Syyskausi 2013

HYVÄT KUVAT SYKSY 2013

12.9. Unelmien pelikirja
19.9. Rakkaus
26.9. Särkynyt
10.10. Koskemattomat
24.10. Mestari
31.10. Searching for Sugar Man
7.11. Vieras talossa
14.11. Beasts of the Southern Wild
21.11. The Place Beyond the Pines
28.11. Enkelten siivu
5.12. Metsän tarina
12.12. Yli vuorten

 

Näytökset Kino Kuvakukossa (Vuorikatu 27) torstaisin ALKUILTA klo 17.30 ja LOPPUILTA klo 20.00.

HUOM! 24.10. Mestari, 21.11. The Place Beyond the Pines ja 12.12. Yli vuorten: loppuillan näytös alkaa klo 20.15!

Elokuvakortti 25 euroa. Myynnissä 9.9.2013 klo 12.00 alkaen ISYY:n toimistossa Lukemalla (Studentia, Yliopistonranta 3) sekä 12.9.2013 alkaen Kino Kuvakukossa puoli tuntia ennen näytösten alkua. Maksuvälineenä käy AINOASTAAN käteinen raha. Elokuvakortti oikeuttaa sisäänpääsyyn kaikkiin kaudella esitettäviin elokuviin. Näytöksiin ei myydä yksittäislippuja.

Ohjelmamuutokset mahdollisia. Seuraa internetsivujamme.

12.9. Unelmien Pelikirja (Silver Linings Playbook)

USA, 2012
K-12, 122 minUnelmien pelikirja juliste
Ohjaus: David O. Russell
Käsikirjoitus: David O. Russell, Matthew Quick (novelli)
Pääosissa: Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert De Niro
Genre: draama, komedia, romanssi
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt1045658/

Patilla on ongelmia. Kahdeksan kuukautta mielisairaalassa kollegan hakkaamisesta ja avioliitto katkolla. Hermothan siinä menee. Yhtälailla masentunut Tiffany on siis vallan mainiota seuraa ja niinpä alkaa perinteinen tutustumisrituaalien sarja, jonka lopputuloksen voi hyvinkin arvata jo etukäteen.

Välikevennyksistä vastaa vaihteeksi hyvän roolin saanut Robert De Niro. Tarina on mitä on mutta ohjaajalla on ollut sen verran älliä päässään, että keskittymällä monitahoisiin henkilöhahmoihin saadaan lopputulokseksi hyvinkin koskettava ja aidontuntuinen elämys. Kaikessa rosoisuudessaankin. Kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstään huolimatta leffa keräsi 8 Amerikan Jussipatsas-ehdokkuutta ja voittikin jopa yhden.

19.9. Rakkaus (Amour)

Ranska, Saksa, Itävalta, 2012Amour juliste
K-12, 125 min
Ohjaus ja käsikirjoitus: Michael Haneke
Pääosissa: Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva ja Isabelle Huppert
Genre: draama
Esityskieli: ranska

http://www.imdb.com/title/tt1602620/

Anne ja Georges ovat kahdeksankymppinen aviopari, joilla on ulkomailla asuva tytär. Nämä eläköityneet pianonsoitonopettajat viettävät kultturellia elämää Pariisissa. Yhtäkkiä Anne sairastuu, ja sairauden edetessä pariskunta alkaa loitontua ulkomaailmasta. Anne uskoo olevansa vain taakka ja vaatii, ettei häntä enää viedä sairaalaan. Georges hoitaa Annea kotona, mutta vastahakoisen ihmisen hengissä pitäminen käy voimille. Miten käsitellä rakastettunsa kärsimystä?

Rakkaus on kuvaus iäkkäiden välisestä rakkaudesta ja nöyryyttävästä vanhuuden kuihtumisesta. Haneken vähäeleinen ja harkitseva tyyli on omiaan kuvaamaan sairaan ja omaishoitajan arkea realistisesti. Elokuva on suhteellisen helposti lähestyttävä, sillä se ei ole niin ankaran pessimistinen kuin Haneken aiemmat elokuvat. Amour on voittanut mm. parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnon ja Cannesin Kultaisen palmun.

