Kevätkausi 2014

HYVÄT KUVAT KEVÄT 2014

6.2. Frances Ha
13.2. Perfect Mothers
20.2. Betoniyö
27.2. Matkarakastajat
13.3. Jahti
20.3. Ei pelkkää hunajaa
27.3. Mud
3.4. The Way Way Back
5.4. Tuhatkaunokit (ekstraelokuva)
10.4. Syvyys
17.4. The Grandmaster
24.4. Blue Jasmine
8.5. Päivien kuohu

 

Näytökset Kino Kuvakukossa (Vuorikatu 27) torstaisin ALKUILTA klo 17.30 ja LOPPUILTA klo 20.00.

Elokuvakortti maksaa 25 euroa (alkuilta TAI loppuilta). Myynnissä 3.2.2014 klo 12.00 alkaen ISYY:n toimistossa Lukemalla (Studentia, Yliopistonranta 3) sekä 6.2.2014 alkaen Kino Kuvakukossa puoli tuntia ennen näytösten alkua. Maksuvälineenä käy AINOASTAAN käteinen raha. Elokuvakortti oikeuttaa sisäänpääsyyn kaikkiin kaudella esitettäviin elokuviin. Näytöksiin ei myydä yksittäislippuja.

Ohjelmamuutokset mahdollisia. Seuraa internetsivujamme.

6.2. Frances Ha

frances ha julisteUSA, 2012
K-7, 86 min
Ohjaus: Noah Baumbach
Käsikirjoitus: Noah Baumbach, Greta Gerwig
Pääosissa: Greta Gerwig, Mickey Sumner, Adam River
Genre: komedia
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt2347569/

Frances Ha on omaperäinen, hauska komedia Francesista (Great Gerwig) joka on jäänyt vaille asuntoa hänen parhaan ystävänsä muutettua poikaystävän luo. Frances aloittaa itsensä etsimisen ohjaaja Noah Baumbachin mustavalkoisessa New Yorkissa. Frances Ha oli vuonna 2013 useiden kriitikoiden suosiossa ja valittiinkin vuoden parhaimpien elokuvien joukkoon useamman kansainvälisen lehdistön äänestyksessä.

13.2. Perfect Mothers

perfect mothers julisteAustralia, Ranska, 2013
K-12, 111 min
Ohjaus: Anne Fontaine
Käsikirjoitus: Doris Lessing, Christopher Hampton (elokuvakäsikirjoitus)
Pääosissa: Naomi Watts, Robin Wright, Xavier Samuel, James Frecheville
Genre: draama
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt2103267/

Vanhemman naisen ja nuoren miehen välinen rakkaussuhde ei enää välttämättä ole yhtä vaiettu salaisuus tai suuri tabu kuin joskus aiemmin, mutta entä jos rakastuminen tapahtuu pienen lähipiirin sisällä? Naisen sielunmaisemaa vuosikymmenten ajan ansioituneesti kuvailleen Nobel-kirjailija Doris Lessingin pienoisromaaniin ”The Grandmothers” perustuva australialais-ranskalainen yhteistuotanto on pintaa syvemmälle sukeltava tutkimusmatka seksuaalisuuden voiman sekä itsekkään kypsymättömyyden syövereihin.

Australialaisessa rannikkokaupungissa asuvat Lil (Naomi Watts) ja Rox (Robin Wright) ovat olleet parhaita ystäviä aina ja myös heidän samanikäiset poikansa ovat kasvaneet yhdessä. Elokuva alkaa kun Lilin mies kuolee poikien ollessa vielä lapsia. Tästä kuljetaan vuosia eteenpäin, Rozin puoliso lähtee Sydneyhyn töihin ja naiset tukeutuvat toisiinsa vieläkin enemmän. Muutoin mutkaton arki saa oman maustelisänsä ystävättärien lähentyessä toistensa aikuistuvien poikien kanssa aina rajoja rikkovalle tasolle asti.

Päänäyttelijättärien taidokas näyttelijätyö sekä tarkkanäköinen käsikirjoitus yhdistyvät visuaaliseen kauneuteen luoden lähes runollisen teoksen halusta ja rajoja rikkovan rakkauden tuottamasta vapauden janosta. On helppo ihastua ranskalaisohjaaja Anne Fontainen (Nathalie, Coco avant Chanel) sensuellin omaperäiseen, omaelämäkerrallisuutta lähentelevään tarinankerrontaan.

