Kevätkausi 2015

HYVÄT KUVAT KEVÄT 2015

5.2. Tracks
12.2. ’71
19.2. Suuri kauneus
26.2. Locke
5.3. 20 000 Days on Earth
12.3. Clouds of Sils Maria
19.3. Varjoja paratiisissa
26.3. The Salvation
9.4. Kaksi päivää, yksi yö
16.4. Borgman
23.4. Elämän tanssi
7.5. Ruotsalainen hetki

 

Näytökset Kino Kuvakukossa (Vuorikatu 27) torstaisin ALKUILTA klo 17.30 ja LOPPUILTA klo 20.00.

Elokuvakortti maksaa 25 euroa (alkuilta TAI loppuilta). Myynnissä 2.2.2015 klo 12 alkaen ISYY:n toimistossa Lukemalla (Studentia, Yliopistonranta 3) sekä 5.2.2015 alkaen Kino Kuvakukossa puoli tuntia ennen kerhon näytösten alkua. Maksuvälineenä käy AINOASTAAN käteinen raha. Elokuvakortti oikeuttaa sisäänpääsyyn kaikkiin kaudella esitettäviin elokuviin. Näytöksiin ei myydä yksittäislippuja.

Ohjelmamuutokset mahdollisia. Seuraa internetsivujamme.

5.2. Tracks

Australia, 2013tracks_juliste
K-12, 112 min
Ohjaus: John Curran
Käsikirjoitus: Marion Nelson
Pääosissa: Mia Wasikowska, Adam Driver
Genre: draama
Esityskieli: englanti, aboriginaali

Nuori nainen matkustaa 3000 kilometriä läpi Australian aavikon kameleilla Tyyneltämereltä Intian valtamerelle yhdeksässä kuukaudessa yksin. Miksi? Siksi että voi. Tracks on tosi tarina kestävyydestä ja ihmiselämän hauraudesta. Inspiroiva ja visuaalisesti häikäisevä Tracks perustuu Robyn Davidsonin omaelämäkertaan. Kiitosta on saanut myös Mia Wasikowskan eloisa roolisuoritus. Miespääosassa nähdään Adam Driver, joka esiintyy tänä vuonna myös uudessa Tähtien sota -elokuvassa.

12.2. ’71

Iso-Britannia, 201471-efm-1sheet-lr-1
K-16, 99 min
Ohjaus: Yann Demange
Käsikirjoitus: Gregory Burke
Pääosissa: Jack O’Connell, Sam Reid, Sean Harris
Genre: toiminta, trilleri, draama
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt2614684/

Nuori englantilainen sotilas Gary (O’Donnel) on suorittamassa tehtävää vuoden 1971 Pohjois-Irlannissa, mutta ajautuu vihollislinjojen takana vahingossa erilleen yksiköstään keskellä kiehuvaa Belfastia.

Ohjaaja Yann Demange onnistuu esikoisohjauksessaan pitämään yllä jatkuvaa jännitystä sortumatta sensationalisoimaan juonen yllätyksiä. ’71 kuvaa kaunistelematta sotilaallisen konfliktin siviileille ja sotilaille aiheuttamaa inhimillistä kärsimystä sekä molempien osapuolten toimien mielettömyyttä.

23-vuotiaan Jack O’Connellin pääosasuoritus Garyna on koko elokuvan ankkuri. Gary on äärimmäisen vaikeissa olosuhteissa sekä fyysisesti että henkisesti pyrkiessään selviämään tehtävästään – elossa ja inhimillisenä.

Demange voitti 2014 British Independent Film Award:n parhaan ohjaajan palkinnon, ja elokuva Athens International Film Festival:n pääpalkinnon ’Golden Athenan’.