26.9. Särkynyt (Broken)

Iso-Britannia, 2012
K-16, sisältää väkivaltaa, voi aiheuttaa ahdistusta, 90 minBroken juliste
Ohjaus: Rufus Norris
Käsikirjoitus: Mark O’Rowe perustuen Daniel Clayn romaaniin
Pääosissa: Eloise Laurence,  Tim Roth, Cillian Murphy
Genre: draama
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt1441940/

Pohjoislontoolaisessa lähiössä asuva Skunk (Eloise Laurence) on 11-vuotias diabeetikko, jonka viattomuus ja optimismi ovat käsin kosketeltavissa. Tytön turvallinen elämä saa kuitenkin kolauksen, kun hän joutuu todistamaan naapurin henkisesti jälkeenjääneen pojan raakaa pahoinpitelyä. Ikävät tapahtumat tuntuvat seuraavan toisiaan ja Skunkin mielen täyttävät ahdistus ja hämmennys, joita huolehtiva isäkään (Tim Roth) ei pysty lievittämään. Lopulta melodramaattisiksi kärjistyneet tapahtumat pakottavat Skunkin päättämään onko elämä elämisen arvoista.

Särkynyt on kuvaus aikuistumisen monimutkaisuudesta ja hankaluudesta, unohtamatta kuitenkaan sen positiivia puolia: rakkaus eri muodoissaan nouseekin elokuvaa kannattelevaksi teemaksi. Teatteriohjaajana tunnettu Rufus Norris on ensimmäisen pitkän elokuvansa myötä osoittanut kykynsä myös elokuva-alalla. Särkynyt sai British Independent Film Award -palkinnon parhaana independent-elokuvana vuonna 2012, minkä lisäksi elokuva palkittiin Zürichin elokuvafestivaaleilla Golden Eye Awardilla parhaana ulkomaisena elokuvana.

10.10. Koskemattomat (Intouchables)

Ranska, 2011koskemattomat_juliste
K-12, 112 min
Ohjaus: Olivier Nakache, Eric Toledano
Käsikirjoitus: Olivier Nakache, Eric Toledano
Pääosissa: François Cluzet, Omar Sy
Genre: komedia, draama
Esityskieli: ranska

http://www.imdb.com/title/tt1675434/

Olivier Nakachen ja Eric Toledanon ohjaama Koskemattomat perustuu tositapahtumiin. Halvaantunut upporikas Philippe (Francois Cluzet) etsii itselleen uutta avustajaa ja osittain sattuman kautta hän palkkaa työhön tummaihoisen pikkurikollisen Drissin (Omar Sy). Kahden kulttuurin yhteentörmäys on väistämätön. Toisaalta Driss saa työssään mahdollisuuden uuteen elämään, mutta samalla hän avaa Philippelle oven ulkomaailmaan. Omintakeisen huumorintajun omaava Driss palauttaa halvaantuneen miehen elämänhalun.

Koskemattomat on täynnä kliseitä, mutta toisaalta stereotypioilla leikkiminen on elokuvan tarkoitus. Hyvien näyttelijäsuorituksen ansiosta elokuva ei sorru yltiösiirappisuuteen, ja etenkin Omar Syn stand up -komiikkamainen huumori saa kyynisimmänkin naurahtamaan. Koskemattomat on ehdottomasti yksi tämän kauden hyväntuulisimmista elokuvista.

24.10. Mestari

Huom! Loppuillan näytös alkaa klo 20:15!Mestari_700x1000_FINAL-1
Yhdysvallat, 2012
K-12,  144 min
Ohjaaja: Paul Thomas Anderson
Käsikirjoittaja: Paul Thomas Anderson
Pääosissa: Philip Seymour Hoffman, Joaquin Phoenix, Amy Adams
Genre: draama
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt1560747/

Mestari sijoittuu toisen maailmansodan jälkeiseen Amerikkaan. Freddie Quell on sodan kauhujen rikki repimä veteraani, jonka elämä on lähinnä työpaikkojen vaihtamista ja pullojen kalistelua. Eräänä iltana mies nousee kännipäissään salaa laivaan, jossa hän törmää uskonlahkoon ja sen karismaattiseen johtajaan Lancaster Doddiin, jotka antavat uuden suunnan elämälle.