20.2. Betoniyö

betoniyo_julisteSuomi, Ruotsi, Tanska, 2013
K-12, 96 min
Ohjaus: Pirjo Honkasalo
Käsikirjoitus: Pirjo Honkasalo ja Pirkko Saisio perustuen Pirkko Saision romaaniin
Pääosissa: Johannes Brotherus, Jari Virman, Juhan Ulfsak, Anneli Karppinen
Genre: draama
Esityskieli: suomi

http://www.imdb.com/title/tt2405182/
http://www.betoniyo.fi

Pirkko Saision vuonna 1981 ilmestyneen Betoniyö -romaanin helteinen Helsinki on vaihtunut Pirjo Honkasalon ohjauksessa harmaaksi ja sateiseksi. Elokuva on myös päivitetty tavoiltaan ja kieleltään kasaritunnelmista tähän päivään. Molemmissa pääosassa on kuitenkin sama Simo, syrjäytymisvaarassa oleva nuorukainen, joka yrittää kasvaa aikuiseksi vanhemman veljensä varjossa ja äidin piittaamattomuudessa. Veljen malli ei ole tosin kaksinen; maailmanlopun kuvia maalaava ja kaljaa kittaava pikkurikollinen ei ole hyväksi nuorelle mielelle.

Betoniyö osoittaa jälleen, että Honkasalo taitaa dokumentin lisäksi fiktiivisten tarinoiden ohjaamisen (edellinen pitkä fiktio Tulennielijä ilmestyi 1998). Hänen tulkinnassaan tarina avautuu unenomaisina kuvina upeassa mustavalkokuvauksessa. Keskeisimpien näyttelijöiden valinnat ovat myös onnistuneet: Simoa näyttelevässä Johannes Brotheruksessa on sopiva annos herkkyyttä ja ilmeikkyyttä. Isoveli Ilkkaa näyttelevä Jari Virman on puolestaan jo pinnaltaan kova, jonka herkkä ydin paljastuu vasta lopussa.

27.2. Matkarakastajat

Matkarakastajat_julisteEspanja, 2013
K-16, 90 min
Ohjaus: Pedro Almodóvar
Käsikirjoitus: Pedro Almodóvar
Pääosissa: Paz Vega, Javier Camara, Cecilia Roth, Hugo Silva, Lola Dueñas
Genre: komedia
Esityskieli: espanja

http://www.imdb.com/title/tt2243389/
http://www.sonyclassics.com/imsoexcited/

Mestariohjaaja Almodóvar yllättää rennolla otteellaan uusimmassa lähes kreisikomediamaisessa elokuvassaan. Madridista lähteneen lentokoneen laskeutumistelineissä paljastuu vaarallinen toimintahäiriö. Paniikin levitessä matkustamossa stuertit omistautuvat täysin tekemään lennosta mahdollisimman miellyttävän. Kirjavalle matkustajajoukolle tarjoillaan piristäviä aineita, ja tunnelma käy kiihkeäksi. Luvassa on hupaisan ylilyövää ja vauhdikasta dialogia sekä mieleenpainuva tanssiesitys. Tulevan tuomion edessä matkustajat avautuvat salaisuuksistaan ja intohimoistaan. Toisilla on aika selvittää keskeneräiset suhdesotkunsa, kun taas toiset vauhdittavat kuoleman odotusta seksillä ja tequilalla. Ohjaajalle tyypilliseen tapaan elokuvassa myllertävät vahvat naishenkilöt ja seksuaaliset vähemmistöt.

13.3. Jahti (Jagten)

Jahti julisteTanska, 2012
K-12, sisältää väkivaltaa ja voi aiheuttaa ahdistusta, 115 min
Ohjaus: Thomas Vinterberg
Käsikirjoitus: Tobias Lindholm, Thomas Vinterberg
Pääosissa: Mads Mikkelsen, Alexandra Rapaport, Thomas Bo Larsen, Annika Wedderkopp
Genre: draama
Esityskieli: tanska

http://www.imdb.com/title/tt2106476/
http://www.magpictures.com/thehunt/

Mads Mikkelsen näyttelee Lucasia, pienen tanskalaiskylän lastentarhan työntekijää. Avioeron ja huoltajuustaistelun jälkeen elämä alkaa näyttää hyvältä, kunnes erään lastentarhan lapsen keksimä valhe ja sen seuraukset riistäytyvät hallinnasta. Lucas ajautuu vaikeaan taisteluun yhteisöään vastaan, missä sosiaalinen paine hämärtää valheen ja totuuden rajoja.

Tanskalaisen ohjaajan Thomas Vinterbergin Jahti on menestynyt kansainvälisesti ja voittanut jo 16 palkintoa. Elokuvaa pidetään myös Mikkelsenin parhaana roolisuorituksena, mistä osoituksena parhaan näyttelijän palkinto Cannesissa 2012. Elokuva on myös ehdolla parhaan ulkomaisen elokuvan palkintoon Golden Globe Awardsissa.

