Syyskausi 2014

HYVÄT KUVAT SYKSY 2014

11.9. American Hustle
18.9. Menneisyys
25.9. 12 Years a Slave
9.10. Gloria
23.10. Inside Llewyn Davis
30.10. Isänsä poika
6.11. Only Lovers Left Alive
13.11. A Late Quartet
20.11. Tuuli nousee
27.11. Vanha hävytön nainen
4.12. Dallas Buyers Club
11.12. Lunchbox

 

Näytökset Kino Kuvakukossa (Vuorikatu 27) torstaisin ALKUILTA klo 17.30 ja LOPPUILTA klo 20.00.

Elokuvakortti maksaa 25 euroa (alkuilta TAI loppuilta). Myynnissä 3.9.2014 Kuopion kampuksen Tietotorilla klo 10–12 ja 8.9.2014 klo 12 alkaen ISYY:n toimistossa Lukemalla (Studentia, Yliopistonranta 3) sekä 11.9.2014 alkaen Kino Kuvakukossa puoli tuntia ennen kerhon näytösten alkua. Maksuvälineenä käy AINOASTAAN käteinen raha. Elokuvakortti oikeuttaa sisäänpääsyyn kaikkiin kaudella esitettäviin elokuviin. Näytöksiin ei myydä yksittäislippuja.

Ohjelmamuutokset mahdollisia. Seuraa internetsivujamme.

11.9. American Hustle

USA, 2013American_Hustle_juliste
K-12, sisältää väkivaltaa ja päihteiden käyttöä, 138 min
Ohjaus: David O. Russell
Käsikirjoitus: Eric Warren Singer, David O. Russell
Pääosissa: Christian Bale, Amy Adams, Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Jeremy Renner
Genre: draama, rikoselokuva
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt1800241/

Irwing Rosenfield (Christian Bale) ja tämän rakastajatar Sydney Prosser (Amy Adams) ovat lahjakkaita ammattihuijareita, jotka kunnianhimoinen FBI-agentti Richie DiMaso (Bradley Cooper) onnistuu käräyttämään ja pakottaa nämä mukaan peiteoperaatioon korruptoituneiden poliitikkojen paljastamiseksi. Uhriksi valikoituu Jerseyn suosittu pormestari Carmine Polito (Jeremy Renner). Juonittelua sekoittamaan mahtuu Irwingin hölösuinen, neuroottinen vaimo (Jennifer Lawrence), upporikas sheikki, mafia ja ihmissuhdekiemuratkin. Tarina perustuu erittäin löyhästi tositapahtumiin.

American Hustle on perinteitä kunnioittava 70-luvulle sijoittuva huijaritarina. Ohjaaja David O. Russell on kerännyt yhteen kahden edellisen elokuvansa (Taistelija ja Unelmien pelikirja) tähdet, jotka tekevätkin mainiota jälkeä työstään selkeästi nauttien. Oscar-pystit jäivät kuitenkin kuittaamatta, vaikka ehdokkuuksia kertyi kymmenen. Juoni sortuu lajityypille ominaiseen tapaan omaan nokkeluuteensa, mutta varsin viihdyttävä, aikakaudelleen vaatetuksen ja musiikin osalta uskollinen elokuva kuitenkin on saatu aikaan.​

18.9. Menneisyys (Le passé)

Italia, Ranska, 2013menneisyys_juliste
K-7, 130 min
Ohjaus: Asghar Farhadi
Käsikirjoitus: Asghar Farhadi
Pääosissa: Bérénice Bejo, Ali Mosaffa, Tahar Rahim
Genre: draama
Esityskieli: ranska, persia

http://www.imdb.com/title/tt2404461/

Iranilainen mies, Ahmad, palaa Pariisiin pitkän ajan jälkeen viimeistelläkseen avioeroprosessin. Ahmadin vaimo seurustelee jo uuden miehen kanssa, jolla on omia lapsia. Vanhimman tyttären ja äidin välit alkavat rapistua ja perheen suhteet mutkistua.