19.2. Suuri kauneus

Italia, 2013suuri_kauneus_juliste
K-12, 142 min
Ohjaus: Paolo Sorrentino
Käsikirjoitus: Paolo Sorrentino, Umberto Contarello
Pääosissa: Toni Servillo, Carlo Verdone, Sabrina Ferilli
Genre: komedia, draama
Esityskieli: italia

http://www.imdb.com/title/tt2358891/

Esikoisromaaninsa jälkeen Napolista Roomaan muuttanut Jep Gambardella (Servillo) on ikääntyvä playboy, joka neljän vuosikymmenen juhlimisen jälkeen havahtuu analysoimaan seurapiirielämäänsä. 65 vuoden rajapyykin lähestyessä Gambardella alkaa peilata häntä ympäröivää todellisuutta ja sen kauneutta tai tyhjyyttä. Karismaattinen Servillo on täydellinen valinta esittämään harmaantuvaa, mutta edelleen charmanttia, Rooman seurapiirikuningasta.

 Suuri kauneus on visuaalisesti näyttävä teos, jossa Sorrentino on hyödyntänyt Rooman ainutlaatuisia nähtävyyksiä loistavasti hyväkseen, ja historiallinen kaupunki antaakin mahtavat puitteet täydellisen tyhjyyden kuvaamiseen.  Sorrentino ei sorru aliarvioimaan katsojiensa älykkyyttä, vaan kuluttajilla on mahdollisuus tulkita elokuva haluamallaan tavalla. Elokuvan voi nähdä niin kuolemaa edeltävänä pohdiskeluna kuin kuvauksena jatkuvasta juhlimisesta Rooman yössä. Suuri kauneus voitti Euroopan elokuva-akatemian tärkeimmät palkinnot (paras elokuva, paras ohjaus, paras miespääosa ja paras leikkaus) sekä parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarin, Golden Globen ja British Academy Film Awardsin.

26.2. Locke

Iso-Britannia, 2013locke_movie_poster
S, 85 min
Ohjaus ja käsikirjoitus: Steven Knight
Pääosissa: Tom Hardy
Genre: draama
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt2692904/

Ivan Locke on huolellisesti suunnitellut oman elämänsä, hän rakastaa työtään ja perhettään. Hänen työuransa suureen projektiin ei ole enää kuin yksi yö – pitää vielä tarkistaa kaikki yksityiskohdat – mutta hänelle tuleekin puhelu, joka vaarantaa sekä hänen työ- että perhe-elämänsä. Locke lähtee autolla työpaikaltaan ja yrittää ratkaista ongelmia puhelimitse.

Tom Hardy hoitaa erittäin hienosti tätä yhden henkilön esitystä. Vaikka koko elokuvan aikana nähdään vain yksi näyttelijä yhdessä ahtaassa paikassa, ei elokuva käy tylsäksi, vaan jännitys ja kiinnostus säilyvät alusta loppuun.

5.3. 20 000 Days on Earth

Iso-Britannia, 201420000_days_on_earth_juliste
K-7, 97 min
Ohjaus: Iain Forsyth, Jane Pollard
Käsikirjoitus: Nick Cave, Iain Forsyth, Jane Pollard
Pääosissa: Nick Cave, Susie Bick, Warren Ellis
Genre: dokumentti, draama, musiikki
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt2920540/

20 000 Days on Earth kertoo yhdestä päivästä rocktähti Nick Caven elämässä seikkaillen jossain dokumentin ja fiktion rajamailla. Elokuvasta tulee fiktiivinen olo sen takia, että se on hyvin tarkkaan käsikirjoitettu – toisaalta Nick Cave päästää elokuvassa katsojan hyvinkin lähelle sisintään, mutta näyttää itsestään vain sen verran kuin haluaa.

Elokuva pyörii Nick Cave and the Bad Seeds:n viimeisimmän albumin, Push the Sky Away, luomisen ympärillä. Saman päivän aikana Cave käy juttelemassa lapsuudestaan terapeutille, muistelee nuoruusvuosiaan omassa ”museossaan” ja käy autossaan keskusteluja vanhojen yhteistyökumppaniensa (mm. Kylie Minogue) kanssa. Muistot ovatkin elokuvan kantava teema, koska Caven mukaan niistä kumpuaa kaikki hänen lauluissaan esiintyvät tarinat. Ja totta kai mukana on hienoa musiikkia niin studiosessioista kuin livetaltioinneista.

