Syyskausi 2015

HYVÄT KUVAT SYKSY 2015

10.9. Birdman
17.9. The Imitation Game
24.9. Leviathan
8.10. Kyyhkynen oksalla istui, olevaista pohtien
22.10. Tarkoin vartioidut junat
29.10. Mommy
5.11. Väkivallan vuosi
12.11. Dead Man
19.11. Ida
26.11. Killer Joe
3.12. Pride
10.12. Whiplash

Näytökset Kino Kuvakukossa (Vuorikatu 27) torstaisin ALKUILTA klo 17.30 ja LOPPUILTA klo 20.00. Elokuvakortti 25 euroa. Myynnissä 3.9.2015 Kuopion kampuksen Järjestöpäivillä klo 10–12 ja 7.9.2015 klo 12 alkaen ISYY:n toimistossa Lukemalla (Studentia, Yliopistonranta 3) sekä 10.9.2015 alkaen Kino Kuvakukossa puoli tuntia ennen kerhon näytösten alkua. Maksuvälineenä käy AINOASTAAN käteinen raha. Elokuvakortti oikeuttaa sisäänpääsyyn kaikkiin kaudella esitettäviin elokuviin. Näytöksiin ei myydä yksittäislippuja.

Ohjelmamuutokset mahdollisia. Seuraa internetsivuja.

10.9. Birdman

USA, 2014birdman_juliste
K-12, 119 min
Ohjaus: Alejandro González Iñárritu
Käsikirjoitus: Alejandro González Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris, Armando Bo
Pääosissa: Michael Keaton, Zach Galifianakis, Edward Norton, Andrea Riseborough, Emma Stone, Amy Ryan, Naomi Watts
Lajityyppi: komedia, draama
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt2562232/

Riggan Thompson (Michael Keaton) on suosionsa ehtoopuolella oleva näyttelijä, joka muistetaan parhaiten roolistaan Birdmanina. Thompson pyrkii takaisin parrasvaloihin vakavasti otettavana Broadway-näyttelijänä, joten hän laittaa koko omaisuutensa kiinni Raymond Carverin novelliin perustuvaan näytelmään. Näytelmän käsikirjoituksesta, ohjauksesta ja pääosasta Thompson aikoo vastata itse. Thompsonin jo ennestään haurasta psyykettä horjuttavat monet vastoinkäymiset, eikä asiaa helpota kriitikoiden täystyrmäys entisen supersankarin näyttelijänlahjoja kohtaan jo ennen ensi-iltaa.

Vuonna 2014 valmistuneesta mustasta komediasta voi löytää paljon yhtymäkohtia Keatonin omaan uraansa Batmanina, joten kuka olisikaan parempi vaihtoehto elokuvan pääosan esittäjäksi? Suorituksestaan Keaton voitti muun muassa parhaan miespääosan Golden Globen, jonka lisäksi hän oli ehdolla parhaan miespääosan Oscareissa ja Baftassa. Birdman oli myös kriitikoiden suosiossa ja se sai useita ehdokkuuksia sekä palkintoja. Elokuva voitti yhdeksästä Oscar-ehdokkuudestaan neljä.

17.9. The Imitation Game

benedict-cumberbenedict-the-imitation-game-movie-posterIso-Britannia, 2014
K-12, 115 min
Ohjaus: Morten Tyldum
Käsikirjoitus: Graham Moore ja Andrew Hodges
Pääosissa: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode, Mark Strong, Rory Kinnear, Allen Leech, Charles Dance, Matthew Bread, Alex Lawther
Lajityyppi: draama, jännitys, elämäkerta
Esityskieli: englanti, saksa

http://www.imdb.com/title/tt2084970/

The Imitation Game on hieno ja intensiivinen henkilökuvaus matemaatikko Alan Turingista. Keksinnöllään hän pelasti toisen maailmasodan aikana tuhansia ihmishenkiä. Turing mursi saksalaisten Enigma-salakirjoituslaitteen koodin ja muutti keksinnöllään maailmahistoriaa tullen kehittäneeksi laitteen, jota voidaan pitää modernin tietokoneen edeltäjänä. Morten Tyldumin ohjaama elokuva on taidokas yhdistelmä sota-ajan jännitysdraamaa ja intensiivistä, koskettavaa henkilökuvausta. Elokuvan pääosan tulkitsee Oscar-ehdokkuuden roolistaan saanut Benedict Cumberbatch.  Elokuva voitti parhaan sovitetun käsikirjoituksen Oscarin.