Naderin ja Simin eron menestyksen myötä ohjaaja Asghar Farhadi on suuntautunut ulkomaille eikä näytä olevan yhtä rajoittunut persialaiseen kulttuuriperinteeseen kuin jotkut maanmiehensä ja siirtyykin Eurooppaan ilman suuria ongelmia. Farhadin dramaturgin lahjat kukoistavat melodraamassa, kun hän seuraa empaattisesti oikukkaan tarinan käänteitä kaikkien henkilöhahmojen näkökulmasta. Menneisyys on jatkanut Naderin ja Simin eron menestystä ja on voittanut useita palkintoja kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla ja oli myös Iranin virallinen tämän vuoden Oscar-ehdokas.

25.9. 12 Years a Slave

USA, 201312_years_a_slave_juliste
K-16, sisältää väkivaltaa ja voi aiheuttaa ahdistusta, 134 min
Ohjaus: Steve McQueen
Käsikirjoitus: John Ridley, Solomon Northup
Pääosissa: Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender
Genre: draama
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt2024544/   

Steve McQueenin elokuva 12 Years a Slave perustuu Solomon Northupin käsittämättömään selviytymistarinaan sisällissotaa edeltäneessä Yhdysvaltain Etelässä.  Solomon Northup oli New Yorkissa elänyt muusikko, jonka orjakauppiaat kidnappasivat ja myivät orjien välittäjälle. Northup päätyi Louisianaan ja vietti pelto-orjana 12 vuotta, kunnes kuin ihmeen kaupalla vapautui. Solomon julkaisi vuonna 1853 kirjan kokemuksistaan.

12 Years a Slave kuvaa kattavasti vaiettua vaihetta Yhdysvaltain historiassa. Väkeviä orjuuden kuvauksia on amerikkalaisissa elokuvissa yllättävän vähän. Elokuva on kammottavaa katseltavaa; se näyttää ihmiset kenties raadollisimmillaan. Paljas ja raaka epäinhimillisyys ei päästä katsojaa helpolla. Virkistävää on kuitenkin se, ettei elokuva sorru kuvaamaan pahuutta karikatyyrisesti. Pahuuden taustalla on epätoivoa ja kurjuutta; pahojen hahmojen tekojen taustalla on inhimillisiä motiiveja.

Hienot roolisuoritukset kruunaavat elokuvan. Parhaan elokuvan ja sovitetun käsikirjoituksen Oscar-palkinnot 2014 annettiin tälle elokuvalle. Solomonia näyttelevä Chiwetel Ejiofor sekä julmaa plantaasinisäntää näyttelevä Michael Fassbender saivat suorituksestaan Oscar-ehdokkuuden. Nuorta orjanaista näyttelevä Lupita Nyongó palkittiin parhaan naissivuosan Oscarilla.

9.10. Gloria

Chile, 20136438194090714_1
K-16, 110 min
Ohjaus: Sebastián Lelio
Käsikirjoitus: Sebastián Lelio, Gonzalo Maza
Pääosissa: Paulina Garciá
Genre: draama, historia
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt2425486/

Chileläisen Sebastián Lelion ohjaama Gloria ei valitettavasti ollut Suomessa yleisessä levityksessä huolimatta siitä, että se on erinomainen elokuva. Gloria on pinnalta katsoen tavanomainen rakkausdraama 58-vuotiaasta eronneesta naisesta, joka aloittaa seurustelun omaa eroprosessia käyvän Rodolfon kanssa. Gloria on rohkea ja eläväinen nainen, joka käy viikonloppuisin nauruterapiassa ja laulaa romanttisia lauluja ajaessaan autolla. Musiikilla onkin elokuvassa suuri merkitys ja nimensäkin se on saanut Umberto Tozzin diskohitistä.

Gloria välttää romanttisten komedioiden pahimmat kliseet ja karikot, etenkin näyttelijä Paulina Garcían mahtavan suorituksen vuoksi. Jo tämä tekisi elokuvasta katsomisen arvoisen, mutta erinomaisen siitä tekee sen poliittiset ja historialliset alaviitteet. Gloria kuvaa sukupolvea, joka kasvoi aikuiseksi Augusto Pinochetin vallanalaisena ja ottaa nyt kadotetun nuoruutensa takaisin eläkeiän kynnyksellä. Poliittiset viittaukset on piilotettu pieniin huomautuksiin, jotka luovat elokuvaan syvyyttä olematta kuitenkaan liian julistavia.

