Kevätkausi 2016

HYVÄT KUVAT KEVÄT 2016

11.2. Inside Out
18.2. Taxi Teheran
25.2. Ingrid Bergman – omin sanoin
3.3. Inherent Vice
17.3. Dheepan
24.3. Neil Young – A year of the horse
31.3. Sicario
7.4. Irrational Man
14.4. The Assassin
21.4. Boheemielämää
28.4. Mandariinit
12.5. What We Do in the Shadows

Näytökset Kino Kuvakukossa (Vuorikatu 27) torstaisin ALKUILTA klo 17.30 ja LOPPUILTA klo 20.00. Elokuvakortti 25 euroa. Myynnissä 4.2.2016 klo 12.00 alkaen ISYY:n toimistossa Lukemalla (Studentia, Yliopistonranta 3) sekä 11.2.2016 alkaen Kino Kuvakukossa puoli tuntia ennen näytösten alkua. Maksuvälineenä käy AINOASTAAN käteinen raha. Elokuvakortti oikeuttaa sisäänpääsyyn kaikkiin kaudella esitettäviin elokuviin. Näytöksiin ei myydä yksittäislippuja.

Ohjelmamuutokset mahdollisia. Seuraa internetsivuja.

11.2. Inside Out – mielen sopukoissa

USA, 2015
K-7, 102 min
Ohjaus: Pete Docter ja Ronaldo Del Carmen
Käsikirjoitus: Josh Cooley, Meg LeFauve, Pete Docter, Ronaldo Del Carmen
Pääosissa: Diane Lane, Amy Poehler, Kyle MacLachlan, Kaitlyn Dias, Bill Hader, Mindy Kaling, Phyllis Smith, Lewis Black, Frank Oz
Lajityyppi: animaatio, komedia, draama
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt2096673/

Pixarin animaatioelokuvan pääosassa on 11-vuotias Riley-tyttö, jonka mielen sopukoihin ja siellä tapahtuviin liikkeisiin tutustutaan. Tyttö joutuu perheineen muuttamaan pois kotipaikkakunnaltaan Minnesotasta vieraaseen ja outoon San Franciscoon. Muutto, uusi ympäristö ja koulun vaihtuminen saavat mieleen liikettä. Mielen komentokeskuksessa ovat työskentelemässä Kiukku, Suru, Ilo, Pelko ja Inho. Viisi tunnetta ohjaavat Rileyn tekemistä, oppimista ja tunne-elämää. Tunteista kuitenkin Ilo ja Suru eksyvät liian syvälle mielen sopukoihin ja näin ollen komentokeskuksessa tulee pieni epätasapaino ja hälytystila. Kuinka tilanne korjaantuu ja miten käy Rileyn?

Mielen sopukoissa -elokuva on teknisesti erittäin hieno ja syvästi koskettava. Oivaltava elokuva vie kaikenikäisten katsojien tunteet liikutuksesta aina hersyvään nauruun. Elokuva voitti mm. Golden Globen 2016 parhaan animaatioelokuvan sarjassa.

18.2. Taxi Teheran

Iran, 2015
S, 82 min
Ohjaus ja käsikirjoitus: Jafar Panahi
Pääosissa: Jafar Panahi, Hana Saedi
Lajityyppi: Draama
Esityskieli: farsi

http://www.imdb.com/title/tt4359416/

Ohjaaja Jafar Panahi on Iranin tunnetuimpia nykyohjaajia. Panahi puolustaa sananvapautta, minkä seurauksena Iranin valtio on tuominnut hänen elokuvansa järjestelmänvastaiseksi propagandaksi ja kieltänyt ohjaajalta elokuvanteon 20 vuodeksi. Hänen elokuvansa ovat kiellettyjä Iranissa. Taxi Teheran on kielletyistä elokuvista ainoa, joka on tuotu Suomeen teatterilevitykseen.

