HYVÄT KUVAT KEVÄT 2020

OHJELMISTO

Tervehdys Hyvät Kuvat -johtokunnan puolesta!

Me tulemme taas, kuin vanhassa suomifilmissä konsanaan!

Meillä täällä Kuopiossa on etuoikeus päästä katselemaan tarkoin valikoituja elokuvia historiaa tihkuvassa ja juhlavuottaan viettävässä Kuvakukon elokuvateatterissa. Ja vieläpä erittäin edullisesti, koska koko kauden kattavan elokuvakortin saa hintaan 25 euroa. Tämä tarkoittaa, että tälläkin kaudella yhden katsomiselämyksen hinnaksi jää noin 2 euroa!

Ja tälle kaudelle onkin juuri teitä varten oikein maistuva ja tarkoin harkittu kattaus uutta ja vanhaa elokuvaa. Kauden aloittaa kaikille avoin tutustumisnäytös, jossa näytetään viime kaudelta esittämättä jäänyt Synkin hetki. Tämä upea historiallinen kuvaus toisen maailmansodan alkuhetkistä kannattaa nähdä jo pelkästään Oscar-voittaja Gary Oldmanin roolisuorituksen vuoksi. Ja jos löytyy kavereita, jotka vielä epäröivät kerhoon liittymistä, niin heidät kannattaa ottaa nyt mukaan, koska tämä näytös on tosiaan kaikille ilmainen. Muita kauden historiallisia, tositapahtumiin pohjautuvia elokuvia ovat koskettava Ensimmäisenä kuussa, sekä Jasper Pääkkösen tähdittämä ja Spike Leen ohjaama BlacKkKlansman.

Kauden vanhempaa tuotantoa edustaa italialainen Cinema Paradiso (1988), joka esitetään kauden toisena ilmaisnäytöksenä syysloman aikaan. Tämä todellinen klassikko on arvostettu tarina elokuvan ihmeellisyydestä ja vahvasti suositeltava katsomiskokemus. Koko kung fu -elokuvagenren määrittelevä The Way of The Dragon (1972) kuuluu myös yleissivistykseen ja jos yleissivistys ei kiinnosta, niin huomioikaa, että tässä Bruce Leen itse ohjaamassa elokuvassa esiintyy ohjaajan itsensä lisäksi Chuck Norris! Elokuvaa ei muuten aikoinaan esitetty Suomessa elokuvateattereissa ollenkaan, eli sikälikin ollaan harvinaisen herkun äärellä. Toisena kauden aasialaisena elokuvana nähdään Haruki Murakamin novelliin perustuva Burning.

Dokumentaarista otetta edustaa Peter Jacksonin vaikuttava They Shall Not Grow Old, joka esittää ennen näkemätöntä materiaalia ensimmäisestä maailmansodasta. Get Out-ohjaaja Jordan Peelen uutuus Us jatkaa modernin kauhun linjalla kun Wilsonin perheen lomareissu saa ikäviä käänteitä. Kehuttu elokuva on saanut kiitosta muun muassa käsikirjoituksestaan ja musiikistaan.

Hyväntuulinen ja tunnelmallinen neuvostorockin syntyvaiheista 80-luvun alussa kertova Kesä keskittyy musiikkiin, mutta on samalla kriittisesti kiinni nykyajassa. Jotain kertoo ehkä se, että ohjaaja Serebrennikov joutui kotimaassaan Venäjällä vuodeksi kotiarestiin. Sen aikana hän joutui leikkaamaan elokuvan loppuun kotonaan, koska ei saanut olla missään tekemissä elokuvamaailman tai ylipäänsä ulkomaailman kanssa. Islantilainen elokuva ihastuttaa upealla omalaatuisuudellaan vuodesta toiseen, eikä tästä linjasta poikkea myöskään tällä kaudella nähtävä Nainen sotajalalla. Kattavaa eurooppalaista tarjontaa täydentävät Libanonilainen Kapernaum ja Unkarilainen Budapestin auringonlasku, joista jälkimmäinen on mielenkiintoinen tarina Unkarista ensimmäisen maailmansodan kynnyksellä. Ja kyllähän pimeneviin syysiltoihin aina yksi kunnon länkkäri mahtuu, eli John C. Reillyn, Joaquim Phoenixin ja Jake Gyllenhaalin tähdittämä Sisters Brothers.

