Kevätkausi 2017

Hyvät Kuvat -elokuvakerhon kevätkausi 2017:

9.2. Captain Fantastic
16.2. Julieta
23.2. Kommuuni
2.3. Hacksaw Ridge
16.3. Poika ja peto
23.3. Komisario Palmun erehdys
30.3. Tuli merellä
6.4. Chocolat
20.4. The Man Who Knew Infinity
27.4. Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille
4.5. Yön eläimet
11.5. Blade Runner
26.5. Extraleffa: Easy Rider

Näytökset Kino Kuvakukossa (Vuorikatu 27) torstaisin ALKUILTA klo 17.30 ja LOPPUILTA klo 20.00.

Elokuvakortti 25 euroa. Myynnissä 2.2.2017 klo 12.00 alkaen ISYY:n toimistossa Lukemalla (Studentia, Yliopistonranta 3) sekä 9.2.2017 alkaen Kino Kuvakukossa puoli tuntia ennen näytösten alkua.

Maksuvälineenä käy AINOASTAAN käteinen raha. Elokuvakortti
oikeuttaa sisäänpääsyyn kaikkiin kaudella esitettäviin elokuviin.
Näytöksiin ei myydä yksittäislippuja.

Ohjelmamuutokset mahdollisia. Seuraa meitä internetissä www.hyvätkuvat.fi ja Facebookissa http://fb.me/hyvatkuvat.

9.2. Captain Fantastic

Yhdysvallat 2016
K-12, 118 min 
Ohjaus: Matt Ross
Käsikirjoitus: Matt Ross
Pääosissa: Viggo Mortensen, George MacKay, Samantha Isler
Lajityyppi: draama, komedia
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt3553976/

Ben Cash (Viggo Mortensen) asuu perheensä kanssa Yhdysvaltojen luoteisrannikon metsässä eristyksissä muusta yhteiskunnasta. Perhe elää yksinkertaista, onnellista elämää luonnon keskellä kasvattaen ja metsästäen itse ravintonsa. Lapset opiskelevat muun muassa filosofiaa, politiikkaa sekä historiaa ja vanhemmat kasvattavat heitä uskomiensa oppien mukaisesti. Traaginen käänne pakottaa perheen palaamaan sivistyksen pariin ja keskelle uusia hämmentäviä tilanteita.

Captain Fantastic on sympaattinen ja mielenkiintoinen tarina perheestä ja sen yhteisestä matkasta tässä maailmassa. Elokuva koskettaa, naurattaa ja herättää ajattelemaan. Elokuva palkittiin muun muassa Cannesin elokuvafestivaaleilla ohjauksestaan ja se on myös ollut ehdolla useisiin alan palkintoihin.

16.2. Julieta

Espanja 2016
K-12, 99 min 
Ohjaus: Pedro Almadovar
Käsikirjoitus: Pedro Almadovar
Pääosissa: Emma Suarez, Adriana Ugarte, Daniel Grao
Lajityyppi: draama, romanttinen
Esityskieli: espanja

http://www.imdb.com/title/tt4326444/

Almadovarin uusi elokuva kertoo särkyneistä sydämistä. Julieta asuu Madridissa Antia-tyttärensä kanssa. He molemmat surevat Xoanin, Julietan puolison ja Antian isän, kuolemaa. Suru ei kuitenkaan yhdistä heitä, vaan päinvastoin ajaa heitä erilleen. Täytettyään kahdeksantoista vuotta, Antia hylkää äitinsä sanomatta sanaakaan. Tästä alkaa Julietan kamppailu epätietoisuutta vastaan, jonka myötä hän huomaa kuinka vähän hän loppujen lopuksi tytärtään tunsi. Elokuva pohjautuu Alice Munron novelleihin.

23.2. Kommuuni

(Kollektivet)
Tanska, Ruotsi, Alankomaat 2016
K-12, 111 min 
Ohjaus: Thomas Vinterberg
Käsikirjoitus: Tobias Lindholm, Thomas Vinterberg
Pääosissa: Ulrich Thomsen, Trine Dyrholm, Helene Reingaard Neumann
Lajityyppi: draama
Esityskieli: tanska

http://www.imdb.com/title/tt3082854/

Eletään 1970-luvun Kööpenhaminassa. Keski-ikäiset Anna ja Erik päätyvät kasaamaan kommuunin Erikin perimään suureen taloon haaveinaan luoda inspiroiva aikuisten yhteisö. Kunnianhimoinen kokeilu alkaa kuitenkin rapista eteen tulevien ongelmien ja ristiriitojen myötä. Kommuuni on kevyen viiltävä kuvaus erityisesti parisuhteesta, mutta myös yksilön toiminnasta yhteisössä.