Taxi Teheranissa Panahi itse ajaa taksia, joskaan osoitteita hän ei näytä tietävän ja ihmiset epäilevät hänen ajotaitojaan. Ikkunoista vilisevät ohi suurkaupunki Teheranin maisemat. Matkustajat tuovat mukanaan päivän puheenaiheet, jotka käsittelevät moraalia, politiikkaa, ilmaisunvapautta, uskomuksia ja valtaa. Elokuva on hyvin pienimuotoinen ja sen voima  onkin poliittisessa rohkeudessa, sananvapauden puolustamisessa. Hahmot puhuvat aiheista, joista virallisesti vaietaan. Repliikkien kautta ohjaaja pyrkii tuomaan esille teheranilaisen todellisuuden.

Elokuva voitti Kultaisen karhun Berliinin elokuvajuhlilla alkuvuodesta 2015. Kansainvälinen elokuvaväki on vuosia ilmaissut solidaarisuutta kotiarestissa olevalle Panahille.

25.2. Ingrid Bergman – omin sanoin

Ruotsi, 2015
S, 114min
Ohjaus: Stig Björkman
Käsikirjoitus: Stig Björkman, Stina Gardell ja Dominika Daubenbüchel
Pääosissa: Ingrid Bergman, Isabella Rossellini, Ingrid Rossellini, Roberto Rossellini, Liv Ullmann
Lajityyppi: dokumentti
Esityskieli: ruotsi, englanti

http://www.imdb.com/title/tt4621016/

Kolminkertainen Oscar-voittaja Ingrid Bergman oli yksi Hollywoodin kirkkaimmista tähdistä Hollywoodin kulta-ajalla 1940-luvulla. Bergman ihastutti suosikkielokuvissa kuten Casablanca, Syyssonaatti, Kaasuvalo ja Noiduttu. Ingrid Bergman – omin sanoin on tarina tavallisesta ruotsalaistytöstä, joka valloitti Hollywoodin. Se on tarina Bergmanin elämästä ja siitä ristiriidasta, kuinka olla samanaikaisesti ihailtu ja romanttisen skandaalin aiheuttanut elokuvatähti, äiti sekä nainen. Dokumentti pohjautuu Bergmanin päiväkirjamerkintöihin,
kirjeenvaihtoon, kaitafilmimateriaaleihin sekä hänen lastensa muistoihin ja kokemuksiin.  Äänen elokuvassa Bergmanille antaa Alicia Vikander ja voimakkaasta musiikista vastaa Michael Nyman.

Elokuva sai ensi-iltansa kesällä 2015 Cannesin elokuvajuhlilla, jolloin tuli kuluneeksi 100-vuotta Ingrid Bergmanin syntymästä. Elokuva voitti juhlilla yhden palkinnon (golden eye – special mention) sekä sai yhden ehdokkuuden. Myös Vancouverin elokuvajuhlilla elokuva palkittiin suosituimpana kansainvälisenä dokumenttielokuvana.

3.3. Inherent Vice

USA 2014
K-16, 148 min
Ohjaus: Paul Thomas Anderson
Käsikirjoitus: Paul Thomas Anderson, Thomas Pynchon
Pääosissa: Joaquin Phoenix, Josh Brolin, Owen Wilson, Jena Malone
Lajityyppi: dramakomedia, rikoselokuva
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt1791528/

Inherent Vice perustuu samannimiseen Thomas Pynchonin vuonna 2009 julkaistuun romaaniin. Larry ”Doc” Sportello elää rentoa elämää viettäen päivänsä pilvessä ja tutkien ajoittain rikoksia. Hän saa yllättäen vieraakseen entisen tyttöystävänsä, joka yrittää estää juonittelun nykyistä miljonääripoikaystäväänsä vastaan. Doc alkaa selvittää asiaa ja huomaa kuvioiden olevan yhtä epäselviä kuin psykedeelinen 60-ja 70-luvun vaihde muutenkin.

Inherent Vice on ohjaaja Paul Thomas Andersonin seitsemäs elokuva. Hänen aikaisempia ohjauksiaan ovat mm. Boogie nights, Magnolia ja There Will Be Blood.

Elokuva on ollut ehdolla kahteen Oscar-palkintoon ja voittanut 14 muuta elokuvapalkintoa. Inherent Vice on kuvattu 35 mm filmille ja poikkeaa mielenkiintoisella tyylillään nykyaikaisista rikoselokuvista muistuttaen enemmänkin kuvaamansa aikakauden tuotantoa. Eräiden arvioiden mukaan elokuvassa on aineksia kulttihitiksi.

