HYVÄT KUVAT SYKSY 2019

OHJELMISTO

Tervehdys Hyvät Kuvat -johtokunnan puolesta!

Me tulemme taas, kuin vanhassa suomifilmissä konsanaan!

Meillä täällä Kuopiossa on etuoikeus päästä katselemaan tarkoin valikoituja elokuvia historiaa tihkuvassa ja juhlavuottaan viettävässä Kuvakukon elokuvateatterissa. Ja vieläpä erittäin edullisesti, koska koko kauden kattavan elokuvakortin saa hintaan 25 euroa. Tämä tarkoittaa, että tälläkin kaudella yhden katsomiselämyksen hinnaksi jää noin 2 euroa!

Ja tälle kaudelle onkin juuri teitä varten oikein maistuva ja tarkoin harkittu kattaus uutta ja vanhaa elokuvaa. Kauden aloittaa kaikille avoin tutustumisnäytös, jossa näytetään viime kaudelta esittämättä jäänyt Synkin hetki. Tämä upea historiallinen kuvaus toisen maailmansodan alkuhetkistä kannattaa nähdä jo pelkästään Oscar-voittaja Gary Oldmanin roolisuorituksen vuoksi. Ja jos löytyy kavereita, jotka vielä epäröivät kerhoon liittymistä, niin heidät kannattaa ottaa nyt mukaan, koska tämä näytös on tosiaan kaikille ilmainen. Muita kauden historiallisia, tositapahtumiin pohjautuvia elokuvia ovat koskettava Ensimmäisenä kuussa, sekä Jasper Pääkkösen tähdittämä ja Spike Leen ohjaama BlacKkKlansman.

Kauden vanhempaa tuotantoa edustaa italialainen Cinema Paradiso (1988), joka esitetään kauden toisena ilmaisnäytöksenä syysloman aikaan. Tämä todellinen klassikko on arvostettu tarina elokuvan ihmeellisyydestä ja vahvasti suositeltava katsomiskokemus. Koko kung fu -elokuvagenren määrittelevä The Way of The Dragon (1972) kuuluu myös yleissivistykseen ja jos yleissivistys ei kiinnosta, niin huomioikaa, että tässä Bruce Leen itse ohjaamassa elokuvassa esiintyy ohjaajan itsensä lisäksi Chuck Norris! Elokuvaa ei muuten aikoinaan esitetty Suomessa elokuvateattereissa ollenkaan, eli sikälikin ollaan harvinaisen herkun äärellä. Toisena kauden aasialaisena elokuvana nähdään Haruki Murakamin novelliin perustuva Burning.

Dokumentaarista otetta edustaa Peter Jacksonin vaikuttava They Shall Not Grow Old, joka esittää ennen näkemätöntä materiaalia ensimmäisestä maailmansodasta. Get Out-ohjaaja Jordan Peelen uutuus Us jatkaa modernin kauhun linjalla kun Wilsonin perheen lomareissu saa ikäviä käänteitä. Kehuttu elokuva on saanut kiitosta muun muassa käsikirjoituksestaan ja musiikistaan.

Hyväntuulinen ja tunnelmallinen neuvostorockin syntyvaiheista 80-luvun alussa kertova Kesä keskittyy musiikkiin, mutta on samalla kriittisesti kiinni nykyajassa. Jotain kertoo ehkä se, että ohjaaja Serebrennikov joutui kotimaassaan Venäjällä vuodeksi kotiarestiin. Sen aikana hän joutui leikkaamaan elokuvan loppuun kotonaan, koska ei saanut olla missään tekemissä elokuvamaailman tai ylipäänsä ulkomaailman kanssa. Islantilainen elokuva ihastuttaa upealla omalaatuisuudellaan vuodesta toiseen, eikä tästä linjasta poikkea myöskään tällä kaudella nähtävä Nainen sotajalalla. Kattavaa eurooppalaista tarjontaa täydentävät Libanonilainen Kapernaum ja Unkarilainen Budapestin auringonlasku, joista jälkimmäinen on mielenkiintoinen tarina Unkarista ensimmäisen maailmansodan kynnyksellä. Ja kyllähän pimeneviin syysiltoihin aina yksi kunnon länkkäri mahtuu, eli John C. Reillyn, Joaquim Phoenixin ja Jake Gyllenhaalin tähdittämä Sisters Brothers.