2.3. Hacksaw Ridge

Yhdysvallat 2016
K-16, 139 min
Ohjaus: Mel Gibson
Käsikirjoitus: Robert Schenkkan, Andrew Knight
Pääosissa: Andrew Garfield, Teresa Palmer, Luke Bracey, Sam Worthington
Lajityyppi: draama, sota
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt2119532/

Hacksaw Ridge on tositapahtumiin perustuva tarina nuoresta Yhdysvaltalaisesta jalkaväkisotilaasta toisessa maailmansodassa. Desmont T. Doss (Andrew Garfield) kieltäytyy tarttumasta aseeseen vakaumuksellisista syistä. Hän leimaantuu jo koulutusvaiheessa, eikä taival ole helppo. Doss pitää periaatteistaan kuitenkin kiinni ja todellinen kamppailu alkaa, kun hän lähtee yksikkönsä kanssa Okinawan taisteluun.

Mel Gibsonin elokuva kertoo koskettavan tarinan miehestä, joka ensimmäisenä maailmassa ansaitsi Yhdysvaltain arvokkaimman kunniamitalin: ”Medal of Honorin”, ampumatta laukaustakaan. Hacksaw Ridge on saanut yleisöltään loistavan vastaanoton ja kerennyt jo keräämään mm. useita Golden Globe -ehdokkuuksia.

16.3. Poika ja peto

(Bakemono no ko)
Japani 2015
K-12, 119 min
Ohjaus: Mamoru Hosoda
Käsikirjoitus: Mamoru Hosoda
Pääosissa: Bryn Apprill, Kumiko Asô, Morgan Berry
Lajityyppi: animaatio, fantasia
Esityskieli: japani

http://hiff.fi/elokuvat/poika-ja-peto/
http://www.cinemamondo.fi/poika-ja-peto/

Karannut orpo pikkupoika Ren kohtaa Tokion kaduilla Kumatetsun, rinnakkaisen eläinmaailman samurain. Eläinten rinnakkaismaailmassa on edessä vallanvaihto ja Kumatetsu on ehdolla petojen johtajaksi, kunhan hän saisi ensin kokoon oman koulukunnan. Kumatetsu ottaa Renin oppipojakseen kouluttaakseen tästä soturin ja voidakseen asettua ehdolle petojen johtajaksi.

Ristiriitoja syntyy paitsi petojen välienselvittelystä myös Ren-pojan tasapainoilusta ihmisten maailman ja eläinmaailman välillä.  Elokuva on toisaalta humoristinen fantasiaseikkailu, mutta se käsittelee myös vakavampia teemoja, kuten ulkopuolisuutta ja yksinäisyyttä.

Poika ja peto on palkitun anime-taiturin Mamoru Hosodan animaatiopajan Studio Chizun uusin elokuva. Japanin Akatemia palkitsi elokuvan vuoden parhaana animaationa. Hosodan tuotantoa on Suomessa esitetty mm. Rakkautta ja anarkiaa -elokuvafestivaaleilla.

23.3. Komisario Palmun erehdys

Suomi 1960
K-12, 109 min
Ohjaus: Matti Kassila
Käsikirjoitus: Matti Kassila perustuen Mika Waltarin romaaniin
Pääosissa: Joel Rinne, Matti Rainin, Leo Jokela
Lajityyppi: komedia, rikos, mysteeri
Esityskieli: suomi

http://www.imdb.com/title/tt0054001/

Bruno Rygseck järjestää juhlat. Seuraavana aamuna Rygseck löytyy hukkuneena uima-altaaseen. Vaikka vaikuttaa että kyse on tapaturmasta, hovimestari saa Komisario Palmun epäilemään murhaa…

Komisario Palmun erehdys on kaikkien tuntema elokuva, joka oli aikanaan paitsi yleisön suosikki, myös arvostelumenestys. Kertomus Helsingin Eirassa tapahtuvasta rikkaan seurapiirikeikarin murhasta on muodostunut ajaton suomalainen klassikko. Komisario Palmu on äreä, suureleinen ja temperamenttinen, kun taas kaksi muuta päähahmoa, etsivä Virta ja etsivä Kokki, ovat vastakohtia jotka täydentävät toisiaan. Matti Kassilan ohjauksen alla Komisario Palmusta on särmää, jota ei Waltarin romaanista löytynyt. Palmun hahmoon vaikutti paljolti Joel Rinteen persoona, joka pystyi suuruudessaan vangitsemaan katsojan. Komisario Palmun erehdys valittiin vuonna 2012 YLE:n kriitikoille lähettämässä kyselyssä parhaaksi suomalaiseksi elokuvaksi.