17.3. Dheepan

Ranska, 2015
K-12, 114 min
Ohjaus: Jacques Audiard
Käsikirjoitus: Jacques Audiard, Thomas Bidegain, Noé Debré
Pääosissa: Jesuthasan Antonythasan, Kalieaswari Srinivasan, Claudine Vinasithamby
Lajityyppi: draama
Esityskieli: tamili, ranska, englanti

http://www.imdb.com/title/tt4082068/

Dheepan tarttuu päivänpolttavaan aiheeseen nimittäin pakolaisuuteen olematta kuitenkaan sinisilmäinen tai kaunisteleva. Dheepanin pakolaisilla on ongelmia niin kulttuuriin ja välittömän ympäristöön sopeutumisessa kuten myös toistensa kanssa toimeen tulemisessa. Pakolaiset ovat ihmisiä siinä missä muutkin ristiriitoineen ja paheineen.

Tarina alkaa kun Dheepan (Jesuthasan Antonythasan) niminen mies pakenee Sri Lankan tamilisisseistä Ranskaan mukanaan nainen ja pieni tyttö, joiden kanssa hän tekeytyy perheeksi turvatakseen paikan Ranskassa. Uudessa maassa kielitaidottomana oleskelu ei tietenkään ole helppoa, ja pian pulmana ovat niin naapurien huumekauppa kuin keskinäiset kiistat, joita yhteiselo tuo mukanaan.

Ohjaaja Jacques Audiard on tunnettu elokuvista Luihin ja ytimiin (2012) sekä Profeetta (2009). Dheepanissa hän jatkaa edellisistä elokuvista tutun mahdottomista olosuhteista ponkaisevan miehen teemaa. Elokuva voitti pääpalkinto Kultaisen palmun Cannesin elokuva juhlilla 2015.

24.3. Neil Young – A Year of the Horse

USA, 1997
S, 106 min
Ohjaus: Jim Jarmusch
Pääosissa: Neil Young, Frank Sempedro, Billy Talbot ja Ralph Molina
Lajityyppi: dokumentti, musiikki
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt0120539/

Dokumentti sisältää pääosin Jarmuschin kuvaamaa materiaalia Neil Youngin ja hänen bändinsä Crazy Horsen kiertueelta 1996. Young sai idean kiertuedokumenttiin säveltäessään Jim Jarmuschin Dead Man -elokuvaan soundtrackia. Mukana on backstage-haastatteluja musiikin tekemiseen ja kiertue-elämään liittyen, mutta pääpaino on musiikissa ja Neil Youngin omalaatuisessa sähkökitaroinnissa. Sekaan on ujutettu vertailun vuoksi myös keikkataltiointia 70-luvulta. Dokumentti on särmikäs ja kaunis ylistys Neil Youngille ja rockmusiikille.

31.3. Sicario

USA, 2015
K-16, 121 min
Ohjaus: Denis Villeneuve
Käsikirjoitus: Taylor Sheridan
Pääosissa: Emily Blunt, Benicio del Toro, Josh Brolin, Victor Garber
Lajityyppi: draama, toiminta, rikoselokuva
Esityskieli: englanti

http://www.rottentomatoes.com/m/sicario_2015/
http://www.imdb.com/title/tt3397884/

FBI-agentti Kate Macer (Emily Blunt) värvätään valtion erityiseen eliittijoukkoon; tehtävänä on pysäyttää tietty Meksikon huumekuningas, joka on aiheuttanut viime aikoina paljon raakuutta ja väkivaltaa. Katelle ei kerrota paljoakaan itse tehtävästä eikä hän saa tietää tarkasti, keitä ovat hämärämiehet (Benicio del Toro, Josh Brolin) joita hänen pitää totella. Kasvavassa jännityksessä ja järjettömyydessä hän alkaa kyseenalaistaa omia arvojaan.

“Sicario” tarkoittaa Meksikossa “palkkamurhaaja”. Ohjaaja Denis Villeneuve on ohjannut mm. Prisoners-elokuvan. Sicario valittiin kilpailemaan Cannesin elokuvafestivaaleilla 2015.

