirjoitus: Greta Gerwig
Pääosissa: Saoirse Ronan, Laurie Metcalf, Tracy Letts, Lucas Hedges, Timothée Chalamet
Lajityyppi: komedia, draama. Esityskieli: englanti

Lady Bird (Saoirse Ronan) on Kalifornialainen teini viimeisellä vuodellaan lukiossa. Lady Birdillä on myrskyisä suhde äitiinsä (Laurie Metcalf) ja inhoaa kotipaikkakuntaansa. Viimeisen vuotensa aikana Lady Bird saa uusia kokemuksia, kokeilee eri rooleja ja kasvaa aikuiseksi. Ohjaaja-käsikirjoittaja Greta Gerwig tuo tuoreutta kuluneeseen genreen. Gloden Globen voittanut ja Oscar-ehdokkaana ollut elokuva ihastuttaa lämpimällä ihmiskuvauksella ja paikan tunnullaan.

8.11. Rakkautta vailla

Venäjä, 2017, K·12, 127 min
Ohjaus: Andrei Zvyagintsev
Käsikirjoitus:  Oleg Negin, Andrey Zvyagintsev
Pääosissa: Maryana Spivak, Aleksey Rozin, Matvey Novikov, Marina Vasileva, Andris Keiss, Aleksey Fateev
Lajityyppi: Draama. Esityskieli: Venäjä

Venäläinen ohjaajavirtuoosi Andrei Zvyagintsev (Leviathan, Isän paluu) jatkaa venäläisen kulttuurin syväluotaamista uusimmalla elokuvallaan. Ksenia ja Boris käyvät läpi repivää avioeroprosessia. Kummallakin osapuolella on suunnitelmia uudesta alusta uusien kumppaneiden kanssa, mutta yhteinen menneisyys vetää molempia takaisin kohti vanhan elämän rumaa todellisuutta. 12-vuotias Aljoša-poika jää näiden aikuiselämän ongelmien varjoon ja katoaa äkillisesti. Ksenian ja Boriksen on löydettävä tapa toimia yhdessä ja nähdä ohi perustavanlaatuisen vihan.

Rakkautta vailla on kolkko ja monitahoinen kuvaus vihaksi muuttuneesta rakkaudesta, lapsen toissijaisuudesta kriisin keskellä ja venäläisen yhteiskunnan nurjista puolista. Zvyagintsev vyöryttää katsojalleen ahdistavan kaksituntisen, jonka moraalinen anti on yhtä lailla harmaan sävyissä kuin elokuvan värimaailma. Zvyagintsevin elokuva otettiin lämpimästi vastaan Cannesin elokuvajuhlilla, missä elokuva voitti arvostetun juryn palkinnon.

15.11. Kohti valoa

Japani, 2017, 101 min
Ohjaus: Naomi Kawase. Käsikirjoitus: Naomi Kawase
Pääosissa: Masatoshi Nagase, Ayame Misaki
Lajityyppi: draama. Esityskieli: japani

Misako (Ayame Misaki) on nuori japanilainen nainen, joka tekee työkseen kuvailevia ääniraitoja elokuviin näkövammaisia varten. Työskennellessä erään elokuvan kanssa hän saa erityisen ankaraa kritiikkiä vanhalta valokuvaajalta Nakamorilta (Masatoshi Nagase). Aluksi Misako pahastuu tästä, mutta pian hän alkaa kiinnostua hiljalleen sokeutuvan Nakamorin valokuvista, mikä tuo heidät lähemmäksi toisiaan. Yhdessä he oppivat näkemään säteilevän kauniin maailman, joka ei ole silmin nähtävissä.

Kohti valoa on kaunis ja tunteikas elokuva, joka kertoo menetyksestä, sen hyväksymisestä, sinnikkyydestä ja toivosta. Elokuva voitti arvostetun ekumeenisen juryn palkinnon Cannesin elokuvajuhlilla.

