Kevätkausi 2013

HYVÄT KUVAT KEVÄT 2013

31.1. Puhdistus
7.2. Argo
14.2. Moonrise Kingdom
21.2. Tree of Life
28.2. Barbara
7.3. Kukkulan tyttö, sataman poika
14.3. Faust
21.3. Un amor
4.4. Looper
11.4. Varastettu ilmalaiva
18.4. Luihin ja ytimiin
25.4. JCVD

Näytökset Kino Kuvakukossa (Vuorikatu 27) torstaisin ALKUILTA klo 17.30 ja LOPPUILTA klo 20.00.

HUOM! 21.2. Tree of Life ja 14.3. Faust: loppuillan näytös alkaa klo 20.15!

Elokuvakortti 20 euroa. Myynnissä 28.1.2013 klo 12.00 alkaen ISYY:n toimistossa Lukemalla (Studentia, Yliopistonranta 3) sekä 31.1.2013 alkaen Kino Kuvakukossa puoli tuntia ennen näytösten alkua. Maksuvälineenä käy AINOASTAAN käteinen raha. Elokuvakortti oikeuttaa sisäänpääsyyn kaikkiin kaudella esitettäviin elokuviin. Näytöksiin ei myydä yksittäislippuja.

Ohjelmamuutokset mahdollisia. Seuraa internetsivujamme.

31.1. Puhdistus

Suomi, Viro, 2012purge_final_fi.eps
K-16, Sisältää väkivaltaa, Voi aiheuttaa ahdistusta, 125 min
Ohjaus: Antti Jokinen
Käsikirjoitus: Marko Leino ja Antti Jokinen perustuen Sofi Oksasen romaaniin
Pääosissa: Laura Birn, Liisi Tandefelt, Amanda Pilke, Peter Franzén, Krista Kosonen, Tommi Korpela, Kristjan Sarv
Genre: draama
Esityskieli: suomi

http://www.imdb.com/title/tt1714205/
http://www.solarfilms.com/elokuvat/kaikki/puhdistus

Elokuva alkaa 1992 Virosta, jonka maaseudulla asuu vanha yksinäinen Aliide Truu. Yllättäen pihaan ilmaantuu nuori Zara, joka on päässyt karkaamaan parittajaltaan Tallinnasta. Häväisty ja pelokas Zara nostattaa Aliiden mieleen neuvostovallan aikaisen vainon ja katkeran pakkomielteisen rakkautensa, jotka hän on kauan sitten koettanut unohtaa. Molempien naisten tarinat kerrotaan paljastaen vähitellen, kuinka oikealta tuntuneet valinnat johtivat murheelliseen kohtaloon.

Vahvat naisnäyttelijät loistavat rooleissaan. Elokuvaa on kehuttu onnistuneeksi tulkinnaksi Sofi Oksasen romaanista. Kirjan menestyksestä kertovat Finlandia- ja Runeberg-palkinto, Le Prix du Roman Fnac, Prix Femina Étranger, Euroopan kirjallisuuspalkinto sekä Viron presidentin kirjailijalle myöntämä kunniamerkki. Huomioitavaa on, ettänaisten hyväksikäyttö kuvataan elokuvassa rajusti.

7.2. Argo

USA, 2012Argo_juliste_vedos300px
K-12, 120 min
Ohjaus: Ben Affleck
Käsikirjoitus:  Chris Terrio, Joshuah Bearman
Pääosissa:  Ben Affleck, Bryan Cranston, John Goodman, Alan Arkin, Kyle Chandler
Genre: draama, trilleri
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt1024648/

Ben Affleckin ohjaama ja tähdittämä Argo on tositapahtumiin perustuva trilleri, jonka  tapahtumat sijoittuvat Iranin panttivankikriisiin vuonna 1979. Argo kertoo amerikkalaisten pelastamiseksi järjestetystä nerokkaasta operaatiosta. Tony Mendez (Ben Affleck) on CIA:n pelastusoperaatioihin erikoistunut agentti, joka keksii naamioida pelastajat elokuvaryhmäksi, joka on tullut maahan kuvaamaan uutta tieteiselokuvaa nimeltä Argo.