7.4. Irrational Man

Yhdysvallat, 2015
S, 95 min
Ohjaus ja käsikirjoitus: Woody Allen
Pääosissa: Joaquin Phoenix, Emma Stone, Parker Posey
Lajityyppi: draama, trilleri
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt3715320/

Elämäänsä kyllästynyt filosofian professori Abe Lucas (Phoenix) saa töitä pienestä itärannikon yliopistosta. Naistenmiehen maine seuraa Lucasia myös uuteen työpaikkaan, vaikka hän ei ole innostunut naisista, tai muista hänelle aikanaan tärkeistä asioista enää vuosiin. Sisäistä tyhjyyttään Abe koittaa täyttää alkoholin avulla. Laatuviski onkin ainoita asioita, joista Abe jaksaa vielä aidosti innostua. Tympääntyneen viskiä naukkailevan älykön charmi puree kuitenkin niin opetushenkilökuntaan kuin opiskelijoihin, joten Allen saa tyylilleen uskollisena rakennettua elokuvaan muhkean kolmiodraaman Aben, opiskelijansa Jill Pollardin (Stone) sekä kollegansa Rita Richardsin (Posey) välille.

Irrational Man kuuluu Woody Allenin myöhäistuotannon ehdottomasti viihdyttävimpiin elokuviin siitä huolimatta, että se on saanut kritiikkiä Allenin elokuville tyypillisten teemojen toistamisesta, kuten älykköhahmojen päänsisäisten kriisien tarkastelusta neuroosien täyttämässä korkeakulttuurisessa maailmassa. Joaquin Phoenix on alkoholisoituneen professorin roolissaan käsittämättömän hyvä. Valitettavasti muiden näyttelijöiden tulkinnat roolihahmoistaan jäävät kauas Phoenixin suorituksesta, vaikka ei niitä silti voi huonoiksi haukkua.

14.4. The Assassin

Kiina, Ranska, Taiwan, Hong Kong
K-12, 105 min
Ohjaus: Hsiao-Hsien Hou
Käsikirjoitus: Cheng Ah, T’ien-wen Chu, Hsiao-Hsien Hou, Hai-Meng Hsieh, Xing Pei
Pääosissa: Shu Qi, Chang Chen
Lajityyppi: draama, seikkailu
Esityskieli: kiina

http://www.imdb.com/title/tt3508840/

Pohjois-Kiinassa ja Mongoliassa kuvattu The Assassin toi ohjaajalleen Hsiao-Hsien Houlle parhaan ohjaajan palkinnon Cannesin elokuvajuhlilla keväällä 2015. Elokuva on kuvaus valtataisteluista 800-luvun Kiinassa. Nie Yinniang (Shu Qi) on koulutettu palkkatappaja, joka saa tehtäväkseen murhata seudun korruptoituneita mahtimiehiä. Näiden joukossa on myös Yinniangin entinen sulhanen. Lapsesta saakka palkkamurhaajaksi koulutettu Yinniang joutuu ensi kertaa pohtimaan tappamisen oikeutusta.

The Assassinia pidetään wuxia-elokuvana, eli historiallisena taistelueepoksena, mutta ohjaajan painopiste ei ole perinteisten taistelukoreografioiden esittelyssä. Hou pyrkii nostamaan keskiöön henkilöiden sisäisen maailman. Juoni kulkee eteenpäin henkilöiden dialogin välityksellä. Elokuvaa on ylistetty visuaalisuudestaan ja suurimpana ansiona on ensisijaisesti pidetty sen kauneutta. The Assassin ei ole juonielokuva ja sopiikin paremmin visuaalista elämystä odottavalle katsojalle.

21.4. Boheemielämää

Suomi, 1992
S, 100 min
Ohjaus: Aki Kaurismäki
Käsikirjoitus: Aki Kaurismäki ja Henri Murger
Pääosissa: Matti Pellonpää, Evelyn Didi, André Wilms, Kari Väänänen
Lajityyppi: draama, komedia
Esityskieli: ranska

http://www.imdb.com/title/tt0105750/

Boheemielämää perustuu ranskalaisen romaanikirjailijan ja runoilija Henri Murgerin romaaniin Boheemielämää (Scènes de la vie de bohème, 1851). Elokuva kuvaa kolmen köyhän taitelijan, albanialaisen maalari, Rodolfon (Matti Pellonpää), ranskalaisen runoilija Marcelin (André Wilms) sekä irlantilaisen säveltäjän (Kari Väänänen) jatkuvasta kamppailuista taiteilijan elämän haasteita vastaan Pariisissa. Elokuva on myös kuvaus ystävyydestä, jossa boheemit ovat valmiita jakamaan vähästään, jos heillä jotain sattuu olemaan.