30.3. Tuli merellä

(Fuocoammare)
Italia 2016
K-12, 114 min
Ohjaus: Gianfranco Rosi
Käsikirjoitus: Gianfranco Rosi, Carla Cattani
Lajityyppi: dokumentti
Esityskieli: italia

http://www.imdb.com/title/tt3652526/
https://en.wikipedia.org/wiki/Fire_at_Sea

Fuocoammare kuvattiin Lampedusassa (Italian eteläisin saari) Euroopan pakolaiskriisin aikana. Keskittymiskohteina ovat pakolaisten vaarallinen merimatka ja lampedusalaisten arkielämä. Päähahmoina ovat kalastajien perheen 12-vuotias poika ja lääkäri, joka hoitaa vastasaapuneita pakolaisia.

Rosi on luonut ihmeteltävän luonteikkaan kuvauksen Lampedusan ihmisistä ja nykyaikaisista tapahtumista. Fuocoammare on lyyrinen, runollinen ja äärimmäisen voimakas dokumentti joka ei tuomitse eikä herjaa, vaan näyttää katsojille tilanteen, joka vaatii ratkaisuja. Fuocoammare voitti Kultaisen Karhun Berliinin elokuvajuhlilla vuonna 2016, ja se valittiin Italian ehdokkaaksi parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkintoon.

6.4. Chocolat

Ranska 2016
K-12, 119 min
Ohjaus: Roschdy Zem
Käsikirjoitus: Cyril Gely, Olivier Gorce
Pääosissa: Omar Sy, James Thierrée, Clotilde Hesme
Lajityyppi: draama, komedia
Esityskieli: ranska
 
http://www.imdb.com/title/tt4400038/

Chocolat on tositapahtumiin perustuva elokuva Ranskan ensimmäisestä mustaihoisesta sirkustaitelijasta. Brittiläisen George Footitin (James Thierrée) ura Ranskan suosituimpana klovnina on jo hiipunut ja hän on päätynyt pohjoisranskalaiseen maalaissirkukseen. Etsiessään esitykseensä jotain uutta saa hän ajatuksen klovniduosta yhdessä sirkuksen tummaihoisen ”villimiehen” Rafael ”Kananga” Padillan (Omar Sy) kanssa. Klovnikaksikko Footit ja Chocolat rakentaa shown, josta tulee jotain ennennäkemättömän suosittua. Chocolat ottaa kaiken irti kuuluisuudesta ja vauraudesta, kun taas Footit haluaisi keskittyä enemmän sirkustaiteeseen, mikä lopulta aiheuttaa erimielisyyksiä kaksikon välille. Chocolat alkaa tunnelmaltaan iloisena ja kevyenä, mutta edetessään käsittelee myös rasismia sekä poliittista ilmapiiriä 1900-luvun alun Ranskassa.

20.4. The Man Who Knew Infinity

Iso-Britannia 2015
K-7, 109 min
Ohjaus: Matt Brown
Käsikirjoitus: Matt Brown , Robert Kanigel
Pääosissa: Jeremy Irons, Dev Patel, Malcolm Sinclair, Stephen Fry, Toby Jones, Devika Bhise
Lajityyppi: draama, elämänkerta
Esityskieli: englanti
 
http://www.imdb.com/title/tt0787524/

Viime vuosisadan alkuun sijoittuva tositapahtumiin perustuva elokuva kertoo intialaisesta itseoppineesta matemaatikkonerosta Srinivasa Ramanujanista ja hänen kivisestä polustaan matemaatikkopiirien eliittiin.

Köyhistä oloista varttunut Ramanujan pyrkii sinnikkäästi vakuuttamaan tiedeyhteisöt omilla matemaattisilla kaavoillaan tuloksetta. Viimein hän saa vakuutettua töillään professori G.H. Hardyn (Jeremy Irons) ja saa kutsun Trinity Collegeen, Cambridgeen, jossa he aloittavat vuosien mittaisen yhteistyön. Siirtomaalaisena ja köyhistä oloista lähtenyt Ramanujan kohtaa Englannissa vahvoja ennakkoluuloja sekä rasismia. Ramajuanin työhän suhtaudutaan kriittisesti, vaikka hän tuottaa oikeita kaavoja. Akateemisen maailman kulmakivinä toimivat teorioiden perustelut sekä todistaminen, mutta Ramajuan ei kykene todistamaan väittämiään oikeiksi. Elokuvassa nähdään myös mielenkiintoista jännitettä uskonnon ja ateismin sekä intuition ja rationalismin välillä.