24.9. Leviathan

leviathan_julisteVenäjä, 2014
K12, 140 min
Ohjaus: Andrei Zvjagintsev
Käsikirjoitus: Andrei Zvjagintsev ja Oleg Negin
Pääosissa: Aleksei Serebrjakov, Jelena Ljadova
Lajityyppi: draama
Esityskieli: venäjä

http://www.palacefilms.com.au/leviathan/
http://www.imdb.com/title/tt2802154/

Pohjoisvenäläisen kalastajakylän kiero pormestari pyrkii pakkolunastamaan Koljan tontin ja talon, joka on rakennussuunnitelmien tiellä. Kolja ei luvatusta pienestä kompensaatiosta huolimatta tähän suostu. Kolja toimii autokorjaajana talossaan, jossa suku on kauan asunut. Kolja kutsuu apuun Moskovasta lakimiesystävänsä, joka joutuu turvautumaan kiristykseen ja suututtaa pormestarin. Tästä koituu yllättävän hankalia seurauksia. Koljan hermot ovat kireällä, ja perheen sisäiset ongelmatkin alkavat kiristyä.

Leviathanin teemana on vallan väärinkäyttö ja korruptio, ja miten horjuva perusta elämällä on. Laki ei ole sama kuin oikeudenmukaisuus. Cannesissa elokuvan käsikirjoitus palkittiin parhaana. Lisäksi elokuva sai parhaan ulkomaisen elokuvan Golden Globe -palkinnon.

8.10. Kyyhkynen oksalla istui, olevaista pohtien

Ranska, Norja, Saksa, Ruotsi, 2014kyyhkynenoksallaistui_juliste2
K-12, 101 min
Ohjaus ja käsikirjoitus: Roy Andersson
Pääosissa: Holger Andersson, Nils Westblom
Lajityyppi: draama, komedia
Esityskieli: ruotsi, englanti

http://www.imdb.com/title/tt1883180/

Roy Anderssonin ihmisyyttä kuvaava synkän hirtehinen trilogia saa vihdoinkin päätöksensä 15 vuoden jälkeen. Kuten aina, Anderssonin visuaalinen tyyli on pysäyttävän omintakeinen – harmaata ja pikkutarkan asetelmallista maailmaa tarkastellaan liikkumattoman kameran välityksellä. Elokuva ei kuitenkaan ole iloton, vaikkakin Anderssonin tumma huumori ei sovi kaikille. Kuten trilogian aiemmatkin osat (Toisen kerroksen lauluja (2000) ja Sinä elävä (2007)), elokuva on episodimainen kokoelma kohtauksia, jotka ovat samanaikaisesti absurdeja, synkkiä ja koomisia, aivan kuten elämä. Katsoja voinee siis päätellä mitä Andersson ihmisyydestä ajattelee. Kyyhkynen oksalla istui on trilogian yhteiskunnallisesti kantaaottavin, mutta samalla ohjaajalle henkilökohtaisin elokuva. Henkilökohtaisuutta korostaa se, että elokuvan pääosaa näyttelee ohjaajan veli Holger Andersson, joka näyttää suuresti veljeltään.

22.10. Yllätysleffa

Tarkoin vartioidut junat korvataan saatavuusongelman vuoksi yllätyselokuvalla, joka on kuulemma erittäin hyvä.

29.10. Mommy

Kanada, 2014cover1300
K-16, 139 min
Ohjaus ja käsikirjoitus: Xavier Dolan
Pääosissa: Anne Dorval, Antoine-Olivier Pilon, Suzanne Clément
Lajityyppi: draama
Esityskieli: ranska, englanti

http://www.imdb.com/title/tt3612616/

Diane (Dorval) on leskeksi jäänyt yksinhuoltojaäiti, joka yrittää tulla toimeen ADHD:sta kärsivän 15v poikansa Steven (Pilon) kanssa. Steve on hiljattain päässyt psykiatrisesta hoidosta, jonne hän joutui sytytettyään kahvilan palamaan raivon puuskassa. Ehto kotiin pääsylle oli, että äiti opettaa häntä kotikoulussa. Poika on kuitenkin väkivaltainen myös kotona, ja äiti on joutunut jättämään työnsä. Tilanne ajautuu umpikujaan monellakin tapaa. Onneksi naapurustossa asuu hyväluonteinen Kyla (Clement), joka suostuu Steven kotiopettajaksi. Kyla huomaa pian joutuneensa keskelle perhe-elämän kiemuroita.

Mommy kuvaa kolmen keskiluokkaisen, yhteisön marginaaliin ajautuneen, ihmisen elämän yhteen kietoutumista intohimoisen antaumuksellisesti.