Elokuva voitti 1992 Berliinin elokuvajuhlilla elokuvakriitikkojen kansainvälisen liiton (FIPRESCI) palkinnon. Matti Pellonpää voitti parhaan miespääosan ja André Wilms parhaan sivuosan European Film Awardsin palkinnon samana vuonna. Aki Kaurismäki palkittiin myös elokuvasta parhaan ohjauksen Jussi-palkinnolla.

28.4. Mandariinit

Georgia, Viro 2014
K-12, 87 min
Ohjaus ja käsikirjoitus: Zaza Urushadze
Pääosissa: Zaza Urushadze, Lembit Ulfsak, Elmo Nüganen, Giorgi Nakashidze, Misha Meskhi
Lajityyppi: draama
Esityskieli: viro

http://www.imdb.com/title/tt2991224/

Mandariinit kertoo vuosina 1992-1993 käydystä Abhasian sodasta, jossa abhaasit yrittivät irrottautua Georgiasta. Kaksi vanhaa ukkoa, puuseppä Ivo (Lembit Ulfsak) ja hänen ystävänsä Margus (Elmo Nüganen), ovat jääneet sodan jaloista tyhjentyneeseen virolaiskylään korjatakseen vielä kypsymässä olevan mandariinisadon. He eivät kuitenkaan onnistu välttämään sotatoimia, vaan jäävät väkivaltaisen yhteenoton keskelle. Taistelun laannuttua ukot päätyvät pelastamaan yhden georgialaisen ja yhden abhasialaisen sotilaan. Haavoittuneiden sotilaiden virotessa vihamielisyydet muuttuvat valtiollisen sodan tasolta henkilökohtaiselle tasolle. Liipaisimesta on helpompi vetää, kun ei tunne vihollisen perhettä ja musiikkimakua. Mandariinit on puhdas sotaelokuva, mutta se kuvaa sodan mielettömyyttä vähäeleisen arkisesti ilman tavallisten sotaelokuvien spektaakkelia ja erikoistehosteita.

12.5. What We Do in the Shadows

Uusi-Seelanti, USA, 2014
K-16, 86 min
Ohjaus ja käsikirjoitus: Taika Waititi ja Jemaine Clement
Pääosissa: Taika Waititi, Jemaine Clement, Jonny Burgh, Stu Rutherford
Lajityyppi: kauhu, komedia
Esityskieli: englanti, saksa, espanja

http://whatwedointheshadows.com/
http://www.imdb.com/title/tt3416742/

Vuokranmaksu. Tiskivuorot (jotka joku aina sinnikkäästi onnistuu välttämään). Bailaaminen. Riidat. Kuulostaako tutulta? No sehän on kimppakämppä. Entäpä jos kaikki asukkaat ovatkin vampyyreitä? Uuden-Seelannin nousevat kyvyt ovat luoneet herkullisen hauskan mukadokumentin, jossa seurataan neljää vampyyrikämppistä, jotka yrittävät selvitä niin yhdessä asumisen kuin modernin elämänkin haasteista. Kaverukset ovat kaikille tuttuja stereotypioita monista tosi-tv-ohjelmista; Kovis-Deacon (Jonny Burgh), äidillinen ja pehmeä Viago (Taika Waititi) ja naistennielijä Vladislav (Jemaine Clement, tuttu sarjasta Flight of the Conchords). Niin ja sitten on Petyr (Ben Fransham), Nosferatun replika, jonka menemisistä kukaan ei tiedä mitään.

What We Do in the Shadows on ollut palkituimpia kauhukomedioita vuonna 2014. Yleisö on äänestänyt sen parhaaksi elokuvaksi muun muassa Toronton, Varsovan, Tallinnan, Melbournen ja Neuchâtelin elokuvafestivaaleilla. Elokuva sisältää verta.