HYVÄT KUVAT KEVÄT 2023

OHJELMISTO

Näytökset Kino Kuvakukossa (Vuorikatu 27, Kuopio) torstaisin klo 17.30 (HUOM! Vain yksi näytös).

Elokuvakortti oikeuttaa sisäänpääsyyn kaikkiin kaudella esitettäviin elokuviin. Näytöksiin ei myydä yksittäislippuja. Ohjelmamuutokset mahdollisia.

14.9.

Klo 17:30

THE BANSHEES OF INISHERIN

Irlanti, Yhdistyneet kuningaskunnat, Yhdysvallat • 2022 • 114 min • K-16 
Ohjaus: Martin McDonagh
Käsikirjoitus: Martin McDonagh
Pääosissa: Colin Farrell, Brendan Gleeson, Kerry Condon Barry Keoghan
Lajityyppi: Draama, komedia
Esityskieli: enlganti, teksitetty suomeksi

Yhdeksän Oscar -ehdokkuutta saanut The Banshees of Inisherin kertoo kahdesta elinikäisestä ystävyksestä nimeltä Pádraic (Colin Farrell) ja Colm (Brendan Gleeson), jotka päätyvät pattitilanteeseen, kun Colm päättää yllättäen panna pisteen heidän ystävyydelleen – ja keskittyä musiikin tekemiseen. Tämä eskaloituu arvaamattomiin muotoihin ja käänteisiin.

Tapahtumat sijoittuvat Irlannin länsirannikon pienelle saarelle. Elokuva on saanut erityisestä kiitosta loistavan käsikirjoituksen dialogista.

21.9.

Klo 17:30

THE MENU

Yhdysvallat • 2022 • 107 min • K-16 
Ohjaus: Mark Mylod
Käsikirjoitus: Seth Reiss, Will Tracy
Pääosissa: Ralph Fiennes, Anya Taylor-Joy, Nicholas Hoult, Hong Chau, Janet McTeer, Reed Birney, Judith Light, John Leguizamo
Lajityyppi: kauhu, komedia, jännitys
Esityskieli: englanti, teksitetty suomeksi

Hawthornen saaren ravintolasta saa täyden elämyksen illallisen 1250 dollarin hintaan ja siksi jokainen silmäätekevä tietysti haluaa päästä keittiömestari Julian Slowikin (Ralph Fiennes) loihtiman menun äärelle, jotta olisi uutta jännää kerrottavaa bisnestapaamisissa. Keittöämestaria ihaileva ruokanörtti Tyler (Nicholas Hoult) vie kumppaninsa Margotin (Anya Taylori-Joy) illastamaan aiemmista suunnitelmistaan poiketen. Muutos suunnitelmissa aiheuttaakin pienen hämmästyksen tässä äärimmäisen huipputarkasti hiutussa ravintolassa. Täydellinen illallinen on tietysti kuin suuri taideteos, herättää valtavia tunteita ja saa kokemaan aivan uusia asioita. Miten loihtiakkaan illallisesta kaikkein unohtumattomin elämys?

Mark Myloidin tummahkon puoleisa vitsejä tarjoilevassa tyylikkäässä satiirissa illallisväki pääsee ottamaan siitä selvää. Jos ei huvita pulittaa itseäsi kipeäksi jotta pääset näkemään minkälainen tunnelma on tämän kaliiberin ruokahifistelyskenessä, niin The Menun parissa pääset tapaamaan myös kaikki karikatyyrithahmot, jotka tällaisia ravintoloita tuppaavat kansoittamaan

5.10.

Klo 17:30

The Whale (SILLAT-yhteistyönäytös)

Yhdysvallat • 2022 • 117 min • K-12  
Ohjaus: Darren Aronofsky
Käsikirjoitus: Samuel D. Hunter
Pääosissa: Brendan Fraser, Sadie Sink, Hong Chau
Lajityyppi: Draama
Esityskieli: englanti, tekstitetty suomeksi

Darren Aronofskyn (Unelmien sielunmessu, Black Swan) ohjaama The Whale kertoo sairaalloisen ylipainoisesta opettajasta Charliesta, joka yrittää vielä viimeisen kerran luoda yhteyttä tyttäreensä. Elokuva on koskettava, mutta myös rankka tarina rakkaudesta, menetyksestä.

Elokuva pohjautuu Samuel D. Hunterin kirjoittamaan näytelmään, joka myös on käsikirjoittanut itse elokuvan. Hong Chau sai elokuvasta parhaan naissivuosa Oscarin ehdokkuuden ja Brendan Faser voitti elokuvasta parhaan miespääosan esittäjän pystin.

12.10.

