Syyskausi 2016

imageHyvät Kuvat -elokuvakerhon syyskausi 2016

15.9. Brooklyn
22.9. Wild Tales
29.9. Youth
6.10. Häiriötekijä
13.10. Tomorrow
27.10. Pässit
3.11. Kirsikkapuiden alla
10.11. Spotlight
17.11. Hail Caesar
24.11. Zombie ja kummitusjuna
1.12. Room
8.12. Pikku Prinssi

Näytökset Kino Kuvakukossa (Vuorikatu 27) torstaisin ALKUILTA klo 17.30 ja LOPPUILTA klo 20.00.

Elokuvakortti 25 euroa. Myynnissä 8.9.2016 klo 12.00 alkaen ISYY:n toimistossa Lukemalla (Studentia, Yliopistonranta 3) sekä 15.9.2016 alkaen Kino Kuvakukossa puoli tuntia ennen näytösten alkua.

Maksuvälineenä käy AINOASTAAN käteinen raha. Elokuvakortti
oikeuttaa sisäänpääsyyn kaikkiin kaudella esitettäviin elokuviin.
Näytöksiin ei myydä yksittäislippuja.

Ohjelmamuutokset mahdollisia. Seuraa internetsivuja.

15.9. Brooklyn

brooklyn_juliste
K12, 112 min
Ohjaus: John Crowley
Käsikirjoitus: Nick Hornby (sovitus), Colm Tóibín (romaani)
Pääosissa: Saoirse Ronan, Emory Cohen, Domhnall Gleeson, Jim Broadbent, Julie Walters
Genre: Draama, romantiikka
Esityskieli: Englanti

http://www.imdb.com/title/tt2381111/?ref_=nv_sr_2

Brooklyn on kaunis kertomus nuoresta irlantilaisesta naisesta Eilis Laceystä (Saoirse Ronan), joka päätyy maahanmuuttajaksi Brooklyniin Yhdysvaltoihin. Vieraassa paikassa koti-ikävää potevan Eilisin elämä muuttuu nopeasti romanssin myötä. Pian Eilis on kuitenkin valintojen edessä, kun menneisyys löytää hänet jälleen. Brooklyn kertoo koskettavasti rakkaudesta, naisten itsenäistymisestä ja vaikeista valinnoista. Colm Tóibínin palkittuun romaaniin perustuva elokuva sijoittuu 1950-luvulle ja kuvaa aikaa hienosti. Elokuva oli kolmen Oscarin ehdokas ja se on voittanut lukuisia muita alan palkintoja.

22.9. Wild Tales (Relatos Salvajes)

wildtales_julisteArgentiina / Espanja 2014
K16, 122min
Ohjaus: Damián Szifrón
Käsikirjoitus: Damián Szifrón
Pääosissa: Ricardo Darin, Oscar Martinez, Leonardo Sbaraglia, Erica Rivas, Rita Cortese, Julieta Zylberberg, Dario Grandinetti
Genre: komedia, draama, jännitys
Esityskieli: Espanja

http://www.imdb.com/title/tt3011894/

Wild Tales on pikimusta komedia, josta ei draamaa ja jännitystä puutu. Elokuva kertoo kuusi eri tarinaa kostosta, joissa viha, suru, epäoikeudenmukaisuus sekä ihmismielen eläimellisyys ovat pääosassa. Mitä tapahtuu, kun ihminen pusketaan omille äärirajoille ja jokin napsahtaa? Siitä kertoo Wild Tales mitä uskomattomammilla tavoilla. Pedro Almodovarin tuottama ja Damián Szifrón ohjaama sekä käsikirjoittama elokuva on nerokkaasti tehty; se naurattaa, kauhistuttaa ja ajoittain jopa ahdistaa raakuudellaan. Se pitää katsojansa hyppysissään loppuun saakka ja keskusteltavaa jää varmasti jälkeenpäin.

Elokuva on kahminut paljon palkintoja alan eri gaaloissa ja se oli myös ehdolla parhaaksi ulkomaiseksi elokuvaksi Oscar-gaalassa 2015.