14.2. Moonrise Kingdom

USA, 2012Moonrise_Kingdom_poster300px
K-12, 94 min
Ohjaaja: Wes Anderson
Käsikirjoittaja: Wes Anderson & Roman Coppola
Pääosissa: Jared Gilman, Kara Hayward, Bruce Willis, Edward Norton, Frances McDormand, Bill Murray, Jason Schwartzman, Tilda Swinton, Harvey Keitel
Genre: draama, komedia, romantiikka
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt1748122/

Wes Anderson on tunnettu omalaatuisista, värikkäistä ja hieman vinksahtaneista, mutta erinomaisista elokuvistaan (mm. The Darjeeling Limited; Steve Zissoun vedenalainen maailma), eikä Moonrise Kingdom petä Andersonin ystävien odotuksia. Orvon partiopojan ja vanhempiensa väärin ymmärtämän teinitytön huima pakomatka luonnonhelmaan sisältää huumoria, myrskytuulia, B-luokan erikoistehosteita ja ison kasan Hollywood tähtiä (Bruce Willis, Edward Norton, Bill Murray ym.). Loppua kohti huimillekin kierroksille kiihtyvä elokuva on kuitenkin pohjimmiltaan lämminhenkinen kuvaus 60-lukulaisesta pienyhteisöstä ja aikuiseksi kasvamisesta.

21.2. The Tree of Life

Huom! Loppuillan näytös alkaa klo 20.15!

USA, 2011Tree_of_life_juliste300px
K-11, 139 min
Ohjaus ja käsikirjoitus: Terrence Malick
Pääosissa: Brad Pitt, Sean Penn, Jessica Chastain, Hunter McCracken
Genre: draama
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt0478304/
http://www.twowaysthroughlife.com/

Harvakseltaan ohjaavan Terrence Malickin The Tree of Lifessa pieni on osa suurempaa kokonaisuutta. Se kertoo tarinan erään perheen iloista ja menetyksistä lomittuneena maailman syntyyn ja evoluutioon. Isä (Brad Pitt) johtaa perhettä hallitsevalla otteella ja pitää kurissa kolmea poikaansa. Äiti (Jessica Chastain) yrittää luovia tilanteiden mukaan ja käsittelee lapsiaan pehmeämmin. Etualalle nousee pojista vanhin (lapsena Hunter McCracken, aikuisena Sean Penn), jonka kasvutarina kuljettaa elokuvaa.

The Tree of Life pohtii elämää ja kuolemaa, ihmisen paikkaa tässä maailmassa, luontosuhdetta ja Jumalaa, joka on ihmisten yritys ymmärtää elämän kulkua. Erityisen kauniisti ja pienin häivähdyksin nousee esille veljesten välinen kiintymys ja perheen sisäinen dynamiikka.

Pitkään odotettu The Tree of Life on jakanut jyrkästi mielipiteitä. Toisille se on liian uskonnollinen ja toisille silkkaa elokuvallista runoutta. Cannesissa The Tree of Life voitti elokuvajuhlien pääpalkinnon Kultaisen palmun.

28.2 Barbara

Saksa, 2012Barbara_uusi_700x1000_vedos6300px
K-12, 105 min
Ohjaus: Christian Petzold
Käsikirjoitus: Christian Petzold, Harun Farocki
Pääosissa: Nina Hoss, Ronald Zehrfeld, Rainer Bock
Genre: draama
Esityskieli: saksa

http://www.imdb.com/title/tt2178941/

Barbara sijoittuu 1980-luvun alkuun, jolloin muurilla jaetussa Saksassa ei ollut mahdollisuutta liikkua saati elää vapaasti. Elokuvan päähenkilö Barbara (Nina Hoss), berliiniläinen lääkäri, karkotetaan pieneen itäsaksalaiseen kylään matkustuslupa-anomuksen vuoksi. Maaseudulla Stasin valvonta ulottuu kaikkialle, eikä naapureihin tai kollegoihin voi luottaa. Potilailleen omistautuneen, mutta etäisen Barbaran saa eloon vain salaiset kohtaamiset länsisaksalaisen sulhasensa kanssa, sekä suunnitelmat länteen loikkaamisesta.

Elokuvan ohjannut ja käsikirjoittanut Christian Petzold ei tingi realismista, vaan kuvaa DDR:n ahdasta ilmapiiriä liioittelematta tai romantisoimatta. Elokuva palkittiinkin Berliinin elokuvajuhlilla hopeisella karhulla parhaasta ohjauksesta helmikuussa 2012.

7.3. Kukkulan tyttö, sataman poika (Kokuriko-zaka kara)

Japani, 2011kukkulan_tytto_juliste300px
K-7, 91 min
Ohjaus: Goro Miyazaki
Käsikirjoitus: Hayao Miyazaki, Keiko Niwa
Pääosissa ääninä: Masami Nagasawa, Junichi Okada, Rumi Hiiragi
Genre: animaatio, draama
Esityskieli: japani

http://www.imdb.com/title/tt1798188/

Kukkulan tyttö, sataman poika on Studio Ghiblin (Naapurini Totoro, Porco Rosso) uusin elokuva. Se kertoo teinien silmin 60-luvun Japanin murrostilasta vanhojen perinteiden ja uuden avoimen maailman kohdatessa.  Lähestyvien Japanin 1964 olympialaisten takia purettavaksi määrätty kerhotalo liittää yhteisön nuoret vastarintaan ja antaa rungon tälle nostalgiselle ja tunnelmalliselle elokuvalle. Kuten useat muut Studio Ghiblin animaatiot, elokuva on selkeästi suunnattu vanhemmalle yleisölle.