Ystävällisin terveisin,

Hyvät Kuvat -johtokunta

Näytökset Kino Kuvakukossa (Vuorikatu 27, Kuopio) torstaisin ALKUILTA klo 17.30 ja LOPPUILTA klo 20.00.

Elokuvakortti 25 euroa. Myynnissä 23.1.2020 klo 12.00 alkaen ISYY:n toimistossa Lukemalla (Studentia, Yliopistonranta 3) sekä 30.1.2020 alkaen Kino Kuvakukossa puoli tuntia ennen näytösten alkua.

Maksuvälineenä käy AINOASTAAN käteinen raha. Elokuvakortti oikeuttaa sisäänpääsyyn kaikkiin kaudella esitettäviin elokuviin. Näytöksiin ei myydä yksittäislippuja. Ohjelmamuutokset mahdollisia.

130.1.

Klo: 17:30, 20:00

JOKER

Yhdysvallat, Kanada 2019 • 122 min • K-16

Ohjaus: Todd Phillips

Käsikirjoitus: Todd Phillips, Scott Silver

Pääsosissa: Joaquin Phoenix, Zazie Beetz, Robert De Niro

Lajityyppi: Rikos

Esityskieli: englanti

Yhteiskunnan hyljeksimä Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) tekee töitä palkattavana klovnina, mutta esiintyvän taiteilijan elämä ei ole auvoa. Vakavien mielenterveysongelmien ja hallitsemattomien naurukohtauksien takia monet pitävät häntä silmätikkunaan. Lempitelevisio-ohjelmansa ansiosta hän alkaa haaveilla suosiosta stand up -koomikkona. Samaan aikaan kaltoin kohdellun Arthurin kostofantasiat yltyvät.

Venetsian elokuvajuhlien pääpalkinnon voittaneen elokuvan on ohjannut Todd Phillips, joka tunnetaan mm. Kauhea kankkunen -trilogiastaan. Siinä missä Kauhea kankkunen on komediaa, Joker on kaukana siitä. Terävä yhteiskuntakritiikki tarjoillaan tarinana surullisesta ihmiskohtalosta. Vaikka tarina koskeekin kaikkien rakastamaa arkkivihollista, elokuva on hätkähdyttävä kuvaus mielenterveydestä ja sen menettämisestä.

6.2.

Klo: 17:30, 20:00

KOIRAT EIVÄT KÄYTÄ HOUSUJA

Suomi 2019 • 106 min • K-16

Ohjaus: J-P Valkeapää

Käsikirjoitus: Juhana Lumme, J-P Valkeapää

Pääsosissa: Pekka Strang, Krista Kosonen, Ilona Huhta, Jani Volanen

Lajityyppi: Draama

Esityskieli: suomi

Vaimonsa traagisesti menettänyt ja yksinhuoltajana hukassa oleva Juha (Pekka Strang) törmää sattumalta salamyhkäiseen dominaan Monaan (Krista Kosonen), ja löytää kivun ja kurituksen kautta uudelleen yhteyden tunteisiinsa. Tästä kuitenkin syntyy riippuvuussuhde, joka ylittää rajan jos toisenkin. BDSM-sessioiden takana käsitellään taidokkaasti herkkiä aiheita, ja Valkeapää lunastaakin elokuvalla häneen kohdistuneet odotukset. Tämä teos ei elämän rumuutta piilottele, mutta ripaus huumoriakin on mahtunut mukaan. Ehkä jollain tavalla tätä voisi jopa kuvata romanttiseksi komediaksi.