29.9. Youth

youth_julisteIso-Britannia, Italia, Ranska, Sveitsi 2015
K-12, 124 min
Ohjaus: Paolo Sorrentino
Käsikirjoitus: Paolo Sorrentino
Pääosissa: Harvey Keitel, Jane Fonda, Michael Caine, Paul Dano, Rachel Weisz
Genre: Draama, komedia
Esityskieli: Englanti, espanja, saksa

http://www.imdb.com/title/tt3312830/

Youth kertoo kahdesta vanhasta toveruksesta, jotka lähtevät lomailemaan Sveitsin Alpeille luksusterveyshotelliin. Fred Bollinger (Michael Caine) on uransa jo päättänyt säveltäjä ja kapellimestari. Hänen ystävänsä Mick Boyle (Harvey Keitel) on elokuvaohjaaja, joka työstää viimeistä elokuvan käsikirjoitusta, jonka jälkeen hänellä alkaisi eläkepäivät. Hotellissa toverukset seurailevat hotellivieraiden elämää sekä omien lastensa touhuja. Fredin tytär (Rachel Weisz) käy läpi aviokriisiään ja Mickin viimeiseksi jäävän elokuvan näyttelijätähdet, superdiiva Brenda Morel (Jane Fonda) sekä Jimmy Tree (Paul Dano), aiheuttavat hämmennystä tulevien rooliensa vuoksi. Päänvaivaa aiheuttaa myös se, kuinka tuleva elokuva tulisi päättää oikein.

Elokuva on matka ikääntymiseen sekä nuoruuteen. Keskiössä on elämän ja toisaalta kuoleman pohtiminen. Ystävyyden sekä yksinäisyyden tunteet limittyvät Youthissa. Youth on melankolinen ja komediallinen elokuva, jossa on kyse ajasta ja sen kulumisesta.

6.10. Häiriötekijä

hairiotekija_julisteSuomi 2015
K-12, 85 min
Ohjaus: Aleksi Salmenperä
Käsikirjoitus: Aleksi Salmenperä, Samu Heikkilä
Pääosissa: Tommi Korpela, Elina Knihtilä, Eero Ritala
Genre: Komedia
Esityskieli: Suomi

http://www.imdb.com/title/tt3678192/

Häiriötekijä koostuu kymmenestä irrallisesta sketsistä, joiden yhdistävänä tekijänä on päähenkilön maailman järkkyminen. Tarinoiden henkilöt joutuvat yllättäen keskelle pirullisen omituisia tapahtumia, joiden vuoksi elokuvan huumori on mustaa ja hyvin häiritsevää, mutta silti synkkyydessään hauskaa. Häiriötekijä palkittiin kolmella Jussi-patsaalla, joista yksi ojennettiin parhaasta ohjauksesta Aleksi Salmenperälle. Elokuva perustuu Q-teatterin samannimiseen menestysnäytelmään vuodelta 2013. Näytelmän ohjanneen Jani Volasen jälki näkyy myös Häiriötekijässä, jonka huumori on verrattavissa ohjaajan aiempiin sketsisarjoihin Studio Julmahuviin sekä erityisesti Ihmebantuun.

13.10. Tomorrow (Demain)

cover_tomorrowRanska, 2016
S, 118 min
Ohjaus: Cyril Dion, Mélanie Laurent
Käsikirjoitus: Cyril Dion
Genre: Dokumentti
Esityskieli: englanti, ranska

http://www.imdb.com/title/tt4449576/

Tuoretta ranskalaisdokumenttia Tomorrow ei voi syyttää kapea-alaisuudesta, sillä sen aihealueita ovat ruoantuotanto, energia, talous, demokratia ja koulutus. Dokumentti lähtee liikkeelle luetellen madonlukuja ruoan ja puhtaan veden loppumisesta, ihmisen aiheuttamasta massiivisesta sukupuuttoaallosta ja ilmastonmuutoksesta. Lajityypistä poiketen Tomorrow on kuitenkin optimistinen, ratkaisukeskeinen ja jopa sympaattinen elokuva. Ranskalainen kuvausryhmä kiertää maailmaa antaen esimerkkitapauksia yhteisöllisten ideoiden ja tekojen toteuttamisesta käytännössä. Tekemisen mallia haetaan niin Detroitin kaupunkiviljelmistä, Bristolin paikallisvaluutasta, Kööpenhaminan energiantuotannosta kuin Intialaisesta paikallisdemokratiasta. Suomalaisia ilahduttaa koulutusosion vierailu Espoon Kirkkojärven peruskoulussa.