Ystävällisin terveisin,

Hyvät Kuvat -johtokunta

Näytökset Kino Kuvakukossa (Vuorikatu 27, Kuopio) torstaisin ALKUILTA klo 17.30 ja LOPPUILTA klo 20.00.

Elokuvakortti 25 euroa. Myynnissä 5.9.2019 klo 12.00 alkaen ISYY:n toimistossa Lukemalla (Studentia, Yliopistonranta 3) sekä 19.9.2019 alkaen Kino Kuvakukossa puoli tuntia ennen näytösten alkua.

Maksuvälineenä käy AINOASTAAN käteinen raha. Elokuvakortti oikeuttaa sisäänpääsyyn kaikkiin kaudella esitettäviin elokuviin. Näytöksiin ei myydä yksittäislippuja.

19.9.

Klo: 17:30, 20:00

SYNKIN HETKI - Vapaa pääsy

Yhdysvallat 2017 • 125 min • K-12

Ohjaus: Joe Wright

Käsikirjoitus: Anthony McCarten

Pääsosissa: Gary Oldman, Lily James, Kristin Scott Thomas

Lajityyppi: Draama • Historia

Esityskieli: englanti

VAPAA PÄÄSY

Golden Globen ja kaksi Oscaria (maskeerauksesta ja Gary Oldman pääosasta) saanut historiallisiin tapahtumiin pohjautuva Synkin hetki käynnistyy II maailmansodan alkumyllerryksistä. Iso-Britannian pääministeri Neville Chamberlain oli liian heikko johtamaan maata natsi-Saksaa ja Adolf Hitleriä vastaan. Hitleriin luottanut Chamberlain oli epäsuosiossa, joten maalle tarvittiin uusi pääministeri, joka kykenisi saamaan puolelleen niin maan opposition kuin hallituksenkin. Synkin hetki kuvaa muodollisesti epäpätevän Churchillin ensimmäistä, myrskyisää kuukautta Britannian johdossa, kun pääministeri on yksin, vailla liittolaisia ja Britanniaa uhkaa Saksan invaasio.

26.9.

Klo: 17:30, 20:00

BLACKKKLANSMAN

Yhdysvallat 2018 • 135 min • K-12

Ohjaus: Spike Lee

Käsikirjoitus: Spike Lee, Charlie Wachtel

Pääsosissa: John David Washington, Adam Driver, Topher Grace

Lajityyppi: Draama

Esityskieli: englanti

Konkariohjaaja Spike Leen vie uusimmassa ohjauksessaan katsojan 1970-luvulle ja kurkistaa yhden tunnetuimman vihaorganisaation mielipuoliseen maailmaan. Tositapahtumiin perustuvassa elokuvassa afroamerikkalainen etsivä (John David Washington), onnistuu soluttautumaan Ku Klux Klan –salaseuraan. Spike Lee on tunnettu rotusortoon pureutuvista elokuvista ja hänen provokatiivinen ja kiihkeä tyylinsä näkyy myös tässä. Elokuva sai ensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlilla ja voitti siellä Grand Prix – palkinnon. Elokuva sai myös neljä Golden Globe –ehdokkuutta.

10.10.

Klo: 17:30, 20:00

BURNING

Etelä-Korea 2018 • 148 min • K-16

Ohjaus: Chang-dong Lee

Käsikirjoitus: Jungmi Oh, Chang-dong Lee

Pääsosissa: Ah-in Yoo, Steven Yeun, Jong-seo Jun

Lajityyppi: Draama • Mysteeri

Esityskieli: korea

Etelä-Korealainen Burning kertoo lemmenkipeän maalaistalon pojan Jong-sun (Ah-in Yoo) ihastuksesta lapsuuden ystäväänsä Hae-mihin (Jong-seo Jun). Rakkaustarina ei kuitenkaa ole ihan valmis, sillä kuvaan astuu salaperäinen Ben (Steven Yeun), jolta ei varakkuutta tai tyyliä puutu. Jong-su seuraa kivuliaan läheltä parin eloa ja pääsee myös tutustumaan Benin kummalliseen ajatusmaailmaan, sekä erikoisiin harrastuksiin. Vaivihkaa arvaamatonta loppuaan kohti etenevä kolmiodraama saa trillerimäisiä piirteitä.

17.10.