14.3. Faust

Huom! Loppuillan näytös alkaa klo 20.15!

Venäjä, Saksa, 2011Faust_juliste300px
K-16, 134 min
Ohjaus: Aleksandr Sokurov
Käsikirjoitus: Aleksandr Sokurov, Marina Koreneva ja Yuri Arabov
Pääosissa: Johannes Zeiler, Anton Adasinski, Isolda Dišauk, Hanna Schygulla
Genre: draama, fantasia
Esityskieli: saksa, tekstitetty englanniksi

http://www.imdb.com/title/tt1437357/

Johann Wolfgang Goethen näytelmään Faust ja Thomas Mannin romaaniin Tohtori Faustus perustuva elokuva tuo venäläistä näkemystä eurooppalaiseen kulttuuriin. Tohtori Faust himoitsee tietämystä, mutta

kärsii ihmisymmärryksen rajoituksista. Köyhyyden pakottamana Faust pyytää apua vastenmieliseltä rahanlainaajalta, joka tarjoutuu auttamaan saadakseen vaihtokaupassa Faustin sielun.

Eksistentialististen aiheiden kirjo on katsojalle palkitsevaa tai toisaalta helposti uuvuttavaa. Elokuvan kauneus tasapainottaa hämmästyttävästi synkkää tunnelmaa.

Sokurov tunnetaan kunnianhimoisuudesta ja visuaalisesta taidokkuudesta. Hänen elokuvansa ovat tyylillisesti ja sisällöltään rikkaita. Sokurovia kutsutaankin Andrei Tarkovskin seuraajaksi.

Faust voitti Venetsian elokuvajuhlien pääpalkinnon. Tuomaristoa johtanut yhdysvaltalainen ohjaaja Darren Aronofsky kommentoi: ”–there are some films that change you forever after you see them; and this is one of them.”

21.3. Un Amor

Argentiina, 2011un_amor_juliste300px
K-16, 99 min
Ohjaaja: Paula Hernández
Käsikirjoittajat: Paula Hernández, Leonel D’Agostino, perustuen Sergio Bizzion novelliin
Pääosissa:  Elena Roger, Diego Peretti, Luis Ziembrowski
Genre: draama
Esityskieli: espanja

http://www.imdb.com/title/tt1886740/

Argentiinalainen Un Amor sitoo tunteiden virrat maan mutkikkaaseen historiaan, ja asettaa keskeisen kolmikon kaksi kertaa sen kaikkein suurimman mysteerin eteen. Koko elämän leimaava rakkaus ei kysy lupaa. Paula Hernandezin sulava ohjaus heittää nuoruudessaan 70-luvulla kuuman kesän jakaneen kolmikon takaisin yhteen nykyajassa. Ensiromanssi päätyy uudelleen puntariin, kun elettynä on karanneen rakkauden leimaama elämä. Pitäisikö meidän suhtautua vanhojen haavojen takia epäilen kaikkiin tunteisiin?

Hernandez kuljettaa kahta rinnakkaista kolmen näyttelijän ilotulitusta vaivattomasti. Tunteiden virta soljuu ja vyöryy vastustamattomasti.

4.4. Looper

Yhdysvallat, Kiina, 2012Joseph Gordon Levitt
K-16, 119 min
Ohjaaja: Rian Johnson
Käsikirjoitus: Rian Johnson
Pääosissa: Bruce Willis, Emily Blunt, Jeff Daniels, Joseph Gordon-Levitt, Paul Dano
Genre: sci-fi, toiminta, rikollisuus
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt1276104/

Tulevaisuudessa mafia lähettää uhrinsa ajassa 30 vuotta taaksepäin, jossa tapon hoitaa (looper) looperi. Eräänä päivänä looperi Joe saa uhrikseen tulevaisuuden itsensä, josta alkaa varsinainen taistelu jonka panoksena on luultua enemmän.

Looper on aikuismaiseen makuun tehtyä sci-fiä joka ei tyydy olemaan pelkästään nätin näköistä vaan keskittyy myös pintaa syvempiin ajatelmiin.

11.4. Varastettu ilmalaiva (Ukradená vzducholod)

Tšekkoslovakia, 1966
K-7,  90 min
Ohjaaja: Karel Zeman
Käsikirjoittajat: Karel Zeman, Radovan Krátky, perustuen Jules Vernen romaaniin Kahden vuoden loma-aika
Pääosissa: Hanus Bor, Jan Cizek, Jan Malát
Genre: fiktio, seikkailu
Esityskieli: tšekin kieli

http://www.imdb.com/title/tt0062412/

1800-luvun lopun aurinkoisessa Prahassa ihastellaan aikakauden mahtavia nähtävyyksiä. Paikallinen lapsijoukko sattumalta päätyy näytteillä olevaan ilmalaivaan ja seikkailu voikin siis alkaa!