27.10. Pässit (Hrútar)

passit_digijulisteIslanti 2015
K-12, 93 min
Ohjaus: Grímur Hákonarson
Käsikirjoitus: Grímur Hákonarson
Pääosissa: Sigurður Sigurjónsson, Theodór Júlíusson, Charlotte Bøving
Genre: Draama, komedia
Esityskieli: Islanti

http://www.imdb.com/title/tt3296658/

Islantilaiset veljekset Gummi ja Kiddi asuvat karulla Islantilaisella maaseudulla naapureina hoitaen lampaitaan. Molempien lammastilat on arvostettu maansa parhaisiin, mutta veljekset eivät ole puhuneet keskenään 40 vuoteen. Laaksossa sijaitsevan kylän arki mullistuu, kun tappava tauti tarttuu Kiddin lampaisiin uhaten koko alueen lammastiloja. Viranomaiset haluavat lopettaa laakson lampaat estääkseen suuremman katastrofin. Gummi ja Kiddi eivät kuitenkaan luovuta, vaan kohtaavat hankalan tilanteen molemmat omalla tavallaan. Viranomaisten painostuksen alla he joutuvat lopulta tekemään sovinnon puolustaakseen yhdessä kallisarvoisinta omaisuuttaan, eli rakkaita lampaitaan. Elokuva oli Islannin Oscar-ehdokas ja nautti suosiota myös Rakkautta & Anarkiaa –festivaaleilla.

3.11. Kirsikkapuiden alla

kirsikkapuiden_alla_julisteJapani, 2015
K-7, 113 min
Ohjaus: Naomi Kawase
Käsikirjoitus: Naomi Kawase, perustuen Durian Sukegawan romaaniin
Pääosissa: Kirin Kiki, Masatoshi Nagase, Kyara Uchida
Genre: Draama
Esityskieli: Japani

http://www.imdb.com/title/tt4298958/

Sentaro pyörittää Tokion lähiössä pientä konditoriaa, joka valmistaa japanilaisia dorayaki -leivonnaisia. Apea Sentaro tekee työnsä rutiininomaisesti, mennen töihin joka päivä maksaakseen velkansa konditorian omistajille. Sentaro palkkaa vastentahtoisesti salaperäisen ja iäkkään Tokuen keittiöapulaiseksi ja Tokuen innostuneisuus herättää Sentarossa taas uudenlaista tarkoituksen ja mielekkyyden tuntua. Tokuen uusi resepti saakin konditorian liiketoimen kukoistamaan. Samaan aikaan rikkoutuneesta perheestä oleva kouluikäinen Wakana löytää jotain uutta yhteisöstä joka kehittyy Tokuen uuden leivonnaisreseptin ympärille.

Naomi Kawase on Japanin harvoja tunnettuja naisohjaajia. Hän on esiintynyt monesti kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla. Kirsikkapuiden alla keskittyy täysin kolmeen päähenkilöönsä kuvaten jokapäiväistä elämää impressionistisina katkelmina. Kirsikkapuiden alla on ihastuttava elokuva ystävyydestä, luonnosta ja hetkessä elämisestä.

10.11. Spotlight

spotlight_juliste-1USA, 2015
K-12, 128 min
Ohjaus: Tom McCarthy
Käsikirjoitus: Josh Singer, Tom McCarthy
Pääosissa: Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel Adams, Liev Schreiber
Genre: Draama
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt1895587/

Vuonna 2001 Bostonilainen Boston Globe -sanomalehden reportteriryhmä julkaisi tutkimuksen, joka paljasti hyväksikäyttö- ja ahdistelutapausten sarjan katolisen kirkon piirissä. Tapauksia oli salailtu vuosikausia, ja salailuun oli syyllistynyt Bostonin uskonnollisten yhteisöjen päämiehiä ja korkeita virkamiehiä. Spotlight kertoo tositapahtumiin perustuen, kuinka reportteriryhmä onnistui saattamaan tapaukset päivänvaloon.

