HYVÄT KUVAT KEVÄT 2022

OHJELMISTO

Näytökset Kino Kuvakukossa (Vuorikatu 27, Kuopio) torstaisin klo 17.30 (HUOM! Vain yksi näytös).

Elokuvakortti oikeuttaa sisäänpääsyyn kaikkiin kaudella esitettäviin elokuviin. Näytöksiin ei myydä yksittäislippuja. Ohjelmamuutokset mahdollisia.

24.3.

Klo: 17:30

PERUNA

Suomi, 2021 • 109 min

Ohjaus: Joona Tena

Käsikirjoitus: Pekko Pesonen

Pääosissa: Mikko Penttilä, Joonas Nordman, Alex Anton, Kari Hietalahti, Kari Ketonen, Linnea Leino

Lajityyppi: komedia

Esityskieli: Suomi (tekstitetty englanniksi)

Peruna on tarina start-up-maailmasta 1600-luvun Suomessa. Innovatiivinen ja kunnianhimoinen Untamo (Joonas Nordman) karistaa paikalleen pysähtyneen kotikylänsä pölyt kannoiltaan ja lähtee Turkuun etsimään mahdollisuuksia. Siellä Untamo tutustuu yritysmaailman ja päätyy perunakauppiaaksi. Tie ei ole helppo, sillä suomalaiset vannovat nauriin nimeen ja tietenkin vastassa on myös naurismarkkinoiden hallitsija (Kari Ketonen). Untamo kerää itselleen loistotiimin ja iskee markkinoille. Tiimin jäseniksi Untamo ottaa maanläheisen ystävänsä Pyövelin (Mikko Penttilä), Turun startup-yhteisön maanisen vetäjän Magnuksen (Alex Anton) sekä Hevonperän linnan pahansisuisen kanslerin Kalevin (Kari Hietalahti).

Perunan on ohjannut Joona Tena, joka on tunnettu mm. (Roba, Syke, Supermarsu, FC Venus) ja käsikirjoitus on Pekko Pesosen työtä (Napapiirin sankarit, Jättiläinen).

31.3.

Klo: 17:30

THE GREEN KNIGHT

Irlanti, Yhdysvallat, 2021 • 130 min • K-12

Ohjaus: David Lowery

Käsikirjoitus: David Lowery

Pääosissa: Dev Patel, Alicia Vikander, Joel Edgerton, Sean Harris, Barry Keoghan

Lajityyppi: Seikkailu, fantasia

Esityskieli: Englanti, tekstitetty suomeksi

The Green Knight sijoittuu Kuningas Arthurin ja pyöreän pöydän ritarien maailmaan. Joulun alla tarunomainen olento Vihreä ritari saapuu esittämään rohkeimmalle ritarille haasteen. Nuori, vielä ritariksi lyömätön Gawain näkee tilaisuuden saada mainetta ja kunniaa ottaessaan haasteen vastaan. Tästä alkaa hänen matkansa kohti ritariutta kohdaten erilaisia vaikeuksia ja mystisiä olentoja, jotka testaavat häntä.

David Loweryn (A Ghost Story, Viimeinen herrasmies) ohjaama ja käsikirjoittama fantasiaseikkailu on visuaalisesti häikäisevä ritarin kasvutarina, jossa perinteiset fantasiaelementit ja surrealismi yhdistyvät keskenään. Elokuva perustuu 1300 – luvulla kirjoitettuun runoelmaan Sir Gawain and the Green Knight.

7.4.

Klo: 17:30

ISÄ

Iso Britannia, Ranska, Yhdysvallatt, 2020 • 97 min

Ohjaus: Florian Zeller

Käsikirjoitus: Christopher Hampton, Florian Zeller

Pääosissa: Anthony Hopkins, Olivia Colman, Mark Gatis

Lajityyppi: Draama

Esityskieli: englanti, tekstitetty suomeksi

Ohjaaja-käsikirjoittaja Zeller työsti käsikirjoitusta aiemmin kirjoittamansa näytelmän pohjalta. Isän rooli on vartavasten kirjoitettu Hopkinsille. Elokuva ei kuitenkaan kärsi siitä, että se pohjautuu näytelmään. Se alkaa tilanteesta, jossa tytär (Colman) käy päivittäin katsomassa isäänsä. Tilanne on vaikea. Isän kotihoitaja on sanonut itsensä irti, koska isä nimitellyt tätä ja syyttänyt kellonsa varastamisesta. Tavanomaisesta poiketen kertomus kerrotaan dementiaa sairastavan näkökulmasta ja hänen ongelmansa tuntuvat katsojan omilta. Isä on empaattinen kuvaus dementiasta.

21.4.

Klo: 17:30

BETTER DAYS (SHAONIAN DE NI)

Kiina 2019 • 135 min • K-16

Ohjaus: Derek Tsang

Käsikirjoitus: Lam Wing Sum, Li Yuan & Xu Yimeng

Pääosissa: Dongyu Zhou, Jackson Yee, Fang Yin

Lajityyppi: draama

Esityskieli: mandariinikiina, tekstitetty suomeksi

Kiinalainen Better Days on muodostunut valtavaksi hitiksi aasialaisen elokuvan kentällä. Vuoden 2020 Oscar-voittaja Parasite viimeistään opetti koko maailmalle aasialaisen elokuvan viehätyksen. Better Days on edellä mainitun tapaan vahvasti yhteiskunnallinen tarina. Better Daysin päähenkilö on Chen Nian, joka kärsii ankaran kiinalaisen koulujärjestelmän keskellä rankasta koulukiusaamisesta. Elokuva toimii monella tasolla, niin koulukiusaamistarinana, ihmissuhdedraamana kuin yhteiskuntakriittisenä kuvauksena koulutusjärjestelmän kiristyvistä vaatimuksista. Better Days on puhdasta karkkia silmälle, ollen samalla myös yksi musertavimmista elokuvista vuosiin. Tämä merkkiteos muistetaan.