5.11. Väkivallan vuosi

Yhdysvallat, Yhdistyneet arabiemiirikunnat, 2014vakivallan_vuosi_juliste
K-16, 125 min
Ohjaus: J.C. Chandor
Käsikirjoitus: J.C. Chandor
Pääosissa: Oscar Isaac, Jessica Chastain
Lajityyppi: draama, rikos
Esityskieli: englanti, espanja

http://www.imdb.com/title/tt2937898/

Oscar Isaacin esittämä Abel Morales on lämmitysöljyn myyjä. 1980-luvun korruptoituneessa ja väkivaltaisessa New Yorkissa Morales yrittää saavuttaa amerikkalaisen unelman tinkimättä silti periaatteistaan tai moraalistaan. Kaupungissa, jossa öljyfirmat toimivat omassa kartellissaan, tämä ei ole helppoa, ja Morales joutuukin käyttämään härskejä keinoja suojellakseen liiketoimintaansa. Morales ei silti käytä väkivaltaa huoletta päämääränsä saavuttamiseen, vaan kaihtaa väkivaltaa ja yrittää voittaa reilusti paikassa, jossa rikollisuus on maan tapa.

J.C. Chandorin kolmas ohjaus kuvaa 1980-luvun New Yorkia hallituin ja kaunein kuvin. Chandorin teokset eivät ole keränneet suuren yleisön suosiota, mutta ne, jotka ovat elokuvat löytäneet, on palkittu laadukkaalla ja kypsällä draamalla. Elokuva onkin voittanut useita kriitikkojen palkintoja vuoden parhaasta elokuvasta. Myös pääosan esittäjät Oscar Isaac sekä Oscar ehdokas Jessica Chastain tekevät tinkimättömän roolityön avioparina.

12.11. Dead Man

johnny_depp_dead_man_movie_poster_b_2aYhdysvallat, Saksa, Japani, 1995
K-16, 121 min
Ohjaus ja käsikirjoitus: Jim Jarmusch
Pääosissa: Johnny Depp, Gary Farmer, Crispin Glover,
Lajityyppi: draama, western, fantasia
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt0112817/

Dead Man on Jim Jarmuschin ohjaama sekä käsikirjoittama täysin mustavalkoinen lännenelokuva, jota tähdittää Johnny Depp. Elokuva on monitasoinen ja draaman lisäksi siinä nähdään niin fantasiaa kuin huumoriakin. Elokuva sijoittuu 1800-luvun puolivälin jälkeiselle ajalle villiin länteen intiaaneineen ja asesankareineen.

Elokuva kertoo nuoresta kirjanpitäjästä William Blakesta (Depp), joka lähtee työn perässä Machine-nimiseen kylään. Työpaikka on kuitenkin Blaken saapuessa jo täytetty. Surkeiden sattumusten sekä kauniin naisen sylin kautta Blake sotkeutuu murhaan sekä varkauteen ja tulee itsekin ammutuksi. Tästä alkaa niin fyysinen kuin psyykkinenkin (pako)matka yllättävän kumppanin, Nobody-nimisen intiaanin, kanssa.

Sivuosissa nähdään tuttuja kasvoja kuten Billy Bob Thornton, Iggy Pop sekä Gabriel Byrne. Musiikin elokuvaan on tehnyt Neil Young.  Elokuva on saanut kahdeksan ehdokkuutta niin paras elokuva, ohjaus- elokuvaus- kuin näyttelijätyöstä (mm. Cannes Film Festival, European Film Awards, First American in the Arts Awards, National Society of Film Critics Awards)  ja voittanut niistä kuusi.

19.11. Ida

Plakat Ida szewecja jpgPuola, Tanska, 2013
K-16, 80 min
Ohjaus: Pawel Pawlikowski
Käsikirjoitus: Rebecca Lenkiewicz, Pawel Pawlikowski
Pääosissa: Agata Trzebuchowska, Agata Kulesza, Dawid Ogrodnik
Lajityyppi: draama, historia
Esityskieli: puola, latina, ranska

http://www.imdb.com/title/tt2718492/

Ida on puolalaisen ohjaajan Pawel Pawlikowskin palkittu ja kriitikoiden ylistämä elokuva, joka kuvaa mielenkiintoisella tavalla Puolan lähihistoriaa ja on samalla ohjaajansa näkemys maan nykytilasta. Ida sai kaksi Oscar-ehdokkuutta parhaasta vieraskielisestä elokuvasta ja parhaasta kuvauksesta. Elokuva palkittiin parhaan ei-englanninkielisen elokuvan Baftalla.

1960-luvun Puolaan sijoittuva Ida kertoo nuoresta nunnakokelaasta, orvosta Annasta (Agata Trzebuchowska), joka lähtee abbedissan käskystä tapaamaan tätiään, ainoaa elossa olevaa sukulaistaan, ennen luostarilupauksen antamista. Wanda-tädiltään (Agata Kulesza) Anna saa tietää olevansa oikealta nimeltään Ida Lebenstein ja juutalainen.