Elokuva on kiertänyt Cannesin Directors’ Fortnight ensiiltansa jälkeen festivaaleilla melko vilkkaasti. Yhdysvaltalaisilta Fantastic Festeiltä sille tarttui matkaan myös parhaan elokuvan palkinto.

13.2.

Klo: 17:30, 20:00

KÄRSIMYS JA KUNNIA (DOLOR Y GLORIA)

Espanja 2019 • 113 min • K-16

Ohjaus: Pedro Almadóvar

Käsikirjoitus: Pedro Almadóvar

Pääsosissa: Antonio Banderas, Asier Etxeandia, Leonardo Sbaraglia, Penélope Cruz

Lajityyppi: Draama

Esityskieli: espanja

Espanjan kiistattomasti tunnetuimman ohjaajan Pedro Almadóvarin uutuutta pidetään ohjaajan mahdollisesti henkilökohtaisimpana sekä yhtenä parhaista teoksista hänen urallaan. Kärsimys ja kunnia on katkeran suolainen tarina terveysongelmista kärsivän elokuvaohjaaja Salvador Mallonin (Banderas) elämän merkittävimmistä virstanpylväistä. Elokuvassa käydään läpi ohjaajan lapsuutta 1960-luvun Valenciassa, ensirakkautta 1980-luvun Madridissa sekä nyt jo entisen suuruuden nykyistä tilannetta.

Kärsimys ja kunnia on puolifiktiivinen elokuva, josta löytyy myös elementtejä Almadóvarin sekä pääosaa esittävän Antonio Banderasin yhteisestä historiasta ja heidän välisestä ohjaaja-näyttelijä-suhteesta. Tosin tässä tarinassa Almadóvarin näköiseksi maskeerattu Banderas esittää luottonäyttelijän sijaan parhaat päivänsä nähnyttä ohjaajaa. Kärsimys ja kunnian selkeänä esikuvana toimii Federico Fellinin 8½ (1963) niin tarinan kuin myös Marcello Mastroiannin esittämän ohjaajan alter egona toimimisen puolesta.

20.2.

Klo: 17:, n. 20:00

ILMESTYSKIRJA NYT - FINAL CUT (APOCALYPSE NOW - FINLA CUT)

Yhdysvallat 2019 (1979) • 183 min • K-16

Ohjaus: Francis Ford Coppola

Käsikirjoitus: John Milius, F. F. Coppola

Pääsosissa: Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall

Lajityyppi: Draama • Sota

Esityskieli: englanti

HUOM! Elokuva alkaa poikkeuksellisesti klo 17 ja n. klo 20!

Nyt se on täällä. 40 vuotta ensijulkaisunsa jälkeen Francis Ford Coppolan Vietnamin sotaan sijoittuvan mestariteoksen viimeinen leikkaus on viimein sellaisessa muodossa kuin ohjaaja itse sen tarkoitti olevan. Final Cut -versiossa on alkuperäistä enemmän materiaalia, mutta Redux-uusintaversioon (2001) verrattuna kaikki Coppolan näkemyksessä ylimääräinen on jätetty pois. Lopputuloksena on jotain uskomatonta, mikä uudelleen herättää yhden aikamme merkittävimmistä elokuvista jälleen henkiin. Tämä yhdistettynä alkuperäisen kuvamateriaalin restaurointiin ja ääniraidan modernisointiin takaa elokuvakokemuksen, mikä jokaisen on koettava.

Benjamin Willard (Martin Sheen) on Yhdysvaltojen armeijan kapteeni, joka vastaanottaa huippusalaisen tehtävän jäljittää ja eliminoida eversti Walter Kurtzin (Marlon Brando), jonka armeija uskoo menettäneen järkensä Kambodžaan sijoittuvilla hyökkäysretkillä Viet Cong -sissejä vastaan. Joukkonsa kanssa Willard joutuu kasvotusten sodan silmittömän raakuuden kanssa ja saavutettuaan kohteensa huomaa, ettei Kurtz kenties olekaan ainoa, jonka totaalinen sota on ajanut hulluksi.