Elokuvasta voidaan kiistellä, kuinka dokumentaarinen se on ja kuinka aidon kuvan se rocktähdestä antaa, mutta ainakin allekirjoittaneesta tuli Nick Cave -fani tämän yhden elokuvan aikana.

12.3. Clouds of Sils Maria

Ranska, Saksa, Sveitsi, 2014clouds of sils maria
K-7, 123 min
Ohjaus ja käsikirjoitus: Olivier Assayas
Pääosissa: Juliette Binoche, Kristen Stewart, Chlöe Grace Moretz
Genre: draama
Esityskieli: englanti, ranska, saksa

http://www.imdb.com/title/tt2452254/

Tämän hetken kiehtovimpiin ohjaajakykyihin lukeutuvan ranskalaisen Olivier Assayasin (Kesähetket, 2008) tuorein taidonnäyte sai ensi-iltansa viime vuoden Cannesin elokuvajuhlilla – oikeutetusti suitsutusten säestämänä.

Ikääntyvä filmitähti Maria Enders (Binoche) matkustaa halki Alppien avustajansa Valentinen (Stewart) kanssa tapaamaan näytelmäkirjailija Wilhelm Melchioria, joka valitsi aikoinaan Endersin tähtinäyttelijättären arvonimen oikeuttaneeseen päärooliin kohunäytelmäänsä. Nyt, 20 vuotta myöhemmin, Endersille tarjotaan roolia jatko-osasta, vastaparinaan nuori skandaalinkäryinen näyttelijätär (Moretz), johon Endersin näyttelemän, huomattavasti vanhemman Helenan on määrä rakastua. Endersille on odotettua vaikeampaa katsoa sivusta jonkun muun astuvan rooliin, jota hän itse on aiemmin pitänyt omanaan, ja edelleen huomion keskittyminen toisaalle tekee Endersin yhä vain mustasukkaisemmaksi ajasta, jota ei vietetä hänen kanssaan.

Unenomaisissa vuoristomaisemissa osittain kuvattu elokuva on barokkiajan taiteilijoiden, Händelin ja Pachelbelin, musiikin siivittämänä hienostunut kokonaisuus, jonka vahvuus piilee erityisesti erinomaisissa näyttelijävalinnoissa – Stewartin ja Binochen välinen kemia tekee yksipuolisesta läheisriippuvuudesta uskottavaa ja jopa riipivän koskettavaa. Assayasin tapa kuvata naiskohtaloita on kaunis ja hänen käsissään ajan käsite kiertyy yhdeksi menneisyyden, nykyhetken ja tulevaisuuden vyyhdiksi. Kolmeen lukuun jakautuva draama avautuu kerros kerrokselta hitaasti, vähitellen, saavuttaen ajatuksiin upottavaa syvyyttä, samalla kuitenkin pysyen katsojaansa viihdyttävänä taideteoksena, joka ei sorru ennalta-arvattavuuteen edes nimensä verran.

19.3. Varjoja paratiisissa

Suomi, 1986varjoja_paratiisissa
S , 71 min
Ohjaus ja käsikirjoitus: Aki Kaurismäki
Pääosissa: Matti Pellonpää, Kati Outinen, Sakari Kuosmanen
Genre: komedia, draama
Esityskieli: suomi

http://www.imdb.com/title/tt0092149/

Nikander (Pellonpää) on kaljaa juova roskakuski, joka ei usko sosiaaliseen kanssakäymiseen muuten kuin pakon edestä. Tunteistaan hän kertoo mieluummin työkaverilleen (Kuosmanen) kuin naiselleen. Elämäänsä kyllästynyt Ilona (Outinen) työskentelee Valintatalon kassalla, mutta vaikka hän näyttää 25-vuotiaana neljän lapsen yksinhuoltajaäidiltä, ei hän kuitenkaan voi tyytyä saman yhteiskuntaluokan mieheen.