23.10. Inside Llewyn Davis

USA, 2013ILD_finland_700x1000mm_FINAL-1
K-12, 105 min
Ohjaus: Ethan & Joel Coen
Käsikirjoitus: Ethan & Joel Coen
Pääosissa: Oscar Isaac, Carey Mulligan, John Goodman, Garrett Hedlund, Justin Timberlake
Genre: draama, komedia
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt2042568/

Tarinan päähenkilö on nuori folk-muusikko Llewyn Davis (Oscar Isaac), joka haluaa ansaita musiikillaan elantonsa. Soittotoverinsa menettäneenä Llewyn yrittää soolourallaan uutta nousua ihmisten tietoisuuteen ja läpimurtoa musiikkibisnekseen. Kivikkoinen tie on vastassa tässä 60-luvun New Yorkin Greenwich Villageen sijoittuvassa elokuvassa. Avuliaiden ystävien, lukuisten kädenojennusten ja sohvilla nukuttujen öiden jälkeen Llewyn lähtee kokeilemaan onneaan Chicagoon musiikkimogulin luokse. Löytyykö oikea sävel ja kuinka menestyä? Kovalla työllä? Tuuriakin tarvitaan aina. Inside Llewyn Davis on paitsi piikikkään hauska elokuva, myös hieno ja monipuolinen henkilökuva.

30.10. Isänsä poika

Japani, 2013isansa_poika_juliste
K-7, 120 min
Ohjaus: Kore-eda Hirokazu
Käsikirjoitus: Kore-eda Hirokazu
Pääosissa: Asahiro Fukuyama, Machiko Ono, Rirî Furankî, Yôko Maki
Genre: draama
Esityskieli: japani

http://www.imdb.com/title/tt2331143/

Mikä merkitys on biologisella vanhemmuudella? Kuinka paljon vanhemmat muokkaavat lapsistaan kaltaisiaan kasvatuksella? Voiko lasta rakastaa kuin omaansa, jos selviää, ettei tämä ole oma lapsi? Näihin kysymyksiin yrittää vastata Kore-eda Hirokazun elokuva Isänsä poika. Royota Nonomiya on menestyvä liikemies, jonka maailma järkkyy, kun sattuman kautta paljastuu, että kuusi vuotta aikaisemmin hänen poikansa on vaihtunut synnytyssairaalassa tapahtuneen erheen vuoksi. Samalla paljastuu, että hänen biologinen poikansa on kasvanut erilaisessa sosiaalisessa luokassa täysin erilaisten vanhempien kasvattamana. Elokuvan asetelma saattaisi muuttua melodramaattiseksi tunnesiirapiksi, mutta ohjaaja Hirokazu lähestyy aihetta arkiselta ja todentuntuiselta pohjalta. Elokuvassa kuvataankin hienosti sekä japanilaisessa yhteiskunnassa lapsiin kohdistettuja korkeita odotuksia että eri yhteiskuntaluokkien välisiä jännitteitä.

6.11. Only Lovers Left Alive

USA, 2013only_lovers_left_alive_ver3_xlg
K-13, 123 min
Ohjaus: Jim Jarmusch
Käsikirjoitus: Jim Jarmusch
Pääosissa: Tilda Swinton, Tom Hiddleston, Mia Wasikowska
Genre: draama, kauhu, romanssi
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt1714915/

Jo useamman vuosisadan nähnyt vampyyri Adam (Hiddleston) on tätä nykyä rocktähti. Hänellä on vaikeuksia totutella modernin ajan menoon sen kaikkine teknologioineen. Adamin vaimo Eve (Swinton) sen sijaan viihtyy nykyajassa Marokon Tangerissa, kunnes hän aistii Adamin masentuneen rapistuvalta vaikuttavaan yhteiskuntaan. Miestään vanhempana Eve on nähnyt aikojen ja virtausten tulevan ja menevän ja haluaa tukea Adamia.