Varastettu ilmalaiva on legendaarisen tšekkiläisen animaattori & elokuvaohjaaja Karel Zemanin vähemmän huomiota saanut mielikuvituksekas elokuva joka yhdistelee näyteltyjä kohtauksia ja animaatiota.

18.4. Luihin ja ytimiin (De rouille et d’os

Ranska, Belgia, 2012luihin_ja_ytimiin_juliste300px
K-16, 120 min
Ohjaus: Jacques Audiard
Käsikirjoitus: Jacques Audiard, Thomas Bidegain, Craig Davidson (alkuperäinen tarina)
Pääosissa: Marion Cotillard, Matthias Schoenaerts ja Armand Verdure
Genre: draama, romanssi
Esityskieli: ranska, englanti

http://www.imdb.com/title/tt2053425/
http://www.sonyclassics.com/rustandbone/

Marion Cotillard näyttelee miekkavalaiden kouluttaja Stephanieta. Ali (Mathias Schoenaerts) on belgialainen ex-nyrkkeilijä, joka tulee 5-vuotiaan poikansa kanssa Etelä-Ranskaan hakemaan töitä.

Elokuva kertoo tunnevammaisen miehen ja fyysisesti vammautuneen naisen suhteesta sekä henkilökohtaisesta kasvusta. Se on yhtä aikaa raaka ja herkän kaunis. Lisäksi se on yhteiskunnallisesti ajankohtainen seuratessaan alemman sosiaaliluokan kamppailuja ja virheitä tuomitsematta ja ihailematta.

Jacques Audiard muistetaan kiitetystä Profeetta-elokuvastaan muutaman vuoden takaa. Luihin ja ytimiin voitti 2012 Lontoon filmifestivaalin parhaan elokuvan palkinnon.

25.4. JCVD

Belgia, Ranska 2008
K-16, 95 min
Ohjaaja: Mabrouk El Mechri
Käsikirjoittajat: Frédéric Bénudis, Mabrouk El Mechri, Christophe Turpin
Pääosissa:  François Damiens, Jean-Claude Van Damme, Zinedine Soualem
Genre: toiminta, komedia
Esityskieli: englanti, ranska

http://www.imdb.com/title/tt1130988/

Jean-Claude van Damme, 80- ja 90-lukujen ninja-action-tähti, esittää elokuvassa itseään vaihtoehtotodellisuudessa huono-onnisena näyttelijänä. Steven Seagal vie elokuvaroolit häneltä, ex-vaimo vie lapset ja rahat on loppu. Jean-Claude on palannut turvaan lapsuusmaisemiinsa Brysseliin, jossa hänet edelleenkin nähdään kansallissankarina. Millainen onkaan siis tämän tähden päivä tänään?

Ne jotka ovat katsoneet van Dammen elokuvia tuntevat hänet hiljaisena taistelukoneena, mutta tässä elokuvassa van Damme paljastaa aivan uudenlaisen puolen itsestään ja tekee sen erittäin uskottavasti. Elokuva kallistuukin paljon draaman puolelle. Elokuva oli vuonna 2008 ehdokkaana Cannesin elokuvajuhlilla kilpailemassa Kultaisesta palmusta.

2.5. Uus maailm (The New World), extra näytös!

Viro 2011
K16, 88 min
Ohjaaja: Jan Tootsen
Laji: Dokumentti
Esityskieli: Viro
Tekstitys: Englanti

Uus maailm on idyllinen puutalokaupunginosa Tallinnan keskustan liepeillä. Esikoisohjaaja Jan Tootsenin dokumentti kokoaa yhteen Virolaisen kaupunkikulttuurin kehitystä viiden vuoden ajalta. Dokumentin keskiössä on intohenkinen yhteisö, joka ryhtyy kunnostamaan kaupunginosassa omaa kerhotaloa ja idealistisen aktivistijoukon tavoitteena on luoda uusi yhteisöllinen elämäntapa korttelijuhlineen ja kuorolauluineen. Viiden vuoden aikana idealismi ehtii kuitenkin myös kohdata realismin, sillä kaikki eivät kaoottisesti johdetusta ja vapaamielisestä projektista innostu. Uus maailm on kuitenkin virkeä ja viihdyttävä dokumentti, jossa tavalliset ihmiset koettavat muokata ympäristöstään vapaampaa ja viihtyisämpää.

Ekstra näytös! Näytös loppuillasta (näytös alkaa klo 20). Ilmainen sisäänpääsy!