Klo 17:30

SISU

Suomi • 2023 • 92 min • K-16  
Ohjaus: Jalmari Helander
Käsikirjoitus: Jalmari Helander
Pääosissa: Jorma Tommila, Aksel Hennie, Jack Doolan, Mimosa Willamo, Onni Tommila
Lajityyppi: Toiminta
Esityskieli: englanti, teksitetty suomeksi

On vuosi 1944. Syvällä lapin erämaassa entinen sotilas iskee hakkunsa kultasuoneen. Kulta pitäisi saada kuljetettua turvaan. Matkassa on kuitenkin yksi ongelma: natsien tuhopartio, joka osuu hänen tiellensä. Tästä alkaa heltymätön taisteltu kullanomistajuudesta.

Jalmari Helanderin (Rare Exports, Big Game) ohjaama ja käsikirjoittama Sisu on rehellisen raaka kumarrus b-luokan toimintaelokuville. Elokuva sai myös suomalaiselokuvaksi suurta huomioita maailmalla ja se tuotti Yhdysvalloissa yli seitsemän miljoonaa dollaria ollessaan teatteriesityksessä.

26.10.

Klo 17:30

THE FABELMANS

Yhdysvallat • 2022 • 150 min • K-12 
Ohjaus: Steven Spielberg
Käsikirjoitus: Steven Spielberg, Tony Kushner
Pääosissa: Michelle Williams, Paul Dano, Seth Rogen, Gabriel LaBelle, Jeannie Berlin, Julia Butters, Robin Bartlett, Keeley Karsten, Judd Hirsch
Lajityyppi: Draama
Esityskieli: englanti, teksitetty suomeksi

The Fabelmans on kuvaus lapsuudesta ja nuoruudesta 1900-luvun Amerikassa. Tarinassa voidaan nähdä Steven Spielbergin omaelämänkerrallisia vaikutteita. Elokuva on nuoren miehen kasvutarina, jossa hänelle paljastuu perheen salaisuus, tavoitellessaan unelmaansa elokuvien tekemisestä. Hän saa kannustusta äidiltään elokuvaharrastukseensa, kun isä taasen pitää sitä turhana. Elokuvien kautta Sammy Fabelsman (Gabriel LaBelle) oppii näkemään totuuden niin itsestä kuin toisista

2.11.

Klo 17:30

BABYLON

Yhdysvallat • 2022 • 189 min • K-16  
Ohjaus: Damien Chazelle
Käsikirjoitus: Damien Chazelle
Pääosissa: Brad Pitt, Margot Robbie, Diego Calva, Jean Smart, Jovan Adepo, Li Jun Li, Lukas Haas, Tobey Maguire
Lajityyppi: Draama
Esityskieli: englanti, teksitetty suomeksi

Babylonin tarina sijoittuu Hollywoodin kultakausille. Se kertoo pienten ihmisten suurista unelmista ja kunnianhimosta, kun he pyrkivät elokuva-alan huipulle sen murrosvaiheessa. Se on myös tarina ihmisten jatkuvan yltäkylläisyyden tavoittelusta sekä moraalisesta rappiosta.

Babylon on kuin Damien Chazellen (Whiplash, La La Land, First Man) rakkauden osoitus elokuville sekä elokuvatekniikan kehitykselle. Elokuvassa nähdäänkin hetkiä, jotka ammentavat suoraan klassikoista kuten Singin’ in the Rain ja Cinema Paradiso.

9.11.

Klo 17:30

COCAINE BEAR

Yhdysvallat • 2023 • 95 min • K-16  
Ohjaus: Elizabeth Banks
Käsikirjoitus: Jimmy Warden
Pääosissa: Keri Russell, Margo Martindale, Jesse Tyler Ferguson, Ray Liotta, Alden Ehrenreich, Kristofer Hivju, Brooklynn Prince
Lajityyppi: Jännitys
Esityskieli: englanti, tekstitetty suomeksi

Vuonna 1985 säkillinen kokaiinia pudotettiin salakuljettajan lentokoneesta metsään liian suuren painon vuoksi, josta mustakarhu löysi sen. Myöhemmin karhu löydettiin kuolleena syötyään säkistä.

Elizabeth Banksin (Pitch Perfect 2, Charlien enkelit) ohjaama Cocaine Bear on sekopäinen, kieliposkella tehty kuvitelma siitä, mitä olisi tapahtunut, jos mustakarhu olisikin selvinnyt syötyään kokaiinilastin ja sitten kävisi huumepäissään puistossa kulkevien kimppuun.

16.11.

Klo 17:30

ASTEROID CITY

Yhdysvallat • 2023 • 105 min • K-7  
Ohjaus: Wes Anderson
Käsikirjoitus: Wes Anderson, Roman Coppola
Pääosissa: Jason Schwartzman, Scarlett Johansson, Tom Hanks, Jeffrey Wright, Tilda Swinton, Bryan Cranston, Edward Norton, Adrien Brody, Liev Schreiber, Steve Corell, Willem Dafoe
Lajityyppi: Komedia, draama
Esityskieli: englanti, tekstitetty suomeksi

Wes Andersonin (Moonrise Kingdom, The Grand Budapest Hotel, The French Dispatch) uusimman elokuvan tarina sijoittuu nimensä mukaiseen kuvitteelliseen yhdysvaltalaiseen aavikkokaupunkiin, jonne joukko oppilaita ja heidän perheitään kokoontuu nuorten tähtiharrastajien vuosittaiseen tapahtumaan.

