Näytökset Kino Kuvakukossa (Vuorikatu 27, Kuopio) torstaisin klo 17.30 (HUOM! Vain yksi näytös).
Elokuvakortti oikeuttaa sisäänpääsyyn kaikkiin kaudella esitettäviin elokuviin. Näytöksiin ei myydä yksittäislippuja. Ohjelmamuutokset mahdollisia.
12.9.
Klo 17:30
Yhdistynyt kuningaskunta • Puola • Yhdysvallat • 2023 • 105 min • K-12
Ohjaus: Jonathan Glazer
Käsikirjoitus: Jonathan Glazer
Pääosissa ääninä: Sandra Hüller, Christian Friedel, Freya Kreutzkam
Lajityyppi: draama, historiallinen
Esityskieli: useita kieliä, tekstitys suomi, ruotsi
Zone of Interest on elokuva, joka sijoittuu toisen maailmansodan aikaan Auschwitzin keskitysleirin varjoon. Se keskittyy komendantti Rudolf Hössin ja hänen perheensä arkipäiväiseen elämään, joka tapahtuu aivan leirin läheisyydessä. Elokuva tutkii kylmäävällä tavalla, kuinka tavallisuus ja pahuus voivat rinnastua, tuoden esiin sodan julmuuden ja ihmisten häiriintyneen kyvyn sopeutua epäinhimillisiin olosuhteisiin. Elokuva voitti parhaan kansainvälisen elokuvan Oscar-palkinnon.
19.9.
Klo 17:30
Japani, Saksa • 2023 • 124 min • S
Ohjaus: Wim Wenders
Käsikirjoitus: Wim Wenders, Takuma Takasaki
Pääosissa: Kōji Yakusho, Yumi Asō, Tokio Emoto
Lajityyppi: draama
Esityskieli: japani, tekstitetty suomeksi
Hirayama (Cannesissa parhaasta miespääosasta palkittu Kōji Yakusho) vaikuttaa täysin tyytyväiseltä yksinkertaiseen elämäänsä Tokion yleisten wc-tilojen siivoojana. Säntillisen päivärutiininsa ohella hän kuuntelee c-kaseteilta vanhaa rock-musiikkia, nauttii kirjoista ja kuvaa puita vanhalla pokkarikamerallaan. Odottamattomien kohtaamisten sarja paljastaa vähitellen lisää tämän sydämellisen miehen menneisyydestä.
Saksalaiskonkari Wim Wendersin ohjaama ja yhdessä Takuma Takasakin kanssa käsikirjoittama Perfect Days on lempeä hyvänmielen leffa, joka pohdiskelee jokapäiväistä kauneutta. Elokuva on ensimmäinen ei-japanilaisen ohjaajan teos, joka on nimetty Japanin ehdokkaaksi Oscareihin.
26.9.
HUOM! Klo 15:30
Suomi, Tanska • 2021 • 80 min • S
Ohjaus: Tuija HalttunenKäsikirjoitus: Tuija HalttunenPääosissa: Hannele Korhonen
Lajityyppi: Dokumentti
Esityskieli: Suomi
Alustuspuheenvuorot: Tero Mielonen ja Tuuli Miinalainen.
Järjestäjänä ISAK ry, yhteistyössä: Hyvät kuvat.
VAPAA PÄÄSY!
Ilmastotutkija Hannele Korhosella on unelma: olla maailman paras työssään ja saada siitä tunnustusta. Korhosen elämä muuttuu dramaattisesti, kun Arabiemiraatit myöntävät hänelle 1,5 miljoonan dollarin tutkimusapurahan selvittääkseen miten saada satamaan pilvet rutikuivalla aavikolla.
Mahdollisuus näin isoon tutkimukseen kuulostaa täydelliseltä. Mutta hiljalleen Hannele ymmärtää, että rahoittajilla on oma agendansa. Hänen intonsa laantuu ja muuttuu eettiseksi konfliktiksi. Jos Hannele onnistuu, onko hän valmis hyväksymään seuraukset, jotka pilvien hallinnasta voi seurata? Onko oikein muokata ilmakehää ja kuka saa sitä tehdä? Entä voiko hänen tutkimuksensa säänmuokkauksen parissa vaikuttaa jotenkin ilmastonmuutokseen? Mikä lopulta on kunnianhimon hinta?
Palkittu, upea, syväluotaava dokumentti aikamme tieteenteon, tulevaisuuden, vallan, omistamisen ja omistautumisen ongelmista.
TUULI MIINALAINEN työskentelee postdoc-tutkijana Ilmatieteen laitoksella. Työssään hän tutkii hiilen kiertoa kasvillisuusmallien ja satelliittihavaintojen avulla. Miinalainen valmistui Itä-Suomen yliopistosta tohtoriksi vuonna 2023. Hänen väitöstutkimuksensa aiheena oli ihmisperäiset nokipäästöt, ja millaisia vaikutuksia nokipäästöjen vähentäminen tuottaisi ilmastokriisin kannalta.
Tutkijatehtävien lisäksi Tuuli Miinalainen on ollut mukana useissa eri yhdenvertaisuuteen liittyvissä projekteissa, järjestämällä mm. International day of women and girls in science- ja UEF Pride - seminaareja. Nykyisin hän on aktiivijäsen Fyysikkoseuran Diversity in Physics - työryhmässä.
TERO MIELONEN on ilmakehätutkija ja tieteen popularisoija. Hän toimii ryhmäpäällikkönä Ilmatieteen laitoksella, jossa hän tällä hetkellä tutkii kasviperäisten ja maastopaloista syntyvien pienhiukkasten vaikutusta pilvien ominaisuuksiin, sekä alueellisesti tarkkojen ilmastoennusteiden käyttöä päätöksenteon tukena. Hän on myös ajautunut kirjoittamaan suurelle yleisölle tarkoitettuja kirjoja tieteestä ja tieteen tekemisestä
Tero Mielonen on julkaissut 2010- ja 2020-luvuilla yleistajuisia tiedekirjoja, joissa yhdistyy myös taiteellinen ilmaisu. Niistä ensimmäinen oli sarjakuvaromaani Otsonipäiväkirjat (2016, kuvitus Pentti Otsamo). Teos sai sekä kansallista että kansainvälistä tunnustusta, päästen British Fantasy Awards 2020- kisan loppusuoralle (”short list”) sarjakuvaromaanien sarjassa. Seuraava teos, Maailman tutkijat (2021, kuvitus Mari Ahokoivu) on puolestaan lastenkirja, joka esittelee tieteen eri lajeja ilmentäen sitä, miten kenestä tahansa voi tulla tieteilijä. Kirja on käännetty tähän mennessä kolmelle kielelle (bulgaria, latvia, ruotsi). Mielosen uusin populaariteos, elokuvahistoriallinen ”Tiedettä valkokankaalla - Enemmän kuin Frankensteinin perintö” yhteistyössä kirjailija, toimittaja Tuukka Hämäläisen kanssa ilmestyi keväällä 2024 ja johdatti parivaljakko Mielosen ja Hämäläisen samalla myös Tiede-Vilimien suunnittelutiimiin ja esiintyjävieraiksi.
3.10.
Klo 17:30
Suomi • 2023 • 81 min • K-7
Ohjaus: Aki Kaurismäki
Käsikirjoitus: Aki Kaurismäki
Pääosissa: Alma Pöysti, Jussi Vatanen, Janne Hyytiäinen, Nuppu Koivu, Matti Onnismaa, Martti Suosalo, Sakari Kuosmanen, Alina Tomnikov
Lajityyppi: draama
Esityskieli: suomi
Kuolleet lehdet on melankolinen mutta lämminhenkinen elokuva, joka seuraa kahden yksinäisen sielun, Ansan ja Holapan, kohtaamista Helsingin laitakaupungilla. Elokuva kuvaa, miten työläisarjen harmaudessa voi yllättäen puhjeta pieniä onnen hetkiä, kun kaksi ihmistä löytää toisensa. Aki Kaurismäen tunnistettava tyyli yhdistää kuivakkaa huumoria, karun kaunista visuaalisuutta ja lakonisia repliikkejä, luoden tarinan, joka on yhtä aikaa surumielinen ja toiveikas – kuin syksyn viimeinen lehti, joka vielä sinnittelee oksalla.
Elokuva osoittautui filmifestarihitiksi ja kiersi maailmalla, voittaen Cannesin elokuvajuhlilla Tuomariston palkinnon, ja toinen pääosan esittäjistä Alma Pöysti sai roolistaan parhaan Naispääosan Golden Globe -ehdokkuuden, musikaali- ja komediaelokuvien kategoriassa. Elokuvassa meitä inspiroi erityisesti se, että elokuva on toteutettu yhden oton -tekniikalla. Tarina puhuttelee sanojen välisen hiljaisuuden kautta – ja katseet kertovat paljon.
10.10.
Klo 17:30
Yhdysvallat • 2023 • 115 min • K-12
Ohjaus: Richard Linklater
Käsikirjoitus: Richard Linklater, Glen Powell, Skip Hollandsworth
Pääosissa: Glen Powell, Adria Arjona
Lajityyppi: komedia, toiminta
Esityskieli: englanti, tekstitetty suomeksi
Hit Man on komedia aikuiseen makuun. Glen Powell esittää professoria, joka toimii valepalkkatappajana. Matkaan tulee mutkia, kun feikkipalkkatappaja sattuu rakastumaan yhteen asiakkaaseensa. Leffa perustuu löyhästi tositapahtumiin ja Skip Hollandsworthin vuonna 2001 Texas Monthly -lehdessä julkaistuun artikkeliin.
24.10.
Klo 17:30
Suomi • 2024 • 93 min
Ohjaus: Virpi Suutari
Käsikirjoitus: Virpi Suutari
Lajityyppi: dokumentti
Esityskieli: suomi
Palkitun Virpi Suutarin uusi elokuva Havumetsän lapset pöllyttää raikkaalla tavalla käsityksiämme metsistä ja niiden suojelusta. Elokuvan nuoret päähenkilöt Ida, Minka, Otto, Ville ja Otso haluavat pelastaa Suomen metsät. Vastassaan heillä on metsäteollisuus ja kansallinen ideologia metsistä taloudellisen hyvinvoinnin perustana. Ovatko nuoret sankareita vai isänmaan pettureita puolustaessaan jäkäliä ja katoamassa olevia hömötiaisia? Suutarin humaani metsäkertomus kuljettaa katsojansa lumoavalle luontomatkalle vanhojen havupuiden suojasta Aalistunturin huipulle, selluteollisuuden kabineteista Idan isoisä Taunon, entisen metsätyömiehen, kotisohvalle. Suomen ja suomalaisuuden kuvaajana ansioituneen Suutarin (mm. Aalto, Eedenistä pohjoiseen) elokuva ravistelee kohtaamaan hupenevan metsäluontomme kauneuden ja hädän.
31.10.
Klo 17:30
Saksa • 2024 • 98 min • K-7
Ohjaus: Ilker Çatak
Käsikirjoitus: Johannes Duncker, Ilker Çatak
Pääosissa: Leonie Benesch, Leonard Stettnisch, Eva Löbau
Lajityyppi: draama
Esityskieli: saksa, turkki, puola, englanti, tekstitetty suomeksi
Carla on idealistinen ja lasten parasta ajatteleva luokanopettaja, jonka oppilasta syytetään varkaudesta. Syytökset haiskahtavat ennakkoluuloisilta joten Carla päättää selvittää asian itse. Tämä johtaa tapahtumakierteeseen, joka kääntää oppilaat, vanhemmat ja muut opettajat Carlaa vastaan. Elokuva on tarkka draama hyvistä aikomuksista ja kansalaisrohkeudesta: pieni koulumaailma peilaa siinä koko yhteiskuntaa. Elokuva palkittiin Berliinin elokuvajuhlilla viime talvena parhaana eurooppalaisena elokuvana. Saksan virallinen Oscar-ehdokas 2024.
7.11.
Klo 17:30
Irlanti • Iso-Britannia • Yhdysvallat • 2024 • 141 min • K-16
Ohjaus: Yorgos Lanthimos
Käsikirjoitus: Tony McNamara
Pääosissa: Emma Stone, Mark Ruffalo, Willem Dafoe, Ramy Youssef, Christopher Abbott, Jerrod Carmichael
Lajityyppi: draama, komedia
Esityskieli: englanti, tekstitetty suomeksi
Poor things on Yorgos Lanthimoksen uusi erikoisuus. Häröily ei tässä elokuvassa suinkaan vähenny aikaisempiin nähden. Poor things sijoittuu steampunk-henkiseen maailmaan, jossa myös fysiologia toimii vähän kuin koneen lailla. Elokuvan pääosassa on Emma Stone, joka esittää hitusen häiriintyneen lääkärin (Willem Dafoen) luomaa kyborgia, joka lähtee tekemään tutkimusmatkaa ulkomaailmaan ja naiseuteen feministisessä hengessä.
14.11.
Klo 17:30
Ranska • 2023 • 134 min • K-7
Ohjaus: Trần Anh HùngKäsikirjoitus: Trần Anh HùngPääosissa: Juliette Binoche, Benoit Magimel
Lajityyppi: Draama
Esityskieli: Ranska
Tie sydämeen on 1800-luvun loppuun sijoittuva romanttinen draama, jossa Oscar-palkittu Juliette Binoche on Eugénie, varakkaan herkkusuun herra Dodinin maankuulu kokki. Eugénie ja Dodin jakavat intohimon hyviin raaka-aineisiin, huolellisiin valmistustapoihin ja toisiinsa. Kuparipannuissa hautuu suhde kahden kulinaristin välillä. Voittaakseen Eugénien omakseen Dodin päättää tehdä jotain, mitä ei ole ennen tehnyt: hän tarttuu kauhaan ja valmistaa illallisen rakkaalleen.Tie sydämeen sai palkittiin Cannesissa parhaasta ohjauksesta ja se oli Ranskan 2024 Oscar-ehdokas parhaan ulkomaisen elokuvan sarjassa. Tran Ahn Hungin ohjaama elokuva perustuu kevyesti Marcel Rouffin klassikkoteokseen La vie et la passion de Dodin-Bouffant, joka puolestaan on saanut innoituksensa ranskalaisen gastronomian kehittäjän Brillat-Savarinin elämästä.
21.11.
Klo 17:30
Yhdysvallat • 2024 • 109 min • K-16
Ohjaus: Alex GarlandKäsikirjoitus: Alex GarlandPääosissa: Kirsten Dunst, Wagner Moura, Cailee Spaeny, Stephen McKinley Henderson, Jesse Plemons, Nick Offerman
Lajityyppi: Draama, Toiminta, Jännitys
Esityskieli: Englanti, tekstitetty suomeksi
Alex Garlandin (Ex Machina, Annihilation, Men) ohjaama Civil War on lähitulevaisuuteen sijoittuva dystooppinen kuvaus Amerikasta, joka on ajautunut sisällissotaan. Elokuvan keskiössä on joukko sotajournalisteja, jotka pyrkivät Washingtoniin haastattelemaan presidenttiä. Matkan varrella he taltioivat taisteluita kameroillaan henkensä uhalla. Elokuvalla on selvä poliittinen aspekti, mutta se keskittyy erityisesti kuvaamaan sotajournalistien vaarallista työtä ja kuinka jatkuva kuoleman näkeminen voi turruttaa ihmisen.
28.11.
Klo 17:30
Italia, Ranska, Sveitsi • 2023 • 133 min • K-12
Ohjaus: Alice RohrwacherKäsikirjoitus: Alice RohrwacherPääosissa: Josh O'Connor, Carol Duarte, Vincenzo Nemolato, Alba Rohrwacher, Isabella Rossellini
Lajityyppi: Draama
Esityskieli: Italia, Englanti, Ranska, Portugali, tekstitetty suomeksi
Jokaisella meistä on oma ’chimeramme’ – jotain mitä yritämme saavuttaa, mutta emme koskaan löydä. Arthurille (Josh O’Connor) se on menetetty rakkaus, ja hänen johtamalleen rämäpäiselle, muinaisia hautoja ryöstelevälle konnajoukolle se taas on helppo rikastuminen. Löytääkseen kadonneen rakkaansa on Arthurinkin mentävä maan uumeniin ja kohdattava kuolleiden taakseen jättämät aarteet. Samalla Arthurille tarjoutuu mahdollisuus rakastua uudelleen – mutta onko hän valmis päästämään ’chimerastaan’ irti?
Cannesin elokuvajuhlilla kriitikoilta häikäisevän vastaanoton saanut renesanssiseikkailu vie katsojansa riemukkaalle matkalle kohti eläviä ja kuolleita. Elokuvaa tähdittävät Josh O’Connorin (mm. The Crown) lisäksi Isabella Rossellini ja Alba Rohrwacher.
5.12.
Klo 17:30
Iso-Britannia, Yhdysvallat • 2023 • 105 min • K-12
Ohjaus: Andrew HaighKäsikirjoitus: Andrew Haigh, Taichi YamadaPääosissa: Andrew Scott, Paul Mescal, Jamie Bell, Claire Foy
Lajityyppi: Draama, Romantiikka, Fantasia
Esityskieli: Englanti, tekstitetty suomeksi
Adam on nuori mies, joka etsii vielä paikkaansa maailmassa. Hän on muuttanut uuteen kerrostaloon ja tuntuu olevan sen ainoita asukkeja. Tutustuessaan alakerran naapuriin Adam alkaa pohtimaan lapsuuttaan ja vanhempiaan. Hän palaa kotiseudulleen, jossa kohtaa vanhempansa juuri sellaisina kuin hän muistaa heidät olleessaan lapsi. All of Us Strangers on koskettava kuvaus ihmisen kaipuusta tuntea olevansa osa jotakin sekä menetyksestä. Fantasian keinoin se antaa mahdollisuuden kirjaimellisesti kohdata menneisyyden haamut. Elokuva perustuu Taichi Yamadan romaaniin Strangers.