28.4.

Klo: 17:30

THE FRENCH DISPATCH

Ranska, 2021 • 103 min • K-7

Ohjaus: Wes Anderson

Käsikirjoitus: Wes Anderson, Roman Coppola, Hugo Guinness, Jason Schwartzman

Pääosissa: Benicio Del Toro, Adrien Brody, Tilda Swinton, Léa Seydoux, Frances McDormand, Timothée Chalamet, Lyna Khoudri, Jeffrey Wright, Bill Murray

Lajityyppi: Komedia, Draama, Romantiikka

Esityskieli: englanti, tekstitetty suomeksi

Cannesissa 2021 maailmanensi-iltanäytöksensä saanut elokuva herättää eloon kokoelman tarinoita amerikkalaislehden viimeisestä numerosta, jota julkaistiin fiktiivisessä 1900-luvun ranskalaiskaupungissa. Elokuva on vauhdikas ja tunnesävyiltään vaihteleva ja se leikittelee erilaisilla teknisillä monikerroksilla yksityiskohdilla, mm. liikkuen värillisen ja mustavalkokuvan, animaation sekä lehtimäisten tekstisivujen välillä.

Wes Andersonin taitavan ohjaajan maine on houkutellut mukaan monipuolisen nimekkäiden Hollywood-näyttelijöiden joukon. Vuoden 2021 odotetuimpia elokuvia

5.5.

Klo: 17:30

PERSIAN OPPITUNNIT

Venäjä/Valko-Venäjä/Saksa, 2020 • 127 min • K-16

Ohjaus: Chloé Zhao

Ohjaus: Vadim Perelman

Käsikirjoitus: Ilya Tsofin

Pääosissa: Nahuel Pérez Biscayart, Lars Eidinger, Jonas Nay, Leonie Benesch

Lajityyppi: draama, sota

Esityskieli: saksa, ranska, italia, feikki-farsi, tekstitetty suomeksi

Ukrainalaisen ohjaajan Vadim Perelmanin Valko-Venäjän Oscar-ehdokkaaksi kaavailtu elokuva hylättiin kilpailusta, koska sen tekijöistä suurin osa oli muualta kuin Valko-Venäjältä. Elokuvan kerrotaan perustuvan tositapahtumiin.

Tarinan päähenkilö juutalainen Gilles pelastautuu joukkoteloitukselta väittämällä olevansa persialainen. Tämä johtaa siihen, että hänestä tulee farsin kielen opettaja keskitysleirin upseerille Kochille, jolloin hän keksii oman versionsa farsista. Opettaessaan on helppo keksiä uusia sanoja, mutta haasteeksi tulee muistaa jo opetetut asiat, etenkin järkevä keskustelu niiden välityksellä. Asetelma johtaa monenlaisiin yllättäviin käänteisiin.

12.5.

Klo: 17:30

PIG

Yhdysvallat, 2021 • 93 min • K-12

Ohjaus: Michael Sarnoski

Käsikirjoitus: Michael Sarnoski

Pääosissa: Nicolas Cage, Alex Wolff, Adam Arkin

Lajityyppi: Draama, jännitys

Esityskieli: englanti, tekstitetty suomeksi

Hollywoodin terävimmästä kärjestä tippunut Nicolas Cage näyttää vihdoin löytäneen oman juttunsa hämmentävistä b-luokan elokuvista. Outoudessaan Pig ei yllä Color Out Of Spacen tasolle, vaikka perinteiseen elokuvakerrontaan verrattuna Pig on vähintäänkin omintakeinen tekele.

Pig kertoo Oregonin metsiin erakoituneesta tryffelinmetsästäjä Robinista (Cage), jonka tryffelisika varastetaan. Rob jäljittää rakasta possuaan Portlandin kaduilta joutuen samalla käsittelemään omaa menneisyyttään. Tylsähkö synopsis ei anna oikeutta tälle omalaatuiselle ja koskettavalle draamalle. Ripauksella väkivaltaa höystetty Pig tutkii ihmisyyttä, yksinäisyyttä ja menetystä tehden siitä yhden viime vuoden sydämellisimmistä ja surullisimmista elokuvista, josta kuitenkin nousee esiin myös melankolista kauneutta.

On hankala ymmärtää, että Pig on ohjaaja-käsikirjoittaja Sarnoskin ensimmäinen kokopitkä elokuva. Elokuvan kruunaa Cagen roolisuoritus Robina, joka on yksi miehen parhaita. Elokuvan tuottajanakin toiminut Cage onnistuu vangitsemaan hahmonsa vähäeleisen hillittynä, mutta silti tunteet täysin pinnassa, sortumatta Coppolan perheeseen kuuluvalle Cagelle tyypilliseen koomiseen raivoon. Täytyy myös antaa kunniaa Alexis Grapsisin sekä Philip Kleinin säveltämälle musiikille, joka viimeistelee teoksen.