Klo: 17:30, 20:00

CINEMA PARADISO - Vapaa pääsy

Itali/Ranska 1988 • 124 min • K-12

Ohjaus: Giuseppe Tornatore

Käsikirjoitus: Giuseppe Tornatore

Pääsosissa: Philippe Noiret, Salvatore Cascio, Marco Leonardi, Jacques Perrin, Antonella Attiu

Lajityyppi: Draama

Esityskieli: italia

Cinema Paradiso on lämminhenkinen kasvutarina isättömästä Totó-pojasta, joka löytää elokuvista merkityksen elämäänsä ja paikallisen elokuvateatterin koneenkäyttäjästä Alfredosta elinikäisen ystävän. Cinema Paradiso sisältää rutkasti elokuvanostalgiaa ja se saavutti aikanaan suurta suosiota niin yleisön kuin arvostelijoiden parissa saavuttaen mm. parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarin.

24.10.

Klo: 17:30, 20:00

KESÄ

Ranska/Venäjä 2018 • 128 min • K-12

Ohjaus: Kirill Serebrennikov

Käsikirjoitus: Lily Idov, Kirill Serebrennikov

Pääsosissa: Teo Yoo, Irina Starshenbaum, Roman Bilyk

Lajityyppi: Draama • Musiikki

Esityskieli: venäjä

Vuoteen 1981 sijoittuva Kesä on hyväntuulinen ja tunnelmallinen musiikkielokuva neuvostorockin syntyvaiheista, joka vie katsojan nostalgiatripille Brežnevin aikaiseen Neuvostoliittoon. 80-luvun alussa itänaapurissamme soitettiin rockia valtion hyväksymillä klubeilla ja bändien sanoitukset tarkastettiin ennen keikkoja. Musiikista kuului nauttia hillitysti paikallaan istuen. Vaihtoehtoisesti esitystä pystyi seuraamaan ovien ulkopuolelta. Kantaa ottava elokuva keskittyy todellisiin Zoopark ja Kino -yhtyeisiin, joista jälkimmäistä voi pitää slaaviversiona siitä, mitä Beatles oli lännessä. Elokuvan keskiössä ovat kyseisten bändien keulamiehet Mihail ”Mike” Naumenko ja Viktor Tsoi, jotka käytännössä loivat neuvostoliittolaisen rock-kulttuurin, sekä heidän yhteinen rakkautensa Natalia Naumenko, jonka muistelmiin elokuvan käsikirjoitus perustuu.

31.10.

Klo: 17:30, 20:00

US

Yhdysvallat 2019 • 116 min • K-16

Ohjaus: Jordan Peele

Käsikirjoitus: Jordan Peele

Pääsosissa: Lupita Nyongo, Winston Duke, Shahadi Wright Joseph

Lajityyppi: Kauhu • Jännitys

Esityskieli: englanti

Ohjaaja-käsikirjoittaja Jordan Peelen toinen elokuva Us on jatkoa Peelen esikoisteoksen Get Outin (2017) modernia kauhujännitystä edustavalle tyylille ja ottaa edeltäjänsä tapaan katsojan haltuunsa jännittävän mysteerin voimin.

Elokuvassa loman viettoon arjesta irtautumisen merkeissä lähtevä Wilsonin perhe joutuu yllättäen vaaraan, kun heidän loma-asunnollensa ilmestyy joukko psykoottisia murhaajia, joissa on jotain perheelle häiritsevän tuttua. Tästä alkaa piinaava kamppailu selviytymisestä, johon mahtuu mysteeriä ja jännitystä sopivalla ripauksella synkkää huumoria ja karmivia tilanteita. Elokuva on saanut runsaasti kehuja hienosta käsikirjoituksesta ja ohjauksesta sekä erinomaisesta ääniraidastaan.

7.11.

Klo: 17:30, 20:00

THE WAY OF THE DRAGON

Hong Kong/Italia 1972 • 100 min • K-16

Ohjaus: Bruce Lee

Käsikirjoitus: Bruce Lee

Pääsosissa: Bruce Lee, Chuck Norris, Nora Miao

Lajityyppi: Toimintakomedia

Esityskieli: kiina, englanti, italia

Kung-Fu-toimintagenren määrittelevässä elokuvassa nähdään mitä tapahtuu, kun valkokankaiden kamppailulajien mestari Bruce Lee päästetään tähdittämisen lisäksi ohjaamaan ja käsikirjoittamaan esikoisteoksensa. Tuloksena on totta kai klassikko, joka tavalla tai toisella on vaikuttanut merkittävästi myös myöhempiin lajityypin elokuviin ja on toiminut yleisenä vertailukohtana näitä arvosteltaessa.