27.4. Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille

(Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children)
Yhdysvallat 2016
K-12, 127 min
Ohjaus: Tim Burton
Käsikirjoitus: Jane Goldman perustuen Ransom Riggsin romaaniin
Pääosissa: Asa Butterfield, Eva Green, Judi Dench, Samuel L. Jackson, Chris O’Dowd, Allison Janney, Rupert Everett, Terence Stamp, Ella Purnell
Lajityyppi: seikkailu, fantasia
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt1935859/  

Tim Burtonin uutuus Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille perustuu Ransom Riggsin samannimiseen menestyskirjaan. Jake (Asa Butterfield) on sosiaalisesti kömpelö varhaisteini, joka ajautuu terapian myötä irlantilaiseen pikkukylään josta hänen edesmennyt isoisänsä on hänelle kertonut. Tarina vie katsojan Jaken mukana mystiseen rinnakkaismaailmaan, jossa erilaiset ajanjaksot sekä maailmat yhdistyvät. Paikkaan, jossa lapset ovat varustettuja erikoisvoimilla.

Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille sisältää paljon burtonmaisia makaabereja elementtejä olematta kuitenkaan ironinen tai sarkastinen. Elokuva korostaa tarinankerrontaa sekä reaalimaailman välistä pilkistävää fantasiamaailmaa ja onkin parhaimmillaan jos siihen suhtautuu sellaisena kuin se on, eli lasten supersankarielokuvana.

4.5. Yön eläimet

(Nocturnal Animals)
Yhdysvallat 2016
K-16, 117 min
Ohjaus: Tom Ford
Käsikirjoitus: Tom Ford
Pääosissa: Amy Adams, Jake Gyllenhaal, Michael Shannon, Aaron Taylor-Johnson, Laura Linney, Isla Fisher, Armie Hammer, Karl Glusman, Andrea Riseborough, Michael Sheen
Lajityyppi: draama, jännitys
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt4550098/

Susan (Amy Adams) saa eräänä viikonloppuna postilaatikkoonsa paketin, jossa on Susanin ex-miehen Edwardin (Jake Gyllenhaal) kirjoittama romaani ”Yön eläimet”. käsikirjoituksen mukana tulee kirje, jossa Edward pyytää Susania lukemaan kirjansa ja ottamaan sen jälkeen yhteyttä. Susanille omistettu romaani on väkivaltainen ja monin paikoin häiritsevä, mutta se koskettaa Susania ja saa hänet pohtimaan jo sammuneita tunteitaan Edwardia kohtaan sekä kyseenalaistamaan niin aiempia valintojaan kuin nykyistä yltäkylläistä elämäänsä uuden miehensä kanssa.

Tom Fordin ohjaama ja käsikirjoittama Yön eläimet on synkkä ja paikoitellen ahdistava kuvaus rakkauden sekä koston häilyvistä rajoista. Ford on onnistunut vangitsemaan psykologiseen trilleriinsä tunnelman, joka pitää katsojansa loppuun saakka otteessaan. Tyylikäs teos voitti tuomariston palkinnon Venetsian elokuvajuhlilla.

11.5. Blade Runner

(Blade Runner: Metropolis 2020)
Yhdysvallat 1982
K-16, 117 min
Ohjaus: Ridley Scott
Käsikirjoitus: Hampton Fancher ja David Peoples perustuen löyhästi Philip K. Dickin romaaniin Palkkionmetsästäjä (Do Androids Dream of Electric Sheep?)
Pääosissa: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young, Edward Olmos, Emmet Walsh
Lajityyppi: sci-fi, trilleri
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt0083658/

Ridley Scottin ohjaama tieteiselokuva Blade Runner sijoittuu vuoden 2019 Los Angelesiin. Elokuvan Los Angelesia voi pitää malliesimerkkinä postmodernista kaupunkikuvauksesta, joka on vaikuttanut moniin myöhempiin sci-fi elokuviin. Blade Runnerin tyylissä yhdistyivät uudella tavalla muun muassa film noirin sekä kyberpunkin ainekset, jossa rappion estetiikka tuodaan hienosti esiin visuaalisesti kauniin sekä yksityiskohtaisen lavastuksen avulla.

Hyvien Kuvien kevätkauden viimeisenä elokuvana nähdään vuonna 1982 ensi-iltansa saanut klassikko, jota pidetään yhtenä kaikkien aikojen vaikutusvaltaisimmista elokuvista – sopivasti ennen kesäkuussa ensi-iltansa saavaa jatko-osaa, Blade Runner 2049, jota tähdittävät Harrison Ford sekä Ryan Gosling.