27.2.

Klo: 17:30, 20:00

TUULEN LAAKSON NAUSICAÄ (KAZE NO TANI NO NAUSHIKA)

Japani 1984 • 116 min • K-12

Ohjaus: Hayao Miyazaki

Käsikirjoitus: Hayao Miyazaki

Pääsosissa: Sumi Shimamoto, Gorō Naya, Yōji Matsuda

Lajityyppi: Anime

Esityskieli: japani

Tuulen laakson Nausicaän tarina sjoittuu kauas tulevaisuuteen ja on monilta teemoiltaan hyvin ajankohtainen ja puhutteleva. Saastemeri uhkaa sotien tuhoaman maapallon viimeisiä asukkaita, jotka taistelevat keskenään katoavasta elintilasta. Tuulen laaksossa elävan kansan johtaja prinsessa Nausicaä ryhtyy toimiin pelastaakseen kaiken elollisen ja tuodakseen kansojen välille rauhan. Elokuva perustuu Miyazakin manga-sarjakuviin ja myrskyisän suosion saattelemana Miyazaki sekä elokuvan tuottaja Isao Takahata saivat rohkeutta perustaa Studio Ghiblin.

12.3.

Klo: 17:30, 20:00

NUOREN NAISEN MUOTOKUVA (PORTRAIT DE LA JEUNE FILLE EN FEU)

Ranska 2019 • 119 min • K-12

Ohjaus: Céline Sciamma

Käsikirjoitus: Céline Sciamma

Pääsosissa: Noémie Merlant, Adèle Haenel

Lajityyppi: Draama

Esityskieli: Ranska

Nuoren naisen muotokuva on historiallinen vuoden 1760 Ranskaan sijoittuva elokuva. Taidemaalari Marianne on kutsuttu maalaaman muotokuvan nuoresta ylhäisöön kuuluvasta naisesta tämän naittamista varten. Tämän ei tule tietää mitä varten Marianne on vieraisille kartanoon saapunut ja tämä esitellään seuralaiseksi kävelyretkille. Maalarin tulee painaa mieleen kuvattavansa ilmeet, eleet, asennot jne. voidakseen sitten illalla maalata muotokuvaa tulen loimotuksen valossa. Vaikka elokuva on kertomus rakkaudesta, nousee katse monimuotoisella tavoin sen keskeiseksi teemaksi. Elokuva lumoaa pääosakaksikon näyttelijäsuoritusten ja kerrontansa kautta. Myös sen maalauksellisiksi luodut, läpi elokuvan esiintyvät taianomaiset kohtaukset pitävät otteessaan verkkaisesta kerronnasta huolimatta.

Elokuva voitti Cannesin 2019 palkinnon parhaasta käsikirjoituksesta, 2019 Chicagon kansainvälisen elokuvafestivaalin Golden Hugo -palkinnon parhaasta elokuvasta sekä Boston Society of Film Critics 2019 Best Cinematography -palkinnon.

19.3.

Klo: 17:30, 20:00

MIDSOMMAR - LOPUTON YÖ

Yhdysvallat/Ruotsi/Unkari 2019 • 147 min • K-16

Ohjaus: Ari Aster

Käsikirjoitus: Ari Aster

Pääsosissa: Florence Pugh, Will Poulter, Jack Reynor, William J. Harper

Lajityyppi: Draama • Mysteeri

Esityskieli:englanti

Ari Aster pomppasi yleisön tietoisuuteen 2018 debyytillään Hereditary, joka oli monien mielestä hyytävin kauhuelokuva vuosikausiin. Heti seuraavana vuonna Aster iski pöytään uuden, samoja teemoja jakavan elokuvansa Midsommar – loputon yö. Jotkut käsittävät elokuvaa mytologiseksi mysteerielokuvaksi, toiset mustaksi komediaksi, jotkut taas psykologiseksi kauhuksi. Hypnoottinen Midsommar on kaikkia näitä, ja ennen kaikkea elämys.