Paul Thomas Anderson muistetaan esimerkiksi elokuvista Magnolia ja There Will Be Blood. Paljon kiitosta saaneen elokuvan musiikin on säveltänyt Radioheadin kitaristi/kosketinsoittaja Jonny Greenwood.

31.10. Searching for Sugar Man

Etelä-Afrikka, Yhdysvallat, 2012searching_for_sugarman_juliste1
S, 86 min
Ohjaus: Malik Bendjelloul
Käsikirjoitus: Malik Bendjelloul, Stephen ’Sugar’ Segerman
Pääosissa: Stephen ’Sugar’ Segerman, Dennis Coffey, Mike Theodore
Genre: dokumentti
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt2125608/

Searching for Sugar Man on yksi viime vuosien parhaista ja eniten kehutuista dokumenteista. Tunnelmaltaan voimakkaan ja mukaansa tempaavan dokumentin lähtökohtana on kahden eteläafrikkalaisen miehen tavoite löytää Amerikasta lähtöisin oleva mystinen ”Sugar Man”, joka oli 70-luvun eteläafrikkalaisen musiikin supertähti. Yllätyksekseen he kuitenkin havaitsevat, ettei Apartheidin vastaisen laululiikkeen sankaria lainkaan tunneta omassa kotimaassaan. Mysteeriä selvitettäessä dokumentti kietoo yhteen Detroitin tehdaskaupungin syrjäiset kujat, Apartheidin vastaisen taistelun, kansainvälisen musiikkiteollisuuden salakähmäisyyden ja tähdeksi tulemisen sattumanvaraisuuden. Kerronnallisesti oivasti rakennettu dokumentti pitää katsojan otteessa alusta loppuun saakka ja on tarinaltaan niin ihmeellinen, että sitä on lähes vaikea uskoa todeksi.

7.11. Vieras talossa (Dans la maison)

Ranska, 2012vieras_talossa_juliste
K-15, 105 min
Ohjaus: François Ozon
Käsikirjoitus:  Juan Mayorga, François Ozon
Pääosissa: Fabrice Luchini, Ernst Umhauer, Kristin Scott Thomas
Genre: mysteeri, trilleri
Esityskieli: ranska

http://www.imdb.com/title/tt1964624/

François Ozonin elokuva Vieras talossa tutkii mustan komedian vireisesti fiktion luomista ja sen kulutusta. Fabrice Luchini näyttelee Germainia, lukion opettajaa, ja Ernst Umhauer tämän oppilasta Claudea. Claude yllättää opettajansa hyvin kiehtovalla esseellä, jonka aihe on ’Mitä teit viime viikonloppuna?’. Germain lukee esseen kotona vaimolleen Jeannelle (Kristin Scott Thomas) ja molemmat jäävät tekstin pauloihin.

Onko Claude tosiaan käynyt opiskelutoverinsa kotona tähtäimessään mm. tämän viehättävä äiti; mitä hän tarkoittaa lopetuksella ’.. jatkoa seuraa’? Elokuvan käsikirjoitus on vapaasti lainattu espanjalaisen kirjailijan Juan Mayorgan näytelmästä ’The boy in the back row’. Se soljuu vaivatta eri tyylilajien, sävyjen ja kerronnan keinojen välillä. Elokuva tarkastelee mielenkiintoisesti kirjallisen ja elokuvallisen ilmaisun keskeisiä kysymyksiä siitä kuka itse asiassa on kertoja ja kuka lukija. Entä mikä on kerrontaa? Ozin älykäs, hauska ja provokatiivinen elokuva voitti San Sebastiánin elokuvajuhlan pääpalkinnon.