Only Lovers Left Alive on tarinan kertomisen sijaan hengailua, mutta loistokasta sellaista.  Se muotoutuu ylitsevuotavaksi elämän ylistykseksi. Adam ja Eve nauttivat vanhasta, mutta samalla ovat koko ajan avoimina uudelle ja ihmeelliselle.

13.11. A Late Quartet

USA, 2012late_quartet_juliste
K-7, 105 min
Ohjaus: Yaron Zilberman
Käsikirjoitus: Seth Grossman, Yaron Zilberman
Pääosissa: Philip Seymour Hoffman, Christopher Walken, Catherine Keener, Mark Ivanir
Genre: draama
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt1226240/
www.alatequartet.com

Jousikvartetilla on 25 vuoden pituinen maineikas ura takana. Ongelmat kasaantuvat, kun soittajista iäkkäin, sellisti Peter, sairastuttuaan Parkinsonin tautiin päättää lopettaa esiintymisen jäähyväiskonsertin jälkeen. Peter on ollut pidetty kvartetin ohjaaja ja opettaja, joten sairaus on kaikille hankala paikka. Kvartetin hajoamisen uhka herättää pintaan tunteet, jotka ovat aiemmin tukahtuneet vaativan musiikin parissa uurastaessa. Soittajat ovat uhranneet elämänsä tälle kvartetille, jonka hajoamista olisi hankala hyväksyä. Kakkosviulisti Robert pitää tilaisuutta sopivana vaatia soittaa välillä ykkösviulua. Alkuperäinen ykkösviulisti Daniel ei vaatimusta voi hyväksyä, eikä alttoviulua soittava Robertin vaimokaan anna tukea. Danielin intohimoinen rakkaussuhde myös kiristää soittajien välejä.

A Late Quartet on Yaron Zilbermanin ensimmäinen pitkä fiktioelokuva. Tuloksena on karismaattisten näyttelijöiden kannattelema elegantti melodraama. Elokuva näyttää, millaisia ristiriitaisia tunteita huippuammattilainen joutuu kokemaan omistautuessaan taiteelleen. Päätöskohtaus on aidosti koskettava. Pettämättömän Angelo Badalamentin soundtrackin keskeisessä osassa on Beethovenin opus 131.

20.11. Tuuli nousee

Japani, 2013tuuli_nousee_juliste
K-7, 126 min
Ohjaus: Hayao Miyazaki
Käsikirjoitus: Hayao Miyazaki
Pääosissa: Hideaki Anno, Miori Takimoto, Hidetoshi Nishijima, Masashiko Nishimura, Stephen Alpert
Genre: draama, animaatio, elämäkerta
Esityskieli: japani, saksa, italia

http://www.imdb.com/title/tt2013293/

Hayao Miyazaki on varmasti monelle tuttu vaikuttavista anime-elokuvistaan (mm. Naapurini Totoro ja Prinsessa Mononoke). Tuuli nousee on Miyazakin itsensä mukaan hänen viimeinen elokuvansa. Jää nähtäväksi, pitääkö tämä paikkansa.

Tuuli nousee ei ole lasten animaatio, vaikka ikäraja sallii pienemmätkin katsojat. Ensimmäistä kertaa uransa aikana Miyazakin tarina perustuu todelliseen historialliseen henkilöön: Mitsubishi A6M Reisen -hävittäjän suunnittelijaan Jiro Horikoshiin (1903–1982). Jiro haaveilee lentämisestä, mutta huonon näkönsä vuoksi ei pääse lentokouluun. Hän hakeutuu töihin suureen konerakennusfirmaan ja toteuttaa unelmaansa rakentamalla lentokoneita. Jiron elämä nivoutuu yhteen Japanin historiallisten käännekohtien kanssa − Kanton maanjäristys, 1930-luvun lama ja Japanin joutuminen sotaan. Tuuli nousee on vakavaa draamaa ja ehkä ohjaajansa henkilökohtaisin elokuva. Hitaasta temposta ja synkästä miljööstä huolimatta elokuvassa on valoisuutta ja romantiikkaa.