Elokuva kertoo yhdysvaltalaisesta nuorisoporukasta, joka lähtee Ruotsiin viettämään vanhanaikaisia juhannusjuhlia. Päähenkilö Danin ja hänen kumppaninsa Christianin suhde on etäinen ja taustalla painavat viimeaikaiset traumaattiset tapahtumat. Ruotsin Hårgaan lähteminen osoittautuu suhdetta ja kummankin psyykettä koettelevaksi tapahtumaksi kuin Temptation Island -ohjelma konsanaan. Tapahtumien edetessä kaukaisen maaseutukylän yhteisöstä alkaa paljastua pimeitä salaisuuksia, juhannuksen taukoamattomassa auringonvalossa. Midsommar asettaa katsojan kesäisen loitsun alle ja loihtii kankaalle visuaalista silmäkarkkia samalla pitäen juurensa kauhugenressä. Elokuva voi koetella herkimpiä katsojia, mutta ripottelee sekaan myös tuhdisti hirtehistä huumoria.

26.3.

Klo: 17:30, 20:00

R&A: A WHITE, WHITE DAY

Islanti/Tanska/Ruotsi 2019 • 109 min • K-12

Ohjaus: Hlynur Palmason

Käsikirjoitus: Hlynur Palmason

Pääsosissa: Ingvar Sigurðsson, Ída M. Hlynsdóttir, Hilmir S. Guðnason

Lajityyppi: Draama

Esityskieli: islanti

HUOM! Elokuvassa englanninkieliset tekstitykset

Ingimundur (Ingvar Sigurðsson) on pienen islantilaiskylän sisukas poliisipäälikkö, joka jäi vuosia sitten leskeksi vaimonsa kuoltuaan onnettomuudessa. Nyt uudet pinnalle nousseet vihjeet edesmenneen vaimon uskottomuudesta kääntävät vanhan päällikön surun raivoksi ja kostonjano käynnistää jahdin totuuden paljastamiseksi, mikä lopulta vaarantaa itsensä ohella myös tyttärentyttärensä Salkan (Ída Mekkín Hlynsdóttir). Ohjaaja Hlynur Palmason esittää uusimmassa elokuvassaan psykologisen tarinan koston sokaisevasta voimasta, jonka vastapainoksi asettuu ehdoton rakkaus lähimmäisiin. Ohjaajan pysäyttävä ja intensiivinen tyyli on vahvasti läsnä läpi elokuvan, mustan huumorin aika ajoin keventäessä tunnelmaa.

2.4

Klo: 17:30, 20:15

ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD

Yhdysvallat/Britanni/Kiina 2019 • 161 min • K-16

Ohjaus: Quentin Tarantino

Käsikirjoitus: Quentin Tarantino

Pääsosissa: Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie

Lajityyppi: Draama

Esityskieli: englanti

Muutoksen tuulet puhaltavat Los Angelesissa vuonna 1969, samalla kun TV-tähti Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) ja hänen elämän kolhima sijaisnäyttelijänsä Cliff Booth (Brad Pitt) yrittävät pysyä pinnalla kultaisen aikansa viimeisiä hetkiä viettävässä Hollywoodissa. Margot Robbien esittämä Sharon Tate edustaa uutta säkenöivää tulevaisuutta, mutta synkät pilvet ovat alkaneet varjostaa rakkauden aikakautta.

Quentin Tarantinon palkittu yhdeksäs elokuva tarjoaa taattua laatua ja upean audiovisuaalisen ajankuvan, joka Tarantinomaiseen tapaan liukuu sulavasti todellisten historiallisten tapahtumien ja mielikuvituksellisen fiktion välillä. Vaikuttavan näyttelijäkaartin kanssa tästä muodostuu tarina, joka pitää ehdottomasti nähdä elokuvateatterissa, ja nimenomaan ajan henkeen sopivassa Kuvakukossa.

16.4.