Varjoja paratiisissa on Ilonan ja Nikanderin rakkauskertomus, joka näyttää suomalaisen epätoivon, surun ja ahdistuksen ajautumatta kuitenkaan apatiaan. Kaurismäki on luonut ruman, mutta kiehtovan teoksen, joka voitti vuoden elokuvan sekä parhaan ohjauksen palkinnot vuoden 1986 Jussi-gaalassa ja nosti Kaurismäen kansainvälisesti tunnettujen ohjaajien joukkoon. Varjoja paratiisissa aloitti niin kutsutun Kaurismäen työläistrilogian, jota seurasivat Ariel (1988) ja Tulitikkutehtaan tyttö (1990).

26.3. The Salvation

Tanska, Etelä-Afrikka, Iso-Britannia, 2014the salvation kansi
K-16, 91 min
Ohjaus: Kristian Levring
Käsikirjoitus: Anders Thomas Jensen, Kristian Levring
Pääosissa: Mads Mikkelsen, Eva Green, Mikael Persbrandt, Eric Cantona, Jeffrey Dean Morgan, Douglas Henshall, Michael Raymond-James, Jonathan Pryce
Genre: draama, western
Esityskieli: englanti, tanska

http://www.imdb.com/title/tt2720680/

The Salvation -elokuvan tarina sijoittuu Yhdysvaltoihin vuoteen 1870. Jon (Mads Mikkelsen) on rauhallinen uudisasukas, joka on odottanut perhettään vuosia saapuvaksi vanhalta mantereelta luokseen, jotta uusi elämä voisi alkaa. Matkalla uuteen kotiin perhe joutuu kuitenkin rikoksen uhriksi, ja kostotarina on valmis. Jon alkaa etsiä rikollisia ja ottaa oikeuden omiin käsiinsä.

Tapahtumien tiivistyessä Jon itse saa peräänsä toisen tappamansa rikollisen veljen, eversti Delaruen (Jeffrey Dean Morgan), joka pitää pientä Black Creekin kaupunkia hallinnassaan omilla lakipykälillään. Jonia seuraa mittava takaa-ajo, kun Delarue vaatii veljensä murhaajan kiinniottamista. Jonin tuki ja turva on hänen veljensä Peter (Mikael Persbrandt), jonka kanssa he yrittävät etsiä ulospääsyä tilanteesta.

The Salvation on tanskalaista alkuperää oleva western-elokuva, joka on kuvattu Etelä-Afrikassa. Draamaa ja westerniä yhdistelevä elokuva on tyylipuhdas kunnianosoitus klassisille westerneille.

9.4. Kaksi päivää, yksi yö

Belgia, Italia, Ranska, 2014kaksi_paivaa_yksi_yo_juliste
K-12, 95 min
Ohjaus ja käsikirjoitus: Jean-Pierre Dardenne ja Luc Dardenne
Pääosissa: Marion Cotillard, Fabrizio Rongione, Catherine Salée
Genre: draama
Esityskieli: ranska

http://www.imdb.com/title/tt2737050/

Pitkästä aikaa Suomen valkokankailla nähdään belgialaisten Dardennen veljesten ohjaama elokuva. Kaksi päivää, yksi yö on veljeksille totunnaisesti täynnä karun kaunista arkirealismia. Juoni on yksinkertainen: Marion Cotillardin esittämällä Sandralla on yksi viikonloppu aikaa vakuuttaa työtoverinsa luopumaan bonuksistaan, jotta hän saisi pitää työnsä. Vaikea homma, mutta aviomiehensä (Fabrizio Rongione) rohkaisemana Sandra ryhtyy tehtävään.

Elokuva henkilöityy Sandran hahmoon ja rakentaa katsojalle herkän kuvan sisäistä voimaansa etsivästä naisesta. Sandra on toipunut äskettäin masennuksesta ja perheen arjen pyörittäminen on välillä hankalaa. Tieto työttömyydestä ei todellakaan helpota tilannetta. Elokuva kertoo myös lähimmäisen rakkaudesta ja välittämisestä, kun Sandran mies pysyy puolisonsa tukena vaikeassa elämäntilanteessa. Marion Cotillard loi niin uskottavan muotokuvan masennuksesta, että hän sai roolisuorituksestaan Euroopan parhaan näyttelijättären tittelin vuonna 2014.