20.3. Ei pelkkää hunajaa (More Than Honey)

ei_pelkkaa_hunajaa_julisteSveitsi, Saksa, Itävalta, 2012
S, 95 min
Ohjaus: Markus Imhoof
Käsikirjoitus: Markus Imhoof, Kerstin Hoppenhaus
Pääosissa: Fred Jaggi, Randolf Menzel, John Miller
Genre: dokumentti
Esityskieli: saksa, englanti, kiina

http://www.imdb.com/title/tt2263058/

Sveitsiläisellä elokuvaohjaajalla Markus Imhoofilla on henkilökohtainen suhde mehiläisten kasvatukseen, sillä hänen suvullaan on ollut mehiläistarhoja monen sukupolven ajan. Aiheen henkilökohtaisuus näkyy elokuvan viipyilevässä ja rauhallisessa tunnelmassa. Itse dokumentin aihe on kuitenkin vakava, sillä mehiläisten selittämättömiä joukkokuolemia on tavattu ympäri maailmaa ja elokuvassa onkin voimakas ympäristönsuojelullinen pohjavire. Mehiläisten elämää ja tarhausta seurataan useiden kauniiden kuvien siivittäminä. Kokonaisuutena elokuva on mielenkiintoinen, opettava ja kaunis luontodokumentti.

27.3. Mud

mud_julisteUSA, 2013
K-13, 130 min
Ohjaus: Jeff Nichols
Käsikirjoitus: Jeff Nichols
Pääosissa: Matthew McConaughey, Reese Witherspoon, Tye Sheridan, Jacob Lofland
Genre: draama
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt1935179/
http://mud-themovie.com/

McConaughey tekee parhaan roolisuorituksensa tässä elokuvassa, mutta päätunnustus näyttelijätyöstä kuuluvat 14-vuotiaille pojille. Ellis (Sheridan) ja hänen paras kaverinsa Neckbone (Lofland) asuvat köyhässä arkansasilaisessa maaseutuyhteisössä Mississippi-joen varrella.

Kaverusten mielikuvitus pääsee valloilleen kerran heidän hiippaillessa omille teillensä suunnatakseen läheiselle saarelle, josta he löytävät tulvan yhteydessä puuhun jumittuneen veneen: he alkavat suunnitella siitä piilopaikkaa ja huvimajaa. Suunnitelmat tyssäävät kun he törmäävät saaren ainoaan asukkaaseen, Mud:iin (McConaughey). Mistä kummasta hän on tullut ja miksi hän asuu saarella?

Mud kuvaa nuoruutta, rakkautta ja menetystä ja käsittelee perusarvoja: kova työ, rehellisyys, luottamus ja kunnollisuus. Ohjaaja Jeff Nichols on muovannut ihmiskohtaloista karuissa oloissa, kauniissa jokisuiston maisemissa, elokuvan, joka on yhtä hyvin näytelty kuin esteettinenkin.

5.4. Tuhatkaunokit

Hyvät Kuvat esittää Kino Kuvakukossa 5.4. klo 20 ekstraelokuvana Tuhatkaunokit, johon kaikille on vapaa pääsy.

Tshekkoslovakia, 1966
S, 77 min
Ohjaus: Věra Chytilová
Käsikirjoitus: Věra Chytilová, Ester Krumbachová
Pääosissa: Jitka Cerhová, Ivana Karbanová, Julius Albert, Marie Cesková
Genre: komedia, draama
Esityskieli: tshekki

http://www.imdb.com/title/tt0060959/

Tuhatkaunokit on esteettisesti ja poliittisesti hurjasteleva feministinen elokuva, joka kuuluu tsekkiläisen uuden aallon merkkiteoksiin. Innovatiivisesti kuvattu absurdi farssi seuraa kahden nuoren naisen, Marien ja Marien, anarkistisia pilailuja. Dadaistinen kerrontatapa korvaa selkeän juonen koetellen elokuvailmaisun rajoja. Tabuja rikkova räväkkä ote aiheutti aikanaan ohjaajalle kymmenen vuoden työkiellon kotimaassaan.

10.4. Syvyys (Djúpið)

Syvyys julisteIslanti, 2012
K-12, voi aiheuttaa ahdistusta, 93 min
Ohjaus: Baltasar Kormákur
Käsikirjoitus: Jón Atli Jónasson, Baltasar Kormákur
Pääosissa: Ólafur Darri Ólafsson
Genre: seikkailu, draama
Esityskieli: islanti

http://www.imdb.com/title/tt1764275/

Syvyys on tositapahtumiin perustuva tarina Islannin hyisiin vesiin uponneelta kalastusalukseltapelastuneesta Gullista (Ólafur Darri Ólafsson). Gulli selviytyy ainoana, kuin ihmeen kaupalla kuuden tunnin uintimatkasta jäisessä vedessä. Selviytymistarinan johdosta Gullista tulee kansallinen sankari ja kuuluisuus.