Klo: 17:30, 20:00

AND THEN WE DANCED (DA CVEN VICEKVET)

Ruotsi/Georgia/Ranska 2019 • 113 min • K-12

Ohjaus: Levan Akin

Käsikirjoitus: Levan Akin

Pääsosissa: Levan Gelbakhiani, Bachi Valishvili, Ana Javakishvili

Lajityyppi: Draama

Esityskieli: georgia

Tanssiryhmään kuuluva Merab (Levan Gelbakhiani) on vuosia haaveillut partnerinsa Maryn (Ana Javakishvili) kanssa pääsystä Georgian kansallisen tanssiryhmän pääryhmään. Kun paikka vapautuu, Merab joutuu tunteiden myrskyyn karismaattisen ja kapinahenkisen Iraklin (Bachi Valishvili) liittyessä samaan ryhmään kilpailemaan paikasta pääryhmässä. Intensiivinen kilpailu Merabin ja Iraklin välillä kehittyy rakkaudeksi ja johtaa tilanteeseen, jossa Merabin on tehtävä valinta rakkauden ja tanssijan uran välillä.

Georgiaan sijoittuva intohimoinen tarina rakkaudesta ja vanhoillisesta maailmasta vapautumisesta on povattu Ruotsissa uraa tehneen ohjaaja Levan Akinin kansainväliseksi läpimurroksi. Elokuva keräsi runsaasti ylistystä Cannesin elokuvajuhlissa ja kuuluu ehdottomasti viime vuonna julkaistujen elokuvien parhaimmistoon.

23.4.

Klo: 17:30, 20:00

MARRIAGE STORY

Yhdysvallat 2019 • 137 min • K-7

Ohjaus: Noah Baumbach

Käsikirjoitus: Noah Baumbach

Pääosissa: Scarlett Johansson, Adam Driver

Lajityyppi: Draama

Esityskieli: englanti

Eniten Golden Globe ehdokkuuksia kerännyt Marriage Story on kipeän realistisella otteella toteutettu draama. Charlien (Adam Driver) ja Nicolen (Scarlett Johansson) suhde vaikuttaa aluksi olevan kaikkea sitä, mitä ihminen voi kohdalleen unelmoida. Yhdessäolo muuttuu kuitenkin tahtojen ja tunteiden taistoksi ja asettaa katsojan seuraamaan lohduttoman eroprosessin etenemistä.

Elokuvaa on kehuttu vuolaasti yhtenä vuoden 2019 parhaista draamaelokuvista, joten nenäliinapaketti on hyvä ottaa mukaan matkaan. Tämä elokuva jos mikä ansaitsee arvoisensa ison valkokankaan ja säestyksekseen kanssakatsojien hiljaisen niiskutuksen.

7.5.

Klo: 17:30, 20:00

INNA DE YARD: THE SOUL OF JAMAICA

Ranska 2019 • 99 min • K-12

Ohjaus: Peter Webber

Käsikirjoitus: Peter Webber

Pääsosissa: Ken Boothe, Kiddus I, Winston McAnuff, Cedric Myton

Lajityyppi: Dokumentti • Musiikki

Esityskieli: englanti

Reggaen esi-isät, Ken Boothe, Kiddus I, Winston McAnuff ja Cedric Myton, palaavat juurilleen nauhoittamaan uutta levyä Jamaikalla. Inna de Yard -projektin tarkoitus on taltioida musiikki neitseellisessä tilassa koko maailman kuultavaksi ja nähtäväksi. Nämä neljä elämän ehtoopuolelle ehtinyttä pitkän linjan reggaeartistia jammailevat vielä vanhoilla päivilläänkin kuin teini-ikäiset, mutta elämänkokemuksen karttumisen myötä heillä on jaettavanaan myös viisautta pelkän testosteronin sijaan.

Laadukkaasti toteutettu dokumentti vie katsojan musikaaliselle matkalle Karibian auringon alle – olit sitten reggae-noviisi tai musiikkityylin vannoutunein fani. ”Joillakin mailla on timantteja, joillakin helmiä. Meillä on reggae”.