14.11. Beasts of the Southern Wild

Yhdysvallat, 2012beasts_of_juliste-716x1024
K-12, 93min
Ohjaus: Benh Zeitlin
Käsikirjoitus: Lucy Alibar, Benh Zeitlin
Pääosissa: Quvenzhané Wallis, Dwight Henry, Levy Easterly
Genre: draama, fantasia
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt2125435/

6-vuotias Hushpuppy (Quvenzhané Wallis) asuu alkoholisti isänsä (Dwight Henry) kanssa rämeikköisessä Bathtubissa, yhteisössä sivistyksen laidalla Louisianan suistoalueella. Isän ja tyttären välinen rakkaus on rajua, kun isä alkaa valmistaa Hushpuppya lähestyvään kuolemaansa. Lisäksi maanläheistä, railakasta yhteisöä uhkaa alati nouseva vesi. Tytön mielessä todellisuuden uhkat sekoittuvat mielikuvitukseen, ja sulavasta jäätiköstä vapautuneet muinaiset pedot lähestyvät vääjäämättä Bathtubia.

Beast of the Southern Wild sai ensi-iltansa Sundancen elokuvafestivaaleilla ja nappasi parhaan draamaelokuvan palkinnon. Tämän jälkeen elokuva on saanut useita tunnustuksia muun muassa neljä Oscar ehdokkuutta. Pääosan esittäjä Quvenzhané Wallis on kaikkien aikojen nuorin Oscar-ehdokas. Samanaikaisesti voimaa ja herkkyyttä tihkuva elinvoimainen roolisuoritus on huikea vain 9-vuotiaalta näyttelijättäreltä. Elokuva on ohjaajansa ensimmäinen kokopitkä elokuva ja toteutettu pitkälti tee-se-itse –periaatteella. Tuloksena on väkevä, verevä, moniuloitteinen kasvutarina, joka häikäisee visuaalisuudellaan.

21.11. The Place Beyond the Pines

Huom! Loppuillan näytös alkaa klo 20:15!The Place Beyond The Pines juliste
Yhdysvallat, 2012
K-12, 140 min
Ohjaus: Derek Cianfrance
Käsikirjoitus: Ben Coccio, Darius Marder, Derek Cianfrance
Pääosissa: Ben Mendelsohn, Bradley Cooper, Bruce Greenwood, Dane DeHaan, Eva Mendes, Mahershalalhashbaz Ali, Ray Liotta, Rose Byrne, Ryan Gosling
Genre: rikos, draama
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt1817273/

Moottoripyörästuntteja sirkuksessa työkseen tekevä Luke saa kuulla omaavansa pojan aiemmasta suhteestaan. Isättömänä nuoruutensa varttunut Luke haluaa olla läsnä poikansa elämässä, lopettaa stunttitaiteilun ja siirtyy elättämään perhettään muutaman mutkan kautta pankkiryöstöjen turvin. Samoihin aikoihin, samoilla seuduilla, katuja partioi nuori poliisi, Avery, tuore isä hänkin. Sattuma – tai kohtalo – yhdistää lopulta näiden kahden miehen lain eri puolia kulkeneet tiet peruuttamattomasti toisiinsa.

Kerronnallisesti osiin jaettu, Hollywoodin tämänhetkisen nuorten-näyttelijöiden-tähtikaartin pääosittama rikosdraama on lyyrisyyttä lähentelevän kaunis ja omaperäisen rohkea trilleri, joka ei päästä katsojaa otteestaan kahden tunnin ylittävästä minuuttimäärästään huolimatta. Cianfrance (Brother Tied 1998, Blue Valentine 2010) ei kompastu mestarillisessa ohjauksessaan liialliseen toimintamässäilyyn; action-kohtaukset tukevat tarinaa ja  tyylitelty kuvakerronta sekä poikkeuksellinen rakenne yhdistettynä pääosanäyttelijöiden käsinkosketeltavaan karismaan luovat elokuvasta yhden mielenkiintoisimmista kokonaisuuksista toviin.

28.11. Enkelten siivu (The Angels’ Share)

Iso-Britannia, Ranska, Belgia, Italia, 2012enkelten_siivu_juliste-716x1024
K-12,  101 min
Ohjaaja: Ken Loach
Käsikirjoittajat: Paul Laverty
Pääosissa: Paul Brannigan, John Henshaw, Gary Maitland, Jasmin Riggins, William Ruane, Roger Allam, Siobhan Reilly
Genre: draama, komedia
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt1924394/

Robbie on suupaltti pikkurikollinen, joka päättää kääntää elämässään uuden lehden, ainakin sitten sen viimeisen keikan jälkeen. Robbie käy ehdonalaisvalvojansa mukana viskinmaistajaisissa, joissa Robbien luonnonlahjakkuus hienojen viskien tunnistajana tulee esiin. Viskiä maistellessaan kehkeytyy nerokas suunnitelma varastaa pian huutokauppaan tulevasta huippuviskistä ns. ”enkelten siivu”, eli osa viskitynnyristä haihtuneesta juomasta, jota kukaan ei tule kaipaamaan.

Tämä on ohjaaja Ken Loachin ja käsikirjoittaja Paul Lavertyn kymmenes yhteinen elokuva. Kaksikko tunnetaan hyvin yhteiskuntakriittisestä näkemyksestään unohtamatta kuitenkaan huumoria. Tämä elokuva ei siinä mielessä ole poikkeus sarjasta. Elokuva varmastikin lämmittää viskin ystävien sydäntä.

5.12. Metsän tarina

Suomi, 2012pollo_32.tif
S, 75 min
Ohjaaja: Ville Suhonen, Kim Saarniluoto
Käsikirjoittajat: Ville Suhonen
Pääosissa: kuukkeli, ilves, karhu, pöllö, hirvi, näätä
Genre: dokumentti
Esityskieli: suomi

http://www.imdb.com/title/tt2066922/

Metsän tarina on koko perheen elokuva ainutlaatuisesta suomalaisesta metsästä, sen värikkäästä ja monimuotoisesta elämästä. Elokuvan pääosissa ovat metsän lukuisat asukkaat: karhut ja hirvet, käärmeet ja pöllöt, muurahaiset, sammakot ja liito-oravat, muinaiset sielulinnut kuten kuukkeli, palokärki ja monet, monet muut.

Metsän tarinaa kuvattiin neljä vuotta, eikä elokuvassa ole käytetty kesyjä eläimiä tai houkuteltu villieläimiä ruoalla kuvattavaksi, eli voi vain kuvitella miltä on tuntunut kun pitkän odotuksen jälkeen on saanut filmille ilveksenpoikasia leikkimässä kalliolla. Metsän tarina on Suomen katsotuin dokumentti, eli tämä kannattaa nähdä vaikka toistekin!

12.12. Yli vuorten (Dupa dealuri)

Romania, 2012yli_vuorten_juliste-716x1024
K-12, 155 min
Ohjaus: Cristian Mungiu
Käsikirjoitus: Cristian Mungiu Tatiana Niculescun kirjasta
Pääosissa: Cosmina Stratan, Cristina Flutur, Valeriu Andriuta
Genre: draama
Esityskieli: romania

http://www.imdb.com/title/tt2258281/

Romanian arvostetuimpien ohjaajien joukkoon lukeutuvan Cristian Mungiun ohjaama Yli vuorten on kertomus kahdesta nuoresta naisesta Alinasta ja Voichitasta, jotka ovat tunteneet toisensa jo orpokotiajoista lähtien. He ovat syvästi kiintyneet toisiinsa ja Alinan (Cristina Flutar) lähtiessä töihin Saksaan, Voichita (Cosmina Stratan) turvautuu uskontoon ja liittyy ortodoksiluostariin. Naiset tapaavat toisensa luostarissa ja tilanne kärjistyy, kun Alina ei saa enää osakseen Voichitan täyttä huomiota ja jakamatonta rakkautta.

Elokuva etenee ilman musiikkia, hyödyntäen valoa ja varjoja realistisen kauniissa otoksissa. Näyttelijäntyö on myös pakahduttavan onnistunutta. Ei uskoisi, että Cristina Flutar ja Cosmina Stratan ovat näyttelijöinä ensikertalaisia. He vastaanottivat oikeutetusti jaetun parhaan naisnäyttelijän roolin Cannesin elokuvajuhlilla vuonna 2012.