22.11. The Death of Stalin

Ranska, UK, Belgia, Kanada 2017, K-12, 107 min
Ohjaus: Armando Iannucci
Käsikirjoitus: Armando Iannucci, David Schneider, Ian Martin
Pääosissa: Steve Buscemi, Simon Russell Beale, Michael Palin
Lajityyppi: historiallinen komedia. Esityskieli: englanti

Hulvaton komedia Stalinin kuolemasta. Kyllä, luit oikein. Brittikomedian konkarin Armando Iannuccin tositapahtumista ammentava elokuva sijoittuu Moskovaan vuonna 1953. Josef Stalinin sairaskohtaus aiheuttaa valtavan poliittisen taistelun siitä kuka tämän mahdollinen seuraaja olisi. Ajanjakson traaginen absurdius ja pähkähullut juonenkäänteet saavat miettimään sitä että ehkä elokuva onkin totuudenmukaisempi kuin oikeasti haluaisi uskoa. Onnistuuko se olemaan myös ajankohtainen? Ainakin teatterilevityksen kieltäminen Venäjällä ja voimakkaat reaktiot muuallakin vihjaavat siitä että komediallisten ansioiden lisäksi elokuva on onnistunut myös herättämään kansainvälistä keskustelua.

29.11. Näkemiin taivaassa

Ranska 2017, K-16, 117 min
Ohjaaja: Albert Duponte. Käsikirjoitus: Albert Dupontel
Pääosissa: Albert Dupontel, Nahuel Pérez Biscayart, Laurent Lafitte
Lajityyppi: draama, rikos. Esityskieli: ranska

Eletään ensimmäisen maailmansodan viimeisiä hetkiä, Albert Maillard pelastaa Edouard Péricourtin varmalta kuolemalta juuri viimeisellä hetkellä. Varakkaan perheen taiteellisesti lahjakasta Edouardia ja vaatimattomasta taustasta tulevaa Albertia ei yhdistä mikään muu kuin sota ja rikastumista kaikin keinoin tavoitteleva luutnantti Pradelle, joka komentaa joukkonsa järjettömään hyökkäykseen juuri ennen rauhaa, tavoitteenaan saada urotyöstä mainetta, kunniaa sekä vaurautta. Komento sitoo kolme erilaista kohtaloa toisiinsa. Tämä tempaus pilaa Albertin ja Edouardin mahdollisuudet normaaliin elämään.

Elokuva sisältää runsaasti erilaisia tunteita ja teemoja, lopputulos saa sekä nauramaan, kauhistumaan että kyyneleet valumaan.

13.12. R&A: Kikin lähettipalvelu

Japani 1989, S, 103 min
Ohjaaja: Hayao Miyazaki. Käsikirjoitus: Eiko Kadono, Hayao Miyazaki
Pääosissa: Minami Takayama, Rei Sakuma, Kappei Yamaguchi
Lajityyppi: animaatio, seikkailu. Esityskieli: japani

Noitatyttö Kiki lähtee kissansa Jijin kanssa kotoa maailmalle testaamaan taitojaan ja etsimään omaa kutsumusammattiaan. Oman paikan löytyminen ei kuitenkaan mene aivan suunnitellusti.

Tuotannostaan kiitelty ohjaaja Miyazaki on onnistunut luomaan iättömän animaation, jonka hahmot ovat tyylilajista huolimatta uskottavia. Elokuva nähdään nyt totutusta poiketen kankaalla alkuperäiskielisenä ja suomeksi tekstitettynä versiona. Kikin kasvutarina on harmoniaa tarjoava satu, joka jättää katsojalleen hyvyyden kokemuksen.

20.12. R&A: Hjärtat (elokuvaan vapaa pääsy)

Ruotsi, 2018, 100 min
Ohjaaja: Fanni Metelius. Käsikirjoitus: Fanni Metelius
Pääosissa: Ahmed Berhan, Fanni Metelius, Leona Axelsen, Daniella Mir, Suzanne Reuter, Claes Hartelius
Lajityyppi: draama.
Esityskieli: ruotsi, englanti

Rakkauden kipinät ritisevät valokuvaaja Mikan ja musiikkituottaja Tesfayn välillä. Ulkonäöllisesti he ovat kuin taivas ja maa, mutta rakkaus ei katso ulkokuorta. Ulkopuolisen silmiin he ovat täydellinen pari. Seurusteltuaan ja vietettyään railakasta yhteiseloa hetken he päättävät muuttaa yhteen. Yhteiselo ei kuitenkaan suju ongelmitta ja petipuuhissa hommat eivät mene täysin yksi yhteen. Kuinka ilmaiset häpeäntunteet ja monimutkaiset sisäiset konfliktit toiselle?

Elokuvassa pohdiskellaan uuden sukupolven parisuhteiden kehitystä, seksuaalisuuden, läheisyyden sekä suurien odotusten tuomia haasteita. Elävä hiphop ja dance-musiiki säestää taivalta läpi elokuvan ajan.

Elokuvan tarjoaa Walhalla Ry kuukauden pohjoismaisena elokuvana. Näytös vain klo 17:30