Elokuvaa on kiitetty siitä, että se kuvaa todenmukaisesti journalistista työtä. Elokuva välttää turhaa paisuttelua ja kuvaa toimittajien työtä arkisesti. Se ei nosta sankareiksi yksittäisiä toimittajia vaan kuvaa pikemminkin jokaisen ihmisen henkilökohtaista rohkeutta.

Elokuvan jännite rakentuu perinteisen rikostarinan kaltaisesti. Ensin on sieltä täältä koottuja tiedon palasia, jotka hiljalleen yhdistyvät kaikkia järisyttäväksi totuudeksi. Yksityiskohdat ovat hiottuja, tarkkoja ja tosia. Käsikirjoittajat ovat yhteiskunnallisen draaman taitajia.

Spotlight voitti parhaan elokuvan sekä parhaan käsikirjoituksen Oscar-palkinnon vuonna 2015. Elokuva on kriitikoiden ylistämä ja kuuluu toimitajista kertovien elokuvien parhaimmistoon.

17.11. Hail, Caesar!

hailcaesar_julisteUSA, 2016
K-7, 106 min
Ohjaus: Joel Coen, Ethan Coen
Käsikirjoitus: Joel Coen, Ethan Coen
Pääosissa: Josh Brolin, George Clooney, Alden Ehrenreich, Scarlett Johansson
Genre: komedia
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt0475290/

Coenin veljesten uusin komedia sijoittuu 50-luvun Hollywood-maailmaan. Eddie Mannix (Josh Brolin) toimii tuotantoyhtiön pomona, joka yrittää pitää kiireen keskellä hallinnassa sekä studion toiminnan että oman elämänsä. Yhtiön pääproduktion (Hail, Caesar!) tähtinäyttelijä Baird Whitlock (George Clooney) kidnapataan ja Mannix pyrkii selvittämään, ketkä ovat teon takana.

Elokuva sisältää viittauksia useisiin vanhoihin Hollywood-klassikkoihin, kuten Ben-Hur ja The Arizona Kid. Coenin veljekset myös tuovat hienovaraisesti esille kritiikkiä siitä, kuinka Hollywood pyrkii hallitsemaan elokuva-alan työntekijöitä, kuten mm. näyttelijöitä ja käsikirjoittajia. Elokuva on saanut positiivisia arvioita.

24.11. Zombie ja kummitusjuna

Zombie ja kummitusjuna
Suomi 1991
S, 88 min
Ohjaus: Mika Kaurismäki
Käsikirjoitus: Sakke Järvenpää, Mika Kaurismäki
Pääosissa: Silu Seppälä, Marjo Leinonen, Matti Pellonpää
Genre: Komedia, draama
Esityskieli: suomi

http://www.imdb.com/title/tt0103337/

https://taikalyhty.wordpress.com/2015/08/27/zombie-ja-kummitusjuna-1991/
http://www.leffatykki.com/elokuva/zombie-ja-kummitusjuna

Mika Kaurismäen koskettava elokuva kertoo alkoholiongelmaisen basistin Zombien elämästä.

 

 

1.12. Room

room_juliste-1Kanada, Irlanti, 2015
K-16, 117 min
Ohjaus: Lenny Abrahamson
Käsikirjoitus: Emma Donoghue
Pääosissa: Brie Larson, Jacob Tremblay, Joan Allen, Sean Bridgers, William H. Macy
Genre: draama
Esityskieli: englanti

https://en.wikipedia.org/wiki/Room_(2015_film)

https://www.rottentomatoes.com/m/room_2015

http://www.imdb.com/title/tt3170832/

Joy ”Ma” Newsome (Brie Larson) ja hänen 5-vuotias poikansa Jack (Jacob Tremblay) ovat olleet vuosia yhden miehen vankeina yhdeksän neliömetrin huoneessa. Jack on syntynyt huoneessa, joka on koko hänen maailmansa. Suhde äitiin on syvällinen ja rakas. Yhdessä he keksivät miten voisivat huijata miesvangitsijaa ja päästä vapauteen. Vaikka suunnitelma onnistuisi, paluu isompaan mailmaan voisi olla heille haastava.
Brie Larson voitti tästä roolista Oscar-palkinnon ja Golden Globen, Jacob Tremblay voitti Canadian Screen Awardin parhaasta miesnäyttelijän suorituksesta. Äidin ja pojan rakkaus on todella koskettava. Heidän kokemuksissa mukana olo on välillä katsojalle tuskaista, mutta erittäin palkitsevaa. Jackin lumoava näkemys maailmasta koskettaa vahvasti