Elokuvassa gangstereiden ahdistelun kohteeksi joutuneet kiinalaiset ravintolan pitäjät (Nora Miao, Chu-Hsing Huang) tarvitsevat kipeästi apua Roomassa. Ottaessaan yhteyttä takaisin kotipuoleen, saapuu nuori kamppailulajien taitaja Tang Lungin (Bruce Lee) auttamaan tilanteen tasoittamisessa. Monien esimerkillisesti ohjattujen toimintakohtausten kautta nähdään, miten gangstereita saatetaan kanveesiin ja ettei kiinalaisille ravintoloitsijoille tulla ryppyilemään.

14.11.

Klo: 17:30, 20:00

NAINEN SOTAJALALLA

Ranska/Ukraina 2018 • 101 min • K-7

Ohjaus: Benedikt Erlingsson

Käsikirjoitus: Ólafur Egilsson

Pääsosissa: Halldóra Geirharðsdóttir, Jóhann Sigurðarson

Lajityyppi: Komedia • Draama

Esityskieli: islanti • espanja • englanti

Kuorojohtaja-ekoterroristi Halla (Geirharðsdóttir) haluaa keinoja kaihtamatta pysäyttää kaivosjätti Rio Tinton alumiinitehtaan ympäristöä tuhoavan toiminnan. Halla joutuu kuitenkin kyseenalaistamaan kaiken saatuaan hartaasti odottamansa tiedon Ukrainassa odottavasta adoptiolapsesta. Kuinka sopivat yhteen vanhemmuus ja aatteen puolesta taisteleminen? Uudessa energisessä elokuvassaan aktivistiohjaaja Benedikt Erlingsson tutkii rajan ylittämisen seurauksia.

21.11

Klo: 17:30, 20:00

SISTERSIN VELJEKSET

Ranska/Espanja/Romania, USA 2018 • 122 min • K-16

Ohjaus: Jacques Audiard

Käsikirjoitus: Jacques Audiard, Patrick Dewitt, Thomas Bidegain

Pääsosissa: Joaquin Phoenix, John C. Reilly, Jake Gyllenhaal, Riz Ahmed

Lajityyppi: Western • Komedia • Draama • Seikkailu

Esityskieli: englanti

Eli ja Charlie Sisters (John C. Reilly ja Joaquin Phoenix) ovat pahamaineisia palkkatappajia 1850-luvun Villissä lännessä, joiden tehtävänä on tappaa varkaaksi syytetty kullankaivaja sekä keksijä Hermann Kermit Warmin (Riz Ahmed). Elokuvan edetessä veljesten erot ja erimielisyydet, mutta myös veljellinen rakkaus, nousevat pintaan heidän ratsastaessaan Warminin perässä Oregonista Kaliforniaan. Sisters Brothers on varsinkin keittiöpsykologiaan taipuvaisille katsojille mainio teos, jossa yleisölle jätetään toiminnan keskellä myös sopivasti aikaa pohtia itseään tutkiskelevan ja vakavamielisen Elin sekä näennäisesti huolettomamman ja alkoholisoituvan Charlien keskinäisiä suhteita elokuvan edetessä. Kaiken kaikkiaan Sisters Brothers on erinomaisesti rakennettu western, jonka kruunaavat loistavat näyttelijäsuoritukset. Viimeistään Sisters Brothersin myötä myös John C. Reilly voidaan nostaa vakavasti otettavien näyttelijöiden joukkoon.

Patrick Dewittin kirjaan perustuva elokuva on muotoutunut palkitun Jacquess Audiardin (Rust and Bone, A Prophet) käsissä teokseksi, joka voitti muun muassa Ranskassa neljä César-palkintoa – ja aiheesta.

28.11.

