HYVÄT KUVAT SYKSY 2021

OHJELMISTO

Näytökset Kino Kuvakukossa (Vuorikatu 27, Kuopio) torstaisin ALKUILTA klo 17.30 ja LOPPUILTA klo 20.00.

Elokuvakortti oikeuttaa sisäänpääsyyn kaikkiin kaudella esitettäviin elokuviin. Näytöksiin ei myydä yksittäislippuja. Ohjelmamuutokset mahdollisia.

16.9.

Klo: 17:30, 20:00

NARCISSISTER ORGAN PLAYER (Ilmaisnäytös)

Yhdysvallat, 2018 • 91 min

Ohjaus: Narcissister

Käsikirjoitus: Narcissister

Pääosissa: Narcissister

Lajityyppi: Dokumentti

Esityskieli: englanti, ranska

Poikkeava esitysaika, näytökset klo 17:30 ja klo 20:15!

Narcissister Organ Player on osa ANTI-festivaalia ja elokuvaan on ilmainen sisäänpääsy kaikille. ANTI-festivalin sivujen kautta voit myös varata paikan. Narcissister Organ Player on sekoitus performanssia ja dokumenttia. Narcissister on amerikkalainen performanssitaitelija, joka käsittelee taiteessaan sukupuolta, seksuaalisuutta ja kehonkuvaa. Narcissisterin performanssit ovat nokkelia, huvittavia ja joillekin myös shokeeraavia, vahvasti seksuaalisen materiaalin vuoksi. Taiteilija esiintyy aina maski naamalla ja on pysytellyt anonyyminä. Organ Player on eräänlainen syntytarina. Artisti valottaa, kuinka hänen juurensa sekä perhesuhteensa, varsinkin äitisuhde, ovat muovanneet Narcissisterin persoonaa. Elokuva on lähes kokonaan taiteilijan omaa tuotosta. HUOM! Elokuva sisältää runsaasti alastomuutta.

Illan viimeisen elokuvaesityksen jälkeen järjestetään taiteilijahaastattelu. Ilmoittaudu linkistä.

23.9.

Klo: 17:30, 20:00

PALM SPRINGS

Yhdysvallat, 2019 • 90 min • K-16

Ohjaus: Max Barbakow

Käsikirjoitus: Andy Siara, Max Barbakow

Pääosissa: Andy Samberg, Cristin Milioti, Peter Gallagher

Lajityyppi: Komedia, romantiikka

Esityskieli: englanti

Sarah kohtaa häissä Nylesin, jonka huolettoman nihilistinen persoona vetää häntä puoleensa. Erikoisten sattumusten kautta hän päätyy elämään hänen kanssaan samaa päivää uudestaan ja uudestaan. Tästä on seurauksena ehkä vuoden 2020 hauskin komedia, joka on myös Sundance Film Festivalin kautta aikainen eniten lipputuloja tuottanut elokuva.

7.10.

Klo: 17:30, 20:00

MINARI

Yhdysvallat, 2020 • 115 min • K-12

Ohjaus: Lee Isaac Chung

Käsikirjoitus: Lee Isaac Chung

Pääosissa: Steven Yeun, Yeri Han, Yuh-Jung Youn, Alan Kim

Lajityyppi: Draama

Esityskieli: korea, englanti

Elokuvan keskiössä on perhe. Perhe on korealainen, ja pyrkii rakentamaan elämäänsä 80-luvun Yhdysvalloissa. Minari lumoaa maanläheisellä kauneudellaan, riipaisee realismillaan ja naurattaa hellyyttävyydellään. Kuuden Oscar-palkinnon ehdokas ja yhden Oscarin voittaja on lämminhenkinen ja inhimillinen teos.

21.10.

Klo: 17:00, 20:00

NÄKEMIIN NEUVOSTOLIITTO

Viro, Suomi 2020 • 86 min • K-12

Ohjaus: Lauri Randla

Käsikirjoitus: Lauri Randla

Pääosissa: Niklas Kouzmitchev, Nika Savoloinen, Ülle Kaljuste

Lajityyppi: Komedia, draama

Esityskieli: suomi, inkerinsuomi, viro

Tarkkisten perhe on hajoamaisillaan, ja niin on Neuvostoliittokin. Siinä on lähtöasetelma perheen pojan Johanneksen kasvutarinaan, johon oman haasteensa tuovat voimakas isoäiti ja lännessä töissä käyvä äiti, joiden välissä Johannes kipuilee neuvostokansalaisen vastuiden ja aikuistumisen kynnyksellä. 

Lämmintä nostalgiaa, neuvostoiskelmiä, roihuavaa nuorta rakkautta, uraanin jalostusta ja murtuva survalta. Näistä koostuu ohjaaja Lauri Randlan omiin lapsuudenkokemuksiin pohjautuva komedia. 

28.10.