16.4. Borgman

Hollanti, Belgia, Tanska, 2013borgman1
K-16, 113 min
Ohjaus ja käsikirjoitus: Alex van Warmerdam
Pääosissa: Jan Bijvoet, Hadewych Minis
Genre: draama, komedia
Esityskieli: hollanti

http://www.imdb.com/title/tt1954315/

Borgman on vaikuttava elokuva. Itse en ole tekotaiteellisen hämäräperäisyyden suurin ystävä, mutta Borgman oli elokuva, josta ei voinut irrottaa katsetta. Juoni käynnistyy papin, aseistetun väkijoukon ja koirien jahdatessa maakuoppiin piiloutuneita kulkureita. Seipäin ja haulikoin aseistettujen takaa-ajajien vimma muistuttaa keskiaikaista noitavainoa. Tarinan päähenkilö Borgman pääsee kuitenkin pakenemaan ja päätyy satunnaisen hienostokodin pihalle. Hän pyytää talon emännältä pääsyä peseytymään, mutta päätyy mustasukkaisen aviomiehen hakkaamaksi. Perheen äiti säälii murjottua kulkuria ja tästä alkaa nopea kierre, jossa koko porvarillinen perhe kietoutuu eriskummallisen kulkureiden kultin valtaan. Juonta on mahdotonta selittää sen pidemmälle, paitsi että siihen liittyy erikoista puutarhanhoitoa, balettitanssia, kylmäverisiä murhia ja erityinen kiinnostus perheen lapsiin.

Borgman on elokuva, josta jokaisella katsojalla on ison (ja katselukokemuksen jälkeen tarpeellisen) viinilasin ääressä oma teoria: ne olivat avaruudesta, tai demoneita, tai luultavimmin enkeleitä, tai ehkä sittenkin jonkinlaisia kissaeläimiä? Elokuvan ohjaaja Alex van Warmerdam on useasti kieltäytynyt kommentoimasta elokuvan tarkoitusta, mutta pitkän painostuksen päätteeksi hän on kehottanut katsojia kiinnittämään huomiota elokuvan alun kommenttiin: Ja he laskeutuivat maan päälle joukkojaan vahvistamaan.

23.4. Elämän tanssi

Chile, Ranska, 2013elaman_tanssi_juliste
K-16, 130 min
Ohjaus ja käsikirjoitus: Alejandro Jodorowsky
Pääosissa: Brontis Jodorowsky, Pamela Flores, Jeremias Herskovits
Genre: elämäkerta, draama, fantasia
Esityskieli: espanja

http://danceofrealitymovie.com/
http://www.imdb.com/title/tt2301592/

Yli 20 vuoden tauon jälkeen chileläinen Alejandro Jodorowsky yllättää uudella elokuvallaan, joka perustuu hänen lapsuuteensa. Jodorowskyn mukaan todellisuus ei ole objektiivista vaan kuvitelmistamme muodostuva tanssi. Elämäkertaan sekoittuukin metaforia, mytologiaa ja vinoutunutta huumoria. Pääosassa on ohjaajan poika Brontis, joka näyttelee ohjaajan isää. Alejandron isä on ankara kasvattaja ja vankka kommunisti. Hän suunnittelee poliittista salamurhaa, jonka seurauksena hän päätyy pitkälle matkalle.

“The story of my life is a constant effort to expand the imagination and its limitations, to capture its therapeutic and transformative potential… An active imagination is the key to such a wide vision: it looks at life from angles that are not our own, imagining other levels of consciousness superior to our own.”