27.11. Vanha hävytön nainen (La Vieille dame indigne)

Ranska, 1965la_vieille_dame_indigne
S, 94 min
Ohjaus: René Allio
Käsikirjoitus: René Allio perustuen Bertolt Brechtin kertomukseen
Pääosissa: Sylvie, Victor Lanoux, Malka Ribowska
Genre: draama
Esityskieli: ranska

http://www.imdb.com/title/tt0059875/

Taiteilijanimeä Sylvie käyttänyt Louise Pauline Mainguené on pääosassa elokuvassa Vanha hävytön nainen, joka kertoo nimensä mukaisesti vanhasta hävyttömästä naisesta. Leskeksi jäätyään, seitsemissäkymmenissä oleva Madame Bertini (Sylvie) pistää ranttaliksi ja alkaa elää elämäänsä miten tahtoo, muiden mielipiteistä välittämättä. Tämä herättää närää erityisesti nuoremmissa ikäpolvissa. Huonosti käyttäytyminen kun ei ole sopivaa vanhalle naisihmiselle.

Madame Bertini oli Sylvien viimeinen ja ainut päärooli. Yhdysvaltalaiset elokuvakriitikot (National Society of Film Critics) palkitsivat hänet parhaan naisnäyttelijän pystillä vuonna 1966 järjestön ensimmäisenä toimintavuotena.

4.12. Dallas Buyers Club

USA, 2013DallasBuyersClub_juliste
K-16, sisältää päihteiden käyttöä ja voi aiheuttaa ahdistusta, 117 min
Ohjaus: Noah Baumbach
Käsikirjoitus: Tobias Lindholm, Thomas Vinterberg
Pääosissa: Matthew McConaughey, Jennifer Garner, Jared Leto
Genre: draama
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt0790636/
http://www.focusfeatures.com/dallas_buyers_club

Dallas Buyers Club on Matthew McConaugheyn tähdittämä tositapahtumiin perustuva elokuva HIV-positiivisesta miehestä, joka aloittaa omatoimisen taistelun sairautta, viranomaisia ja lääkeyhtiöitä vastaan. Elokuva sijoittuu 80-luvulle, jolloin aidsista liikkui vain räikeitä huhuja eikä kunnollista hoitokeinoa ollut käytettävissä.

McConaughey näyttelee Ron Woodroofia, teksasilaista sähköinsinööriä, joka nauttii elämästä sen kaikkine paheineen. Terveystarkastuksessa hän saa tietää olevansa HIV-positiivinen ja hänelle annetaan 30 päivää elinaikaa. Hän ei kuitenkaan lannistu, vaan saa tietää rajan takaa Meksikossa saatavista lääkkeistä, jotka eivät ole vielä hyväksyttyjä kotimaassaan Yhdysvalloissa.  Ron alkaa salakuljettajaksi pelastaakseen itsensä ja kohtalontoverinsa.

Elokuva on voittanut lukuisia palkintoja mm. parhaan miespääosan ja miessivuosan Oscarit sekä kaksi Golden Globea.

11.12. Lunchbox (Dabba)

lunchbox_julisteIntia, 2013
K-7, 105 min
Ohjaus: Ritesh Batra
Käsikirjoitus: Ritesh Batra
Pääosissa: Irrfan Khan, Nimrat Kaur, Nawazuddin Siddiqui
Genre: draama, romantiikka
Esityskieli: hindi, englanti

http://www.imdb.com/title/tt2350496
http://www.cinemosaic.net/films/dabba.html

Intialaisessa eväslootakuriirisysteemissä tapahtuu yllättäen virhe, ja herkullinen kotiruokapönikkä päätyy vääriin suihin. Kulinaarinen kokemus lienee kuitenkin ollut sen verran päräyttävä kokemus, että kippojen normaalisisällön lisäksi sekaan alkaa ilmaantua kirjelappusia. Toisin kuin Itellalla viestit alkavat kulkea ja tällä tekstiviestittelyllä onkin melkoinen vaikutus linjan kummassakin päässä.

Käsikirjoittaja-ohjaaja Ritesh Batran vähäeleisesti ja harkiten etenevä tarina tempaa mukaansa intialaisen suurkaupungin vilskeeseen tukahtumatta siihen kuitenkaan.