8.12. Pikku prinssi

pikku_prinssi_julisteRanska, Kanada, 2015
K-7, 108 min
Ohjaus: Mark Osborne
Käsikirjoitus: Irena Brignull, Bob Persichetti
Pääosissa: Jeff Bridges, Rachel McAdams, Paul Rudd
Genre: animaatio, seikkailu, draama
Esityskieli: englanti, ranska

http://www.imdb.com/title/tt1754656/

Pikku Prinssi on Antoine de Saint-Exupéryn vuonna 1943 kirjoittama rakastettu kirja, joka on vuosikymmenten ajan vedonnut niin lapsiin kuin aikuisiinkin. Nyt muun muassa Kung Fu Pandan ohjannut Mark Osborne on tehnyt siitä kauniin animaation, joka epäkaupallisuudessaan sotii Hollywoodia vastaan. Elokuva ei seuraa täydellisesti kirjan tarinaa, vaan sitä on onnistuneesti modernisoitu nykyaikaan. Eri aikakaudet on sopivasti kuvattu perinteisellä stop motion -animaatiolla tai komealla nykyaikaisella tietokoneanimaatiolla.

Pikku prinssin kantava teema on, ettei kenenkään pitäisi kasvaa liian aikuiseksi. Elämässä pitää osata nauttia myös pienistä asioista, kuten tästä elokuvasta, joka valitettavsti ei ole tavoittanut suurta, kiireistä yleisöä.

Ekstraleffa: United States of Love

1454337545415

Hyvät Kuvat -elokuvakerho esittää ekstraleffana yhdessä Rakkautta&Anarkiaa -kiertueen kanssa puolalaisen Tomasz Wasilewskin elokuvan United States of Love.

Elokuvaan on vapaa pääsy Hyvien Kuvien elokuvakortilla!

“Love is a losing game”. Ainakin Agatalle, Izalle, Renatalle ja Marzenalle. Tomasz Wasilewski kuvaa 1990-luvun Puolaa, ensimmäistä hullua vuotta, kun Puola siirtyi sosialistisesta suunnitelmataloudesta markkinatalouteen. Samalla, kun moderni maailma jo kolkuttelee ovelle, on puolattarilla vielä vähän vaihtoehtoja. Kun miehet puhuvat kodinkoneista, autoista ja lasketteluretkistä, naiset kaipaavat muualle.

Wasilewskin elokuvan neljä naista ovat jokainen onnettomia tavallaan. Yksi potee kaukorakkautta katoliseen pappiin, toinen rakastaa naapurin kaunista tyttöä ja on pakotettu eläkeläisen pysähtyneeseen elämään. Naisten tarinoissa ei ole kauneutta eikä prinsessaloppuja.

Oleg Mutun maalauksellinen kuvakerronta tuo tarinaan hienon kontrastin. Katsoja jää ihailemaan neuvostokaruuden lyyrisyyttä, muotoja ja kuvista huokuvaa pysähtynyttä tunnelmaa. Roolisuorituksista vahvimman tekee Marzenaa näyttelevä Marta Nieradkiewicz, josta kumpuaa nuoruuden riemu ja kauneus. Entinen paikallinen kauneuskuningatar hamuaa tähtiin, mutta unelmat kilpistyvät jumppasalin lattialle ja kaikuvat uimahallin kolkoille seinille.

Lotta Jokinen

Alkup. nimi: Zjednoczone stany miłości
Maa: Puola, Ruotsi
Kieli: puola
Kesto: 104 min
Tekstitys: englanti
Ikäraja: K16
Levittäjä: New Europe Film Sales
Kopion lähde: New Europe Film Sales

http://hiff.fi/elokuvat/united-states-of-love/

http://www.imdb.com/title/tt5333110/