Kevätkausi 2012

HYVÄT KUVAT KEVÄT 2012

2.2. Le Havre
9.2. Sade kuuluu meille
16.2. Iho, jossa elän
23.2. Illusionisti
1.3. Viimeinen sirkus
15.3. Midnight in Paris
22.3. Melancholia
29.3. FinnSurf
12.4. Nader ja Simin: Ero
19.4. Merelle
26.4. Drive
3.5. Prinsessa

Näytökset Kino Kuvakukossa (Vuorikatu 27) torstaisin ALKUILTA klo 17.30 ja LOPPUILTA klo 20.00. HUOM! Melancholian LOPPUILTA klo 20.15!

Elokuvakortti 20 euroa. Myynnissä 30.1.2012 klo 12.00 alkaen ISYY:n toimistossa Lukemalla (Studentia, Yliopistonranta 3) sekä 2.2.2012 alkaen Kino Kuvakukossa puoli tuntia ennen näytösten alkua. Maksuvälineenä käy AINOASTAAN käteinen raha. Elokuvakortti oikeuttaa sisäänpääsyyn kaikkiin kaudella esitettäviin elokuviin. Näytöksiin ei myydä yksittäislippuja.

Ohjelmamuutokset mahdollisia.

2.2. Le Havre

Suomi, Ranska, Saksa, 2011
S, 95 min
Ohjaus ja käsikirjoitus: Aki Kaurismäki
Pääosissa: André Wilms, Blondin Miguel, Kati Outinen
Genre: komediallinen draama
Esityskieli: ranska

http://www.imdb.com/title/tt1508675/

Aki Kaurismäen lämminhenkinen draama sijoittuu pohjoisranskalaiseen Le Havren satamakaupunkiin, jonne runoilija Marcel Marx (André Wilms) on vetäytynyt vaimoineen (Kati Outinen) viettämään hiljaiselämää kengänkiillottajana. Vaimon joutuessa sairaalaan yksinäinen Marcel ottaa suojatikseen rahtilaivalla laittomasti maahan saapuneen pakolaispojan Idrissan (Blondin Miguel). Marcel suojelee naapurustonsa avustamana poikaa virkavallalta ja päättää auttaa tämän äitinsä luokse Lontooseen.

Kiitetty ja palkittu Le Havre on saanut muun muassa Cannesin elokuvajuhlilla kansainvälisen kriitikkoliiton epävirallisen pääpalkinnon ja juryn erityismaininnan. Le Havre on myös valittu Suomen vuoden 2012 Oscar-ehdokkaaksi. Kaurismäki on tarttunut vakavaan, ajankohtaiseen aiheeseen, jota käsitellään kuitenkin optimistisesti. Tarina, kuvaus ja dialogi edustavat taattua kaurismäkeläisyyttä.

9.2. Sade kuuluu meille (También la lluvia)

Espanja, Meksiko, Ranska, 2010
K-12, 104 min
Ohjaus: Iciar Bollain
Käsikirjoitus: Paul Laverty
Pääosissa: Gael Garcia Bernal, Luis Tosar, Karra Eljalde
Genre: draama, historia
Esityskieli: espanja, cuechua

http://www.imdb.com/title/tt1422032

Espanjalainen ohjaaja Sebastián, hänen tuottajansa Costa ja kaikki kuvaushenkilökunta on Boliviassa Cochabamban alueella kuvaamassa elokuvaa Christopher Columbuksesta, tämän ensimmäisistä tutkimusretkistä ja siitä kuinka espanjalaiset kohtelivat intiaaneja tuona aikana. Costa on valinnut tämän kuvauspaikan, koska elokuvan budjetti on pieni, ja ekstroja sekä paikallisia näyttelijöitä saa pienellä rahalla. Asiat luistavat, kunnes veden lähteen yksityistämisestä syttyy konflikti. Ongelma on siinä, että eräs paikallisista näyttelijöistä on yksi protestiliikkeen johtajista

Paul Lavertyn terävästi käsikirjoittama ja Icíar Bollaínin (espanjalainen ohjaajaksi alkanut näyttelijätär ja Lavertyn elämänkumppani) ammattitaitoisesti ohjaama ’Sade kuuluu meille’ tarkastelee Boliviassa vuonna 2000 sattunutta sosiaalista ja poliittista tapahtumaa, ’Vesisotaa’, joka sai alkunsa amerikkalaisen yrityksen pyrkiessä yksityistämään juomaveden jakelun Carachamban kaupungissa ja nostaa hintaa sadoilla prosenteilla.

16.2. Iho, jossa elän (La piel que habito)

Espanja, 2011
K-16, 122 min
Ohjaus: Pedro Almodóvar
Käsikirjoitus: Pedro Almodóvar, Agustìn Almodóvar, perustuen Thierry Jonquetin romaaniin ’Mygale’
Pääosissa: Antonio Banderas, Elena Anaya, Jan Cornet
Genre: draama, jännitys
Esityskieli: espanja

http://www.imdb.com/title/tt1189073/

http://www.lapielquehabito.com/

Robert Legard on poikkeuksellisen etevä plastiikkakirurgi. Hänen vaimonsa kuoltua auto-onnettomuudessa saamiensa palovammojen vuoksi hän on kuitenkin kahdentoista vuoden ajan keskittynyt kehittämään keinoihoa palovammapotilaita varten. Hän onnistuukin luomaan ihon, joka suojaa kantajaansa, mutta on silti tarpeeksi herkkä kosketukselle. Tarvitaan vain koekaniini ja kappas – sellainen löytyykin. Mutta koekaniinin salaperäinen olemus mietityttää ja potilas-lääkäri-suhteessakin on jotain kummallista.

Aiheenaan mm. seksuaali-identiteetti ’Iho, jossa elän’ ei ole välttämättä helppoa katsottavaa, mutta se pitää varmasti otteessaan ja nostattaa monenlaisia ajatuksia.

23.2. Illusionisti (L’illusionniste)

Ranska, 2010
K-7, 80 min
Ohjaus: Sylvain Chomet
Käsikirjoitus: Jacques Tati, Sylvain Chomet
Genre: draamakomedia
Esityskieli: (Ei puhetta)

http://lillusionniste-lefilm.com/#/home

Illusionisti pohjaa Jacques Tatin käsikirjoitukseen vuodelta 1956, josta ohjaaja Sylvain Chomet (Bellevillen kolmoset) on sovittanut upean animaation. Tarina perustuu epäilemättä Tatin omaan hahmoon ja hänen on arveltu kirjoittaneen sen anteeksipyynnöksi omalle tyttärelleen. Elokuvan päähenkilö on vanha taikuri, jonka ura alkaa olla ohi modernin maailman huvitusten syrjäyttämänä. Erilaisten juonenkäänteiden jälkeen hän päätyy ottamaan huostaansa nuoren tytön, joka vielä uskoo taikuuden olevan todellista.

Elokuvan tunnelma on nostalginen ja surumielinen, vaikkakin humoristinen. Animaation tyyli sopii elokuvan pohjavireeseen loistavasti ja elokuva sisältää paljon Tatin omille elokuville tyypillistä kerrontaa. Tämä haikean suloinen elokuva on tunnelmaltaan väkevä ja hienovaraisesti ohjattu kunnianosoitus Jacques Tatille.

1.3. Viimeinen sirkus (Balada triste de trompeta)

Espanja, Ranska, 2010
K-15, 107 min
Ohjaus: Álex de la Iglesia
Käsikirjoitus: Álex de la Iglesia
Pääosissa: Carlos Areces, Antonio de la Torre, Carolina Bang, Santiago Segura
Genre: draama
Esityskieli: espanja

http://www.imdb.com/title/tt1572491/

Tarina alkaa Espanjan sisällissodasta, jossa klassinen iloinen klovni (Santiago Segura) pakotetaan osallistumaan kotimaansa taisteluihin. Viidakkoveitsi kädessä ja sirkustamineet päällä klovni päätyy silpomaan sotilaita ja hänen ilonsa särkyy. Seuraavaksi siirrytään vuoteen 1973, jossa klovnin poika Javier (Antonio de la Torre) jatkaa isänsä jäljillä sirkusmaailmassa surullisena klovnina. Javier rakastuu kauniiseen akrobaattiin Nataliaan (Carolina Bang), jonka kuumaverinen mies Sergio (Carlos Areces) ei tästä riemastu.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Álex de la Iglesian elokuva on surrealistinen draama, joka rikkoo monia rajoja ja jakaa mielipiteitä. Musta huumori värittää tragikoomista verioopperaa, jossa on tarantinomaisia piirteitä. Álex de la Iglesia leikittelee useilla eri tyylilajeilla visuaalista ilmettä unohtamatta. Elokuva palkittiin vuonna 2010 Venetsian elokuvajuhlilla parhaasta ohjauksesta ja käsikirjoituksesta.

15.3. Midnight in Paris

Espanja, USA, 2011
S, 94 min
Ohjaus ja käsikirjoitus: Woody Allen
Pääosissa: Owen Wilson, Marion Cotillard, Rachel McAdams, Michael Sheen, Kathy Bates, Adrien Brody, Carla Bruni
Genre: romanttinen komedia, fantasia
Esityskieli: englanti, ranska, espanja

http://www.imdb.com/title/tt1605783/

Woody Allen jatkaa uusimmassa elokuvassaan Euroopan pääkaupunkien kiertelyä, ja tällä kertaa vuorossa on postikortin kaunis Pariisi. Romanttisen komedian pääosissa ovat upea kaupunki ja nuori kihloissa oleva amerikkalainen pariskunta (Wilson ja McAdams). Elokuva pyörii tämän parin ja heidän läheistensä ympärillä, ja elokuva on tuttua Allenia: eriskummallisia ihmisiä, paljon puhetta ja kepeitä kommelluksia. Mystinen keskiyön Pariisi on yllätyksiä täynnä ja tarjoaa nostalgiakaipuisille sieluille pakopaikan parempaan aikaan. Onko kukaan meistä tyytyväinen nykyhetkeensä ja onko meille kaikille jossain oma kulta-aika?

Midnight in Paris ei herätä suuria ajatuksia tai jää mieltä kaihertamaan, mutta ei sen tarvitsekaan. Se on kevyt hyvän mielen elokuva, jonka jälkeen katsojat poistuvat teatterista hymyssä suin ja kenties varaavat lennot Pariisiin.

22.3. Melancholia

Tanska, Ruotsi, Ranska, Saksa, 2011
K-11, 136 min
Ohjaus ja käsikirjoitus: Lars Von Trier
Pääosissa: Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Kiefer Sutherland
Genre: luokitteluja uhmaava
Esityskieli: englanti

HUOM! LOPPUILTA KLO 20.15

http://www.imdb.com/title/tt1527186/

Valtavan kokoinen planeetta Melancholia lähestyy uhkaavasti maapalloa. Samaan aikaan Justine (Kirsten Dunst) viettää hohdokkaita unelmahäitään rahaa naineen siskonsa (Charlotte Gainsbourg) kustannuksella. Häävastaanoton edetessä ja Melancholian lähestyessä Justine vajoaa kuitenkin yhä syvemmälle melankoliaan ja masennukseen.

Melancholia on elokuva joka kertoo maailmanlopusta, sekä henkilökohtaisella että maailmallisella tasolla. Ohjaaja Lars Von Trier palaa osittain Antichristissa (2009) aloittamaan ”ahdistuneen naisen” -teemaan ja saa Kirsten Dunstilta ennenäkemättömän roolisuorituksen Justinen masennuksen saavuttaessa lähes katatonisen tilan. Trierin uusin elokuva voitti viime vuonna parhaan eurooppalaisen elokuvan palkinnon ja Kirsten Dunst puolestaan voitti Cannesin elokuvajuhlilla parhaan naispääosan palkinnon.

29.3. FinnSurf

Suomi, 2011
K-7, 60 min
Ohjaus ja käsikirjoitus: Aleksi Raij
Pääosissa: Kalle Carranza, Rumon Chapman, Jukka Karhunen, Aija Korhonen, Tomi Lagerroos
Genre: dokumentti
Esityskieli: suomi/englanti, englanninkielinen tekstitys

http://finnsurf.fi/

Aleksi Raijn suitsutettu dokumentti ”FinnSurf” on ensimmäinen elokuva suomalaisesta lainelautailusta Suomessa ja muilla mailla. Viiden seikkailijan elämänmenoa seuraten se kertoo miltä tuntuukaan ”kun et voi tehdä mitään muuta kuin surffata”. Taustalla soi Jukka Poika. Yksi seurattavista asuu puolet vuodesta asuntoautossa tehden yhtäaikaisesti useampaa eri työtä päästäkseen toiseksi puolikkaaksi jumalten saarelle Balille – toinen seuraa ympärivuorokautisesti säätiedotteita ja aaltojen ollessa suotuisat soittaa pomolleen tulleensa äkillisesti flunssaan. Rakkaus laineilla lautailua kohtaan hehkuu ja näkyy aurinkona kaikkien suomisurffarisankareiden kasvoilla heidän kertoessaan lajistaan. Kyse ei kuitenkaan ole pelkästään kikkailusta aalloilla ääriolosuhteissa vaan letkeän harmonisesta elämäntavasta, jossa unelmointi sekä itsensä toteuttaminen ovat tapa hengittää.

Suurella sydämellä ja pettämättömällä tyylitajulla tehty elokuva on ehdottomasti yksi viime vuoden herkullisimmista suomalaispätkistä. Kaiken kaikkiaan tämä kokonaisvaltaisen kaunis ja raikkaan rehellinen dokumenttielokuva kertoo lempeällä äänellä katsojilleen intohimosta elävää elämää kohtaan. Intohimosta, joka hymyilee kun tuuli on 34 m/s, ilma +4 ja merivesi +0. Hymyilee ja hyppää kokovartalomärkäpukuun.

12.4. Nader ja Simin: Ero (Jodaeiye Nader az Simin)

Iran, 2011
K-13, 123 min
Ohjaus ja käsikirjoitus: Asghar Farhadi
Pääosissa: Peyman Maadi, Leila Hatami, Sareh Bayat
Genre: Draama
Esityskieli: persia (farsi)

http://www.imdb.com/title/tt1832382/

Nader ja Simin kohtaavat ongelmia avioliitossaan. Simin haluaa muuttaa toiseen maahan parantaakseen parin ainoan lapsen elämänlaatua, kun taas Naderilla on harteillaan Alzheimeristä kärsivä isä, josta hän haluaa huolehtia. Simin on kuitenkin päättänyt hankkia avioeron ja muuttaa toiseen maahan tyttärensä kanssa. Aviokriisin edetessä tapahtuvat traagiset vastoinkäymiset lisäävät perheen ahdinkoa.

Elokuva on voittanut muun muassa Berliinin kansainvälisillä filmifestivaaleilla hopeinen karhu -palkinnot parhaasta näyttelijästä ja näyttelijättärestä, sekä kultainen karhu -palkinnon parhaimpana elokuvana. Nämä ovat vain muutamia palkintoja, joita tämä kriitikoiden ja katsojien ylistämä elokuva on kerännyt.

19.4. Merelle (Alamar)

Meksiko, 2008
S, 73 min
Ohjaus ja käsikirjoitus: Pedro González-Rubio
Pääosissa: Jorge Machado, Natan Machado Palombini, Roberta Palombini, Nestor Marin
Genre: dokumentti
Esityskieli: espanja, italia

http://www.imdb.com/title/tt1502396/

Merelle on Pedro González-Rubion ensimmäinen pitkä elokuva ja sekään ei ole pituudella pilattu. Elokuva on minimalistinen dokumentti ihmisen ja luonnon suhteessa. Dokumentin keskiössä ovat nuori poika Natan, hänen isänsä ja vanha kalastaja. Natan on kahden kulttuurin lapsi – hänen äitinsä elää urbaania elämää Roomassa, mutta hänen isänsä on maya-intiaanin jälkeläinen, joka elää kalastuksesta pienessä meksikolaiskylässä.

Elokuvassa Natan lähtee joksikin aikaa Meksikoon isänsä luokse. Siellä isä ja vanha kalastaja opettavat pojalle perinteistä elämää meren äärellä. Rauhalliseen tahtiin etenevässä tarinassa Natanin välityksellä katsojaa muistutetaan siitä, että kaikissa ympäristöissä, niin suurkaupungissa kuin luonnonkauniissa koralliriutassakin, on jotain arvokasta meille kaikille.

26.4. Drive

USA, 2011Drive K-16, 100 min
Ohjaus: Nicolas Winding Refn
Käsikirjoitus: Hossein Amini, James Sallis
Pääosissa: Ryan Gosling, Carey Mulligan, Bryan Cranston
Genre: draama, rikos
Esityskieli: englanti

http://www.imdb.com/title/tt0780504/

Nimetön stunttiajaja (Gosling) tekee öisin keikkaa pikkurikollisten Kuskina. Los Angelesiin asettunut mies ihastuu naapurissa asuvaan yksinhuoltajaäiti Ireneen (Mulligan), jonka puoliso on vankilassa. Kun puoliso vapautuu vankilasta, Kuski pelkää Irenen ja tämän pojan turvallisuuden puolesta. Hän ottaa vastaan ison keikan kerätäkseen rahaa perheen uutta elämää varten. Keikka menee kuitenkin pahasti pieleen ja nyt Kuskilla on rikolliset perässään.

Drive on tanskalaisohjaaja Nicolas Winding Refnin uutuus. Refn tunnetaan elokuvista Bronson (2008), Valhalla Rising (2009) ja Pusher-trilogiasta.

3.5. Prinsessa

Suomi, 2010
K-12, 103 min
Ohjaus: Arto Halonen
Käsikirjoitus: Arto Halonen, Pirjo Toikka ja Paavo Westerberg
Pääosissa: Katja Kukkola, Samuli Edelmann, Krista Kosonen, Paula Vesala
Genre: kotimainen draama
Esityskieli: suomi

http://www.imdb.com/title/tt1428453

Tositapahtumiin pohjautuva tarina Prinsessasta on dokumentaristina tunnetun Arto Halosen debyytti, ensimmäinen teatterilevityksen saanut pitkä fiktioelokuva. Elokuva kertoo koskettavan, huumorilla höystetyn tarinan sijaiskodista toiseen pompotellusta Anna Lappalaisesta, joka päätyy mielisairaalaan kuvitellessaan olevan Prinsessa Buckinghamin palatsista. Prinsessa sulattaa sekä potilaiden että hoitohenkilökunnan sydämet valloittavalla persoonallaan ja hänestä kehkeytyy legenda Kellokosken mielisairaalassa, jossa hän vietti yli 50 vuotta elämästään.

Elokuvan pääroolissa Prinsessana sädehtii Katja Kukkola, joka voitti Parhaan naispääosan Jussin onnistuneesta suorituksestaan Kellokosken Prinsessana. Muissa rooleissa nähdään joukko suomalaisia elokuvatähtiä ja PMMP -yhtyeestä tunnettu Paula Vesala ensimmäistä kertaa valkokankaalla.