Elokuvan historiallinen ja poliittinen konteksti tekevät siitä mielenkiintoisen; tapahtumat sijoittuvat sosialistiseen Puolaan, jossa ihmisten elämää värittävät uskonto, puolueen ideologia, lännen ja idän kuilu, ryyppääminen ja arjesta selviytyminen. Havainnot yhteiskunnasta ovat vain yksi elokuvan tasoista. Elokuvasta voi antautua vain nauttimaan. Se on teknisesti kaunis ja juonellisesti soljuva kokonaisuus, joka on klassikoiden tavoin kaikilta osin upea katselukokemus.

26.11. Killer Joe

USA, 201186420
K-16, sisältää väkivaltaa ja voi aiheuttaa ahdistusta, 102 min
Ohjaus: William Friedkin
Käsikirjoitus: Tracy Letts
Pääosissa: Matthew McConaughey, Emile Hirsch, Juno Temple, Thomas Haden Church, Gina Gershon
Lajityyppi: rikos, draama, jännitys
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt1726669/

Chris (Hirsch) on teksasilainen huumediileri, joka ajautuu vaikeuksiin velkojen vuoksi. Ratkaisuna hän näkee ilkeän äitinsä henkivakuutuksen ja palkkaa Joe Cooperin (McConaughey) murhaamaan äitinsä vakuutusrahojen toivossa. Kun suunnitelma kantautuu myös muiden perheenjäsenien tietoon, haluaa jokainen osansa rahoista.  Tämä johtaa juonitteluun ja valheisiin, eikä tilanne juuri parane, kun Chris antaa siskonsa Dottien (Temple) pantiksi Cooperille murhan takaisinmaksun ajaksi.

Killer Joe on rankka, rohkea ja sysimustalla huumorilla höystetty rikostrilleri, joka erottuu selkeästi valtavirrasta. Se on voittanut yhdeksän elokuvapalkintoa, muun muassa Saturn Awards Best Independent Film. Elokuvan on ohjannut legendaarinen William Friedkin, joka tunnetaan parhaiten Manaajasta sekä Elää ja kuolla LA:ssa.

3.12. Pride

pride_ver6_xlgIso-Britannia, 2014
K-7, 120 min
Ohjaus: Matthew Warchus
Käsikirjoitus: Stephen Beresford
Pääosissa: Imelda Staunton, Billy Nighy, Andrew Scott, Ben Schnetzer, Faye Marsay, Dominic West, Paddy Considine
Lajityyppi: draama, komedia
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt3169706/

Pride on vuonna 2014 ensi-iltansa saanut Matthew Warchusin ohjaama brittiläinen draamakomedia.  Elokuvan tapahtumat sijoittuvat vuoden 1984 Englantiin, jossa pääministeri Margaret Thatcher päätti sulkea suuren osan maan hiilikaivoksista. Päätös johti laajaan kaivosmiesten lakkoon, joka kesti kokonaisen vuoden. Lakkoilevat kaivosmiehet eivät saaneet ymmärrystä osakseen ja heitä alettiin kohdella kuin rikollisia.

Lontoossa pieni homo- ja lesboyhteisö päätti yllättäen ryhtyä tukemaan lakkoilevia, halveksunnan ja hyljeksinnän kohteena olevia kaivosmiehiä. Perinteisen ajatusmaailman omaavat kaivosmiehet eivät ottaneet apua avosylin vastaan, ja ryhmä päätti viedä keräämänsä avustukset henkilökohtaisesti pieneen walesilaiseen kaivoskylään.

Pride kertoo kahden toisistaan hyvin kaukana olevan yhteisön yhteentörmäyksestä, tutustumisesta ja hyväksynnästä. Teemana on aina ajankohtainen suvaitsevaisuus. Loistavien näyttelijöiden avulla homoyhteisön ja jurojen kaivosmiesten kohtaamisesta syntyy herkullista brittikomediaa parhaimmillaan.

10.12. Whiplash

whiplash.34229USA, 2014
K-12, 107 min
Ohjaus ja käsikirjoitus: Damien Chazelle
Pääosissa: Miles Teller, J.K. Simmons, Melissa Benoist
Lajityyppi: draama, musiikki
Esityskieli: englanti

http://www.rottentomatoes.com/m/whiplash_2014/
http://www.imdb.com/title/tt2582802/

Andrew Neyman (Miles Teller) on nuori ja innokas jazzrumpali, joka opiskelee arvovaltaisessa konservatoriossa Yhdysvaltain itärannikolla. Hän haluaa yötä päivää huippumuusikoksi.

Terence Fletcher (J.K. Simmons), joka tunnetaan sekä lahjakkuudestaan että kauhistuttavista opetustavoista, opettaa koulun ylintä jazzyhtyettä. Hän huomaa Andrew’n ja kutsuu hänet johtamaansa yhtyeeseen, ja näin tehden hän muuttaa olennaisesti nuoren Andrew’n elämän. Intohimosta tulee pakkomielle, kun opettaja ajaa oppilaan ylittämään omia rajojaan.