Klo: 17:30, 20:00

BUDAPESTIN AURINGONLASKU

Unkari 2018 • 144 min • K-12

Ohjaus: László Nemes

Pääsosissa: Susanne Wuest, Vlad Ivanov

Lajityyppi: Draama

Esityskieli: unkari

Oscar-palkitun Son of Saulin ohjaajan László Nemesin uusin kertoo vuoden 1913 Budapestistä ensimmäisen maailmansodan kynnyksellä. Nuori Irisz pyrkii töihin aateliston suosimaan hattukauppaan, jota kautta hän tutustuu porvariston pinnan alla kytevään rappion, salamurhien ja rietastelun maailmaan.

5.12.

Klo: 17:30, 20:00

THEY SHALL NOT GROW OLD

UK/Uusi-Seelanti 2018 • 99 min • K-16

Ohjaus: Peter Jackson

Lajityyppi: Dokumentti

Esityskieli: englanti

Peter Jacksonin ohjaama ja tuottama dokumenttielokuva They Shall Not Grow Old vie katsojan ensimmäisen maailmansodan tapahtumiin ennennäkemättömien kuva- ja äänimateriaalien kautta. Dokumentissa seurataan brittisotilaiden taivalta sodan alkamisesta sen jälkeiseen elämään saakka. Vaikka siinä nähdään sotilaiden tunteiden kirjo leppoisista hetkistä äärimmäisiin kauhun hetkiin, on elokuvan sodanvastainen viesti selvä.

Jackson on käyttänyt yli 100 vuotta vanhaa alkuperäistä videomateriaalia muokaten sitä nykyaikaisella teknologialla. Värien tuominen mustavalkoiseen materiaaliin avaa uuden ulottuvuuden tapahtumien seuraamiselle. Alunperin äänettömään videomateriaaliin on tuotu äänitehosteet ja kertojan sijaan kuullaan brittiläisten sotilaiden haastatteluja ja muisteloita. Elokuva on omistettu Jacksonin sodassa palvelleelle isoisälle.

12.12.

Klo: 17:30, 20:00

KAPERNAUM

Libanon 2018 • 126 min • K-12

Ohjaus: Nadine Labaki

Käsikirjoitus: Nadine Labaki, Jihad Hojaily

Pääsosissa: ain Al Rafeea, Yordanos Shiferaw, Treasure Bankole

Lajityyppi: Draama

Esityskieli: arabia

Libanonilaisohjaaja Nadine Labaki käsittelee uudella elokuvallaan musertavan rankkoja teemoja. Kapernaum-elokuvan keskiössä on 12-vuotias Zain, joka haastaa vanhempansa oikeuteen. Syytteen peruste: lapsen tuominen maailmaan, jossa vallitsee kaaos ja eläminen on selviytymistaistelua. Kokonaan amatöörinäyttelijöiden tähdittämä Kapernaum on kerännyt maailmalla ylistystä . Elokuva oli Libanonin Oscar-ehdokas ja Labaki pokkasi teoksellaan Cannesin elokuvajuhlien tuomariston palkinnon.

Kapernaumia on luonnehdittu muun muassa adjektiiveilla vaikuttava, sydäntäsärkevä, toivoton. Kapernaum esittelee katsojalleen skenaarion, jossa lapsi miettii olemassaolonsa syitä olosuhteissa, joissa hänestä ei pystytä pitämään huolta.

19.12.

Klo: 17:30, 20:00

ENSIMMÄISENÄ KUUSSA

Yhdysvallat 2018 • 141min • K-13

Ohjaus: Damien Chazelle

Käsikirjoitus: Josh Singer

Pääsosissa: Ryan Gosling, Claire Foy, Jason Clarke

Lajityyppi: Historiallinen draama

Esityskieli: englanti

Henkeäsalpaava ja poikkeuksellisen intiimi kuvaus Apollo 11-lennosta, Neil Armstrongista ja pienistä askeleista jotka jäivät historiaan. Whiplashin ja La La Landin ohjaajana jo aiemmin kunnostautunut Chazelle lähestyy historiallista kuulentoa kulmasta joka päästää katsojan todella lähelle avaruuslennon miehistöä ja heidän arkeaan, sekä kokemaan vaaroja joita he työssään kohtaavat. Kauniisti filmille kuvattu, upean musiikin säestämä tarina liikuttaa monella tasolla ja onnistuu pitämään jännitystä yllä vaikka tarina onkin kaikille tuttu. Ja jos mielipidettä kysytään, niin ehdottomasti yksi kuluneen vuoden vaikuttavimmista elokuvista, varsinkin valkokankaalta koettuna.