Tuttuun tapaan elokuva on jälleen täynnä Hollywoodin nimekkäimpiä tähtiä ja se on hyvin ohjaajansa näköinen aina dialogista visuaaliseen ilmeeseensä.

23.11.

Klo 17:30

CHERBOURGIN SATEENVARJOT

Ranska • 1964 • 93 min • S  
Ohjaus: Jacques Demy
Käsikirjoitus: Jacques Demy
Pääosissa: Catherine Deneuve, Nino Castelnuovo, Anne Vernon, Marc Michel
Lajityyppi: Melodraama, musikaali, romantiikka
Esityskieli: ranska, tekstitetty suomeksi

Elokuva alkaa vuodesta 1957 Cherbourgista Normanniassa. Nuori Madam Emeryn (Vernon) säteilevä tytär Geneviève (Deneuve) ja hieman vanhempi komea automekaanikkona toimiva Guy (Castelnuovo) ovat rakastavaisia. Genevièven äidin sateenvarjokauppa on taloudellisissa vaikeuksissa. Sitten tulee aika Guyn lähteä palvelukseen Algerian sotaan. Kuinka pari pärjää tahoillaan kokonaisen kahden vuoden ajan Ystävällinen pariisilainen jalokivikauppias tarjoaa sillä välin apua

Resitatiivinen laulettu dialogi, musiikki, lavastus ja taidokas näyttelijätyö, kaikki sulautuvat intohimoisesti ilmaistuksi ja täyteläiseksi taiteelliseksi kokonaisuudeksi. Elokuva voitti Cannesissa 1964 Kultaisen Palmun ja Technical Grand Prize palkinnon sekä jaetun OCIC palkinnon. Se oli myös ehdokkaana viidessä Oscar -kategoriassa vuonna 1966

30.11.

Klo 17:30

BEAU IS AFRAID

Yhdysvallat • 2023 • 179 min • K-16  
Ohjaus: Ari Aster
Käsikirjoitus: Ari Aster
Pääosissa: Joaquin Phoenix, Michael Gandolfini, Amy Ryan, Parker Posey, Nathan Lane, Richard Kind
Lajityyppi: Draama, jännitys, seikkailu
Esityskieli: englanti, tekstitetty suomeksi

oaquin Phoenix on Beau, neuroottinen ja ahdistunut mies, joka tuntuu koko ajan olevan hermoromahduksen partaalla. Hän näkee maailman täynnä vaaroja. Beaun on kuitenkin uskaltauduttava ulos päästäkseen äitinsä hautajaisiin. Matkasta tulee kuitenkin mutkikkaampi ja pidempi kuin hän osasi odottaakaan.

Ari Asterin (Hereditary, Midsommar) kolmas kokopitkäelokuva poikkeaa selvästi ohjaajan aiemmista teoksista. Siinä on edelleen mukana kauhuelokuvista tuttuja piirteitä, mutta nyt mukana on entistä enemmän outoa ja kieroutunutta huumoria. Elokuva perustuu Asterin vuonna 2011 tekemään lyhytelokuvaan nimeltä Beau.

7.12.

Klo 17:30

KUTSUMUS

slanti, Tanska, Ranska, Ruotsi • 2022 • 143 min • K-12  
Ohjaus: Hlynur Palmason
Käsikirjoitus: Hlynur Palmason
Pääosissa: Elliot Crosset Hove, Ingvar Sigurdsson, Vic Carmen Sonne, Jacob Lohmann
Lajityyppi: Draama
Esityskieli: islanti, tanska, teksitetty suomeksi

Lucas on nuori ja tinkimätön pappi, joka lähtee 1800-luvun lopulla Islantiin, Tanskan silloiseen siirtomaahan, kirkonrakennuspuuhiin ja sitä myötä uutta seurakuntaa perustamaan. Se ei kuitenkaan onnistu kovinkaan helposti vieraan vallan edsutajalta ja eipä ole myöskään helppoa Lucasille sopeutua uuteen ilmastoon karussa Islannissa. Julma luonto ja epäilevät islantilaiset puhaltavat vastatuulta suoraan päin Lucasin näköä ja ajavat hänet väärille urille alkuperäisestä päämäärästään.

Kutsumus sai ensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlilla ja se sai ehdokkuuksia ja voitti myös useita palkintoja 2022, kuten Gold Hugon Chicago International Film Festivaleilla.