Päähenkilö joutuu kuitenkin sisimmässään painiskelemaa syyllisyydentunteiden kanssa. Suru ystävien menetyksestä on raastavaa, eikä paluu arkeen tragedian jälkeen ole helppoa.

17.4. The Grandmaster

grandmaster_julisteKiina, USA, Ranska, 2013
K-12, 123 min
Ohjaus: Wong Kar-Wai
Käsikirjoitus: Wong Kar-Wai
Pääosissa: Tony Leung, Ziyi Zhang, Chang Chen
Genre: draama, toiminta
Esityskieli: kiina, japani

http://www.imdb.com/title/tt1462900/

Kiinalainen mestariohjaaja Won Kar Wai on tunnettu tunnelmallisista ja vähäeleisistä elokuvistaan kuten Days of Being Wild (1990), In the Mood for Love (2000) ja 2046 (2004). Hänen uusin elokuvansa kertoo kiinalaisesta kamppailulajien mestarista Ip Manista, joka tuli tunnetuksi Bruce Leen oppi-isänä ja Wing Chu -taistelutyylin taitajana. Tärkeimmäksi elokuvassa nousee kuitenkin kung fu ja sen merkitys kiinalaiseen elämään 1900-luvun puolivälin myllerryksen keskellä. Elokuva kattaa kolme vuosikymmentä, joiden aikana keisarinvalta murentuu, tapahtuu vallankumous ja japanilaiset miehittävät maan. Wong Kar-Waille tyypilliseen tapaan elokuva on visuaalisesti erittäin vahva ja myös siitä löytyy ohjaajalle tunnusomainen kaihoisa romanttisuus.

24.4. Blue Jasmine

bluejasminejulisteUSA, 2013
S, 98 min
Ohjaus: Woody Allen
Käsikirjoitus: Woody Allen
Pääosissa: Cate Blanchett, Alec Baldwin, Sally Hawkins, Bobby Cannavale
Genre: draama
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt2334873/

Jasmine (Cate Blanchett) on New Yorkilainen, huoletonta ja varakasta elämää elävä seurapiirirouva. Auvoinen avioliitto Halin (Alec Baldwin) kanssa on kuitenkin ajautumassa karille. Elämänsä kriisin edessä tukea Jasminelle antavat sisar (Sally Hawkins) ja hänen vaatimaton elämänsä San Franciscon auringon alla. Mutta miten käy Jasminen särkyneen mielen?

Elokuvassa henkilökeskeinen draama ja inhimilliset virheratkaisut yhdistyvät Woody Allenille ominaiseen huumoriin. Cate Blanchett on palkittu roolistaan useilla elokuvafestivaaleilla ja muun muassa Golden Globe:lla.

8.5. Päivien kuohu (L’Écume des jours)

paivien_kuohu_julisteRanska, 2013
K-7, 95 min
Ohjaus: Michel Gondry
Käsikirjoitus: Michel Gondry, Luc Bossi perustuen Boris Vianin romaaniin
Pääosissa: Audrey Tautou, Romain Duris, Gad Elmaleh
Genre: fantasia, draama
Esityskieli: ranska

http://www.imdb.com/title/tt2027140/
http://www.lecumedesjours-lefilm.com

Päivien kuohu (L’Écume des jours) on kirjailija Boris Vianin tunnetuin teos, joka ilmestyi vuonna 1947. Michel Gondryn samanniminen elokuva on kirjan kolmas filmatisointi. Oscar-palkittu ranskalaisohjaaja on tunnettu muun muassa elokuvistaan Tahraton mieli (2004) ja Be Kind Rewind (2008).

Varakas Colin (Romain Duris) tapaa kauniin Chloen (Audrey Tautou) ja he rakastuvat. Romanssia varjostaa kuitenkin Chloen harvinainen sairaus; hänen keuhkoissaan kasvaa lumpeenkukka. Kukat kuihtuvat hiljalleen Chloen ympäriltä ja kuolema luo varjonsa unelmien ylle.

Elokuva on visuaalisesti kaunista katseltavaa. Chloen ja Colinin maailma on surrealistinen ja leikkisä: Pariisin yllä liidellään pilviautossa, ja piano valmistaa cocktaileja. Ohjaaja yhdistelee taidokkaasti realismia ja fantasiaa. Kiinnostavan elokuvasta tekee kamppailu kuolemaa vastaan. Vääjäämättä se tunkeutuu leikin maailmaan. Taitavan visuaalisen ohjauksen ansiosta katsojalle jää tilaa muodostaa merkityksiä kuvista ja tunnelmista.

fantasia, draama