Klo: 17:30, 20:00

MEREN TUOMAT

Suomi, 2021 • 57 min • S

Ohjaus: Anna Antsalo

Käsikirjoitus: Anna Antsalo

Pääosissa: Rob Arnold, Shigeo Hayashi, Jolanda Bos

Lajityyppi: Dokumentti

Esityskieli: hollanti, englanti, japani

Meren tuomat on tuore Anna Antsalon dokumentti merien roskaantumisesta kolmen rantojen haravointia harrastavan henkilön kautta kerrottuna. Henkilöitä yhdistää huoli ympäristöstä, mutta he suhtautuvat löytöihinsä myös intohimoisesti. Merivirtaukset kuljettavat rannoille kattavan läpileikkauksen kulutusyhteiskunnan tavarapaljoudesta, ja elokuva luo sen kautta muotokuvan ihmisestä.

Elokuva tekee yhteistyötä ympäristöjärjestö Pidä Saaristo Siistinä Ry:n kanssa.

4.11.

Klo: 17:30, 20:00

NOMADLAND

Yhdysvallat, 2020 • 108 min • K-7

Ohjaus: Chloé Zhao

Pääosissa: Frances McDormand, David Strathairn, Linda May, Swankie

Lajityyppi: Draama

Esityskieli: englanti

SXSW-festivaalin yleisösuosikki, uuden ajan Forrest Gump, vuoden upein road movie!

Chloe Zhaon Nomadland on huimaavan kaunis tarina tavallisista, mutta ihmeellisistä asioista kiertolaisen elämässä. Elokuva kertoo pakettiautossa asuvasta Fernistä (Frances McDormand), joka on elämän tuulien riepoteltua päätynyt asustamaan pakettiautoonsa ja kiertämään pätkätöiden perässä ympäri Yhdysvaltoja. Nomadland kertoo koruttomasti tavallisen tallaajan vapauden tavoittelemisesta ja sen kääntöpuolesta. Elokuvassa Fernin ystäviksi esitellyt henkilöt ovat oikeita ihmisiä, jotka kertovat elämäntapahtumistaan. Katsoja pääsee näkemään todellisia ihmisiä, jotka työskentelevät mm. Amazonin jättivarastoissa ja sokerijuurikaspelloila. Nomadland sai kolme Oscar-palkintoa: paras elokuva, paras ohjaus ja paras naispääosa.

11.11

Klo: 17:30, 20:00

LUPAAVA NUORI NAINEN

Yhdysvallat, 2020 • 114 min • K-16

Ohjaus: Emerald Fennel

Käsikirjoitus: Emerald Fennel

Pääosissa: Carey Mulligan, Bo Burnham, Alison Brie, Clancy Brown, Jennifer Coolidge, Laverne Cox, Chris Lowell, Max Greenfield, Connie Britton, Alfred Molina

Lajityyppi: Jännitys

Esityskieli: englanti

Menneisyytensä traumatisoima Cassie (Carey Mulligan) on jättänyt taakseen lupaavan uranaisen tulevaisuutensa ja elää päivä kerrallaan kahvilan tarjoilijana. Kaikki ei kuitenkaan ole niin kuin päällepäin näyttää ja öisin Cassie viettääkin salaista kaksoiselämää. Odottamaton kohtaaminen kuitenkin kääntää elämän päälaelleen, kun älykäs ja nokkela Cassie saa mahdollisuuden kohdata menneisyytensä vääryydet.

Lupaava nuori nainen on ohjaaja Emerald Fennelin ensimmäinen täyspitkä elokuva, joka säväytti Sundancen elokuvajuhlilla vahvalla naispääosalla ja käsikirjoituksellaan. Elokuva sai viisi Oscar-ehdokkuutta, joista se voitti parhaan käsikirjoituksen palkinnon.

18.11

Klo: 17:30, 20:00

YHDET VIELÄ

Tanska, 2020 • 117 min • K-12

Ohjaus: Thomas Vinterberg

Käsikirjoitus: Thomas Vinterberg

Pääosissa: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang, Lars Ranthe, Maria Bonnevie

Lajityyppi: Draama, komedia

Esityskieli: tanska

Neljä hyvää ystävää, kaikki lukion opettajia, huomaavat iän pikkuhiljaa painavan päälle ja maailman heidän ympärillään kääntyvän toistuvasti heitä vastaan. Heidän viettäessään yhdessä iltaa puheeksi nousee filosofi Finn Skårderudin teoria, että ihmisen tulisi ylläpitää jatkuvaa pientä veren alkoholipitoisuutta saavuttaakseen ihanteellisimman tilan. Yhdessä tuumien kaverukset päättävät kokeilla teorian toimivuutta, sillä mikä voisikaan mennä pieleen jos Winston Churchillkin onnistui päihittämään natsit pikkuhiprakassa?

Huippumenestyksen Tanskassa saavuttanut elokuva on mestariohjaaja Thomas Vinterbergin (Jahti, Kommuuni) tuorein teos, joka voitti European Film Awards -gaalassa parhaan elokuvan, parhaan ohjauksen, parhaan käsikirjoituksen ja parhaan miespääosan palkinnot. Lisäksi elokuva palkittiin Oscar gaalassa parhaan ulkomaalaisen elokuvan palkinnolla.

25.11

Klo: 17:30, 20:00

AMMONITE

Iso-Britannia, Australia, 2020 • 117 min • K-16

Ohjaus: Francis Lee

Käsikirjoitus: Francis Lee

Pääosissa: Kate Winslet, Saoirse Ronan, Gemma Jones, James McArdle, Alec Secăreanu, Fiona Shaw

Lajityyppi: Draama

Esityskieli: englanti

1840-luvun Englantiin sijoittuvassa elokuvassa Mary Anning (Kate Winslet) on ansioitunut, mutta ajan naiselle tyypilliseen tapaan vaille tunnustusta jäänyt fossiilien kerääjä, joka viettää hiljaiseloa saaren etelärannikolla. Maryn pätevyydestä tietoinen vauras tutkija Lontoosta saapuu vierailemaan hänen luonaan toiveenaan jättää sairaan vaimonsa Charlotte Murchisonin (Saoirse Ronan) Maryn oppiin. Opettajan ja oppilaan aluksi vaikea suhde syvenee ajan myötä, ja heidän välilleen muodostuu intensiivinen tunneside, joka muuttaa naisten elämän.

Kaunis ja tunnerikas elokuva on ohjaaja Francis Leen toinen täyspitkä teos, joka käsittelee kahden hyvin erilaisista lähtökohdista olevan naisen rakkaussuhdetta maailmassa, jossa moinen on jyrkästi paheksuttua. Etenkin elokuvan päähenkilöiden vahvat roolisuoritukset ovat saaneet ylistystä kriitikoilta ympäri maailman.

2.12.

Klo: 17:30, 20:00

SOUND OF METAL

Yhdysvallat, 2020 • 121 min • K-12

Ohjaus: Darius Marder

Käsikirjoitus: Darius Marder, Abraham Marder

Pääosissa: Riz Ahmed, Olivia Cooke, Paul Raci

Lajityyppi: Draama

Esityskieli: englanti

Metalliyhtyeen rumpali Ruben (Riz Ahmed) elää hetkessä ja rakastaa musiikkia. Ollessaan kiertueella läpi Yhdysvaltojen, Ruben huomaa yhtäkkiä korviensa soivan ja kuulonsa huononevan huolestuttavan nopeasti. Ahdistus ja kuuroutumisen pelko heittävät muusikon elämän sekaisin ja epätoivo ottaa vallan, kun huumeriippuvuudesta parantuva Ruben yrittää löytää helpotusta tilanteeseensa. Rubenin tyttöystävä Lou (Olivia Cooke) löytää hänelle apua omalaatuisen hoitokodin pitäjän, Joen (Paul Raci) luota. Joe ohjaa Rubenia luotaamaan syvimpää sisimpäänsä ja löytämään asiat, jotka ovat elämässään kaikista tärkeimpiä.

Sound of Metal sai vuonna 2021 kuusi Oscar-ehdokkuutta, joista elokuva voitti parhaan editoinnin ja äänityksen palkinnot. Kriitikot ovat laajalti ylistäneet juurikin elokuvan luovaa äänimaailman käyttöä osana tarinankerrontaa tavalla, joka vetää katsojan valkokankaan sisään.

9.12.

Klo: 17:30, 20:00

LA BELLE ÉPOQUE -  elämämme kaunein aika

Ranska, 2019 • 115 min 

Ohjaus: Nicolas Bedos

Käsikirjoitus: Nicolas Bedos

Pääosissa: Daniel Auteuil, Guillaume Canet, Doria Tillier, Fanny Ardant

Lajityyppi: Romanttinen komedia

Esityskieli: ranska

Victor on moderniin maailmaan uupunut työtön sarjakuvantekijä, jonka pitkä avioliitto Mariennen kanssa on kariutumassa, kun Victorin tuttava Antoine tarjoaa mahdollisuutta ”matkustaa ajassa taaksepäin” yhtiönsä lavastamaan historialliseen ympäristöön.  Victor tarttuu tarjoukseen kokeakseen uudelleen ne 40 vuoden takaiset hetket jolloin hän ensi kertaa tapasi tulevan vaimonsa, toivoen samalla löytävänsä hiipuneen rakkauden uudestaan. 

Elokuva muistuttaa meille miksi ja miten me rakastumme, ja kuinka se voi mullistaa koko elämän.

16.12.

Klo: 17:30, 20:00

THE LIGHTHOUSE

Yhdysvallat, 2019 • 109 min 

Ohjaus: Robert Eggers

Käsikirjoitus: Robert & Max Eggers

Pääosissa: Robert Pattinson, Willem Defoe

Lajityyppi: Psykologinen kauhu

Esityskieli: englanti

Kaksi majakanvartijaa yrittää säilyttää mielenterveytensä kaukaisella saarella 1890-luvulle sijoittuvassa tiivistunnelmaisessa elokuvassa. Visuaalisesti upea elokuva on kuvattu 35 mm:n filmille, ja ohjaajan aiemmasta tuotannosta voitaneen mainita ainakin kulttimainetta nauttiva The Witch (2015). Koleaan alkutalven iltaan täydellisesti sopiva elokuva.