7.5. Ruotsalainen hetki

Suomi, 2014
K-16, 75 min
Ohjaus: Hannu-Pekka Björkman, Minna Haapkylä, Teemu Kaskinen, Elina Knihtilä, Tommi Korpela
Käsikirjoitus: Teemu Kaskinen
Pääosissa: Hannu-Pekka Björkman, Minna Haapkylä, Elina Knihtilä, Tommi Korpela
Genre: musta komedia
Esityskieli: suomi
http://www.imdb.com/title/tt3435570/

Ruotsalainen hetki on komediasävytteinen rikostarina, jossa iskelmälaulaja Kari Lampikallio (Korpela) saapuu hakemaan apua entisten bändikavereidensa taloon vaimonsa (Minna Haapkylä) ja mattoon käärityn ruumiin kanssa. Tarina saa mielenkiintoisia käänteitä, kun yhtyeen vanhat ihmissuhteet leimahtavat taas pintaan, niin rakkauden kuin vihan osalta.

Elokuva on Hannu-Pekka Björkmanin, Minna Haapkylän, Elina Knihtilän ja Tommi Korpelan yhteisprojekti, jossa kaikki pääsivät ensimmäistä kertaa osallistumaan elokuvan ohjaamiseen. Elokuva säväyttää teatterimaisella toteutuksellaan ja Pessi Levannon musiikilla.

16.5. LA klo 13 Ekstraelokuvat (vapaa pääsy)

16.5. North of the Sun (Nordfor sola)
Norja, 2012
46 min
Ohjaus ja käsikirjoitus: Inge Wegge, Jørn Nyseth Ranum
Pääosissa: Inge Wegge, Jørn Nyseth Ranum
Genre: Dokumentti
Esityskieli: norja

http://www.imdb.com/title/tt2486904/

Inge Wegge ja Jørn Ranum viettivät yhdeksän kuukautta arktisella saarella Pohjois-Norjan rannikolla. He rakensivat majoituksen ajopuista, eikä heillä ollut mukanaan kuin kauppojen pois heittämää vanhentunutta ruokaa – ja tietysti surffilaudat. Dokumentti kertoo norjalaisten ystävysten uskomattomasta surffireissusta täydellisellä salaisella rannalla pohjoisen hyytävissä olosuhteissa.

North of the Sun on kiertänyt lukuisilla elokuvafestivaaleilla ympäri maailmaa. Lisäksi se on voittanut kymmeniä palkintoja mm. parhaan dokumentin palkinnon Lontoon Surf Film festivaaleilla.

 

16.5. INDO DREAM
Suomi, 2015
Sallittu kaikenikäisille, 24min
Ohjaus: Jussi Korkeela
Pääosissa: Jesse Viitanen, Jussi Korkeela, Hanna Rapeli, Kimmo Jaakonsaari
Genre: Surf&travel
Esityskieli: Suomi
Tekstitys: Englanti

Indonesiassa on kiistatta maailman parhaat aallot lainelautailuun. Lainelautailun suosio on viime aikoina ollut valtavassa kasvussa suomalaisten keskuudessa ja yhä useampi on valmis matkustamaan toiselle puolelle maailmaa aaltojen perässä.

Indo Dream on Suomen ensimmäinen surf&travel –dokumentti. Dokumentti vie meidät suomalaisten surffaajien matkaan Indonesian aalloille avaten samalla myös ikkunan maan turismiin. Dokumentissa matkataan suosittuun turistikohteeseen Balille, ammattilaissurffaajien suosimaan kohteeseen Sumbawalle sekä kauemmas alkeellisempiin oloihin Sumballe ruuhkattomien aaltojen toivossa.

Dokumenttia tähdittävät Jesse Viitanen, Jussi Korkeela, Hanna Rapeli sekä Kimmo Jaakonsaari. Elokuvassa nähdään myös muita suomalaisia, jotka viihtyvät lainelaudan päällä Indonesian lämpimissä vesissä.

Dokumentti on myynyt useita näytöksiä loppuun ympäri Suomea!

///

Finns come and go to Bali, the ultimate surfing paradise. Few people go out and explore the other islands, which surround this surfing Mecca. Full of amazing people, unbelievable places and endless epic waves.

These Finnish surfers travel half way around the world to surf and to live that lifestyle they dream of; surf and travel. In this documentary we visit Bali, Sumbawa and Sumba. Each island is unique and each island has its own adventures…

The